Dekkaristin Tukholma

Tämän ne förskämdit, hävyttömät ruotsalaiset osaavat. Kun yksi ruotsalainen menestyy, koneisto pyörähtää heti. Olipa kyseessä Abba, Volvo, Nobel-palkinto, Peppi Pitkätossu, kuninkaalliset häät tai urheilumenestys, jonkinlaisen matkailuhärdellin joku niiden ympärille leipoo.

Jos Matti Nykänen olisi ruotsalainen, viimeistään Sarajevon olympiakisojen jälkeen olisi Nykäs-turismi teollistunut. Voi sitä Nykäs-kiertokävelyjen, -teemahotellien ja -hyppysimulaattoreiden määrää.

Kirjailija Henning Mankellin teosten ympärille luodun Wallander-huuman jo tunnemme. Pienessä Ystadin kaupungissa velloo Wallander-turismi.

Ja nyt ollaan seuraavalla rastilla. Vuonna 2004 sydänkohtaukseen kuollut Stieg Larsson ehti kirjoittaa kolme romaania Millennium-sarjaan, jonka piti olla 10-osainen. Mutta nuo kolme teosta ovat vyöryneet kuin kaatopaikkajyrä: kirjoja on myyty kymmeniä miljoonia ympäri maailmaa ja Millennium-elokuvat ovat jo kestosuosikkeja.

Suosio yllätti

Millennium-sarjan päähenkilöt, Mikael Blomkvist ja Lisbeth Salander, ovat tukholmalaisia. Larsson käytti kirjojensa taustana todellista Tukholmaa. Kirjojen kadut, sillat, maisemat, asunnot, kaupat, toimistot ja baarit löytyvät Ruotsin pääkaupungista. Maaseudullakin retkeillään, mutta Larsson oli selvästi rakastunut Tukholmaansa.

Ja lopun arvaattekin: Tukholmassa kävellään nyt Blomkvistin ja Salanderin jalanjäljissä joko oppaan perässä tai omatoimisesti kartta hyppysissä.

- Aluksi ajattelimme järjestää kuusi kävelykierrosta ja lopettaa siihen. Mutta ne myytiin hetkessä loppuun. Nopeasti kävi selväksi, että kierroksia on pakko jatkaa, eikä pelkästään ruotsiksi. Etenkin ranskalaiset villiintyivät Millennium-retkistä, sanoo Tukholman kaupunginmuseon opas Pia Maria Hallberg.

Kartta kouraan

Hyvä tapa tallata Blomkvistin ja Salanderin jalanjäljillä on Millennium-kartta, jota myydään Tukholman kaupunginmuseossa ja turistitoimistoissa.

Ja sitten vain kirjojen kohteisiin, jotka Larsson usein kuvaa helposti tunnistettasviksi: Millenniumin toimitus on keskellä Götgatanin kyttyrää, toimistotasossa Greenpeacen tilojen yläpuolella.

Millennium on Larssonin kirjoissa aikakauslehti, jossa Blomkvist työskentelee. Monet kohteista sijaitsevat Södermalmilla, esimerkiksi Salanderin suosikkijuottola Kvarnen (= Mylly).

Mutta muistakaa, että kirjat ovat taiteilijan vapaudella sivallettua fiktiota.