Erkki Karvinen koluaa ahkerasti planeettaa

- En minä sinänsä keräile valtioita, sanoo lahtelainen Erkki Karvinen.

Mies osoittaa seinällä olevaa maailmankarttaa. Siihen on tökitty nuppineula poikineen. Karvinen ei muista, montako. Toistasataa nyt kumminkin. Niissä paikoissa, joissa neula törröttää, Karvinen on käynyt.

Eurooppaa Karvinen ei enää edes laske matkailuksi. Se on vähän kuin takapihalla piipahtaisi.

–Kun olin nuorempi kolli, ei ollut mahdollista matkustella. Oli iso juttu, jos pääsi vaikka Länsi-Saksaan, sanoo nykyisin eläkkeellä oleva syyttäjä.

Sen jälkeen kun Karvinen 1990-luvulla kävi Thaimaassa ja Intiassa, tahti alkoi kiihtyä. Matkat alkoivat levitä ”sinne sun tänne” eli monen viikon mittaisiksi ”Poor Tours” -reppureissuiksi, joilla kolutaan maa toisensa jälkeen.

–Vaakalentoa ja vipinää, sanoo Karvinen, joka usein on lähtenyt matkaan jonkun toisen samanhenkisen kanssa.

Karvisen puhe vilisee eksoottisia nimiä kartalta: Panama City, Ulan Bator, Caracas, Itä-Timor, Pjongjang, Bogota, Bali, Guatemala, Brunei, Vanuatu, Titicaca-järvi.

Kartassa on muutama punainenkin nuppi. Ne tarkoittavat aivan erityisiä paikkoja. Yksi on tökätty aivan kartan alalaitaan, Etelämantereeseen. Tammi-helmikuussa 2007 tehty matka on Karvisen reissuista ehkä ikimuistoisin. Matkaan lähdettiin venäläisellä laivalla Argentiinasta. Perillä matkalaiset kiertelivät rantoja pienillä kumiveneillä jäiden, valaiden ja leopardihylkeiden seassa.

Etelämantereen kupeessa laivasta hajosi moottorien jäähdytysjärjestelmä. Lopulta seurue palasi takaisin Ushuiaan yhdellä moottorilla, kävelyvauhtia.

–Meidän piti mennä sieltä Tom Jonesin konserttiin Buenos Airesiin, mutta myöhästyttiin kaksi vuorokautta, mies muistelee.

Ja sitten pingviinit. Niitä Karvinen bongasi Etelämantereella neljä eri lajia. Keisaripingviinejäkin siellä olisi, mutta niitä pääsee katsomaan vain helikopterilla. Siinä kohtaa budjetti pani stopin. Antarktis-reissu oli ilman helikopteriakin kallein, minkä Karvinen on tehnyt.

–En ole edes viitsinyt laskea, mitä se tuli maksamaan, hän tunnustaa.

Katso video Erkin matkoista ja lue aiheesta lisää sunnuntaina Keskisuomalaisessa ilmestyneestä Matkalla-liitteestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.