Britannian paras

Poliittinen historia haltuun Black Cab -taksikierroksella.

Pohjois-Irlannin pääkaupungin, Belfastin, asema B-luokan matkakohteena Beirutin ja Bosnian rinnalla on historiaa, sillä brittilehti Guardian valitsi keväällä Belfastin Iso-Britannian vuoden parhaaksi kaupunkilomakohteeksi.

Belfastiin on kokonsa puolesta kätevä tutustua jalan, sillä kävelymatkaan keskusta-alueen laidalta toiselle saa hitaimmillaankin kulumaan vain puolisen tuntia.

Ajassa ehtii siirtyä keskustan trendikkäältä ravintola- ja pubikeskittymältä Cathedral Quarterilta eteläisen kaupunginosan eläväiselle yliopistoalueelle ja vehreälle kasvitieteelliselle puutarhalle.

Belfast oli 1800-luvulla kukoistava satamakaupunki. Kaupungin kutomot kävivät kuumina, ja 35 000 henkeä työllistäneellä Harland and Wolff -varustamolla rakennettiin esimerkiksi RMS Titanic.

Mutta suurimman osan 1900-lukua Belfastilla meni huonosti. Irlannin jako sai belfastilaiset asettumaan toisiaan vastaan, ja 1960- ja 1970-luvuilla kulminoitunut protestantteja ja katolilaisia riivannut väkivallan kierre sai vierailijat kiertämään Belfastin kaukaa.

Vuonna 1998 solmittu rauhansopimus on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja nyt Belfastissa panostetaan turismiin.

Suosituimmaksi nähtävyydeksi ovatkin kohonneet Belfastin poliittisesta historiasta kertovat Black Cab -taksikierrokset.

Paikallisten taksikuskien kyydittämä kierros maksaa 30 puntaa eli noin 35 euroa.

Puolueettomuuteen pyrkivät kuskit kertovat vahvalla aksentillaan poliittisten grafiittien, muraaleiden, taustatarinoita sekä kiertelevät korkean muurin erottamien protestanttien ja katolilaisten asuinalueilla.

– Tiesitkö, että Belfastin muuri on pidempi kuin Berliinissä aikoinaan? Ja siinä missä Berliinin muuri nakattiin maan tasalle, Belfastissa sitä on vain korotettu, taksikuskini kertoo.

Toinen Belfastin turismin ylpeydenaihe on vuonna 1912 uponnut Titanic – onhan kovan onnen alus rakennettu Harland and Wolffin telakalla Belfastissa. Keskustan kupeessa sijaitsevalle satama-alueelle avattiin vuonna 2012 tunnustusta niittänyt Titanic Belfast -museo, jossa pääsee tutustumaan 1900-luvun alun Belfastiin ja Titanicin vaiheisiin. Museo on hyvä valinta lapsiperheille.

Mutta Britanniassa kun ollaan, asiaan kuuluu myös pubivierailu. Viktoriaaninen, kaunein krumeluurein koristeltu The Crown Liquor Saloon on Belfastin eittämätön kruununjalokivi. Tunnelmallisessa pubissa ajan- ja paikantaju katoaa helposti, kunnes astuu taas Belfastin kaduille: tien toisella puolella kohoaa Euroopan pommitetuin hotelli, Europa Hotel.

Belfast on yhä vastakohtien kaupunki. Mutta tämä onkin yksi sen valttikorteista: vastakkaisuuksien vetovoima.