Dekkaristin Tukholma

Tämän ne förskämdit, hävyttömät ruotsalaiset osaavat. Kun yksi ruotsalainen menestyy, koneisto pyörähtää heti. Olipa kyseessä Abba, Volvo, Nobel-palkinto, Peppi Pitkätossu, kuninkaalliset häät tai urheilumenestys, jonkinlaisen matkailuhärdellin joku niiden ympärille leipoo.

Jos Matti Nykänen olisi ruotsalainen, viimeistään Sarajevon olympiakisojen jälkeen olisi Nykäs-turismi teollistunut. Voi sitä Nykäs-kiertokävelyjen, -teemahotellien ja -hyppysimulaattoreiden määrää.

Kirjailija Henning Mankellin teosten ympärille luodun Wallander-huuman jo tunnemme. Pienessä Ystadin kaupungissa velloo Wallander-turismi.

Ja nyt ollaan seuraavalla rastilla. Vuonna 2004 sydänkohtaukseen kuollut Stieg Larsson ehti kirjoittaa kolme romaania Millennium-sarjaan, jonka piti olla 10-osainen. Mutta nuo kolme teosta ovat vyöryneet kuin kaatopaikkajyrä: kirjoja on myyty kymmeniä miljoonia ympäri maailmaa ja Millennium-elokuvat ovat jo kestosuosikkeja.

Suosio yllätti

Millennium-sarjan päähenkilöt, Mikael Blomkvist ja Lisbeth Salander, ovat tukholmalaisia. Larsson käytti kirjojensa taustana todellista Tukholmaa. Kirjojen kadut, sillat, maisemat, asunnot, kaupat, toimistot ja baarit löytyvät Ruotsin pääkaupungista. Maaseudullakin retkeillään, mutta Larsson oli selvästi rakastunut Tukholmaansa.

Ja lopun arvaattekin: Tukholmassa kävellään nyt Blomkvistin ja Salanderin jalanjäljissä joko oppaan perässä tai omatoimisesti kartta hyppysissä.

- Aluksi ajattelimme järjestää kuusi kävelykierrosta ja lopettaa siihen. Mutta ne myytiin hetkessä loppuun. Nopeasti kävi selväksi, että kierroksia on pakko jatkaa, eikä pelkästään ruotsiksi. Etenkin ranskalaiset villiintyivät Millennium-retkistä, sanoo Tukholman kaupunginmuseon opas Pia Maria Hallberg.

Kartta kouraan

Hyvä tapa tallata Blomkvistin ja Salanderin jalanjäljillä on Millennium-kartta, jota myydään Tukholman kaupunginmuseossa ja turistitoimistoissa.

Ja sitten vain kirjojen kohteisiin, jotka Larsson usein kuvaa helposti tunnistettasviksi: Millenniumin toimitus on keskellä Götgatanin kyttyrää, toimistotasossa Greenpeacen tilojen yläpuolella.

Millennium on Larssonin kirjoissa aikakauslehti, jossa Blomkvist työskentelee. Monet kohteista sijaitsevat Södermalmilla, esimerkiksi Salanderin suosikkijuottola Kvarnen (= Mylly).

Mutta muistakaa, että kirjat ovat taiteilijan vapaudella sivallettua fiktiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Kolumni: Lentämistä pitäisi vähentää, mutta nykyaikainen lentäminen on liian mukavaa

Ahdistavatko lentojen päästöt? Valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan niiden vähentämisestä

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Mitä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin? Finavia vinkkaa

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.