Filippiinit sulki suositun turistisaaren puoleksi vuodeksi

Rannikkovartiosto ja sadat poliisit varmistavat turistien pysymisen poissa.

Filippiinit on sulkenut suositun Boracayn saaren puoleksi vuodeksi turisteilta. Presidentti Rodrigo Duterten mukaan sulkemisen syynä on ympäristön likaantuminen.

Luonnon ja meriveden likaantumisen myöntävät saaren sulkemista arvostelevatkin, mutta heidän mielestään keino on väärä. Sulkemispäätöksessä ei heidän mukaansa otettu huomioon sen taloudellista vaikutusta saaren liike-elämään ja siellä työskentelevien elämään. Arviolta 30 000 saarelaista saa elantonsa turismista.

Turistien pitämiseksi loitolla paikalle on lähetetty rannikkovartioston veneitä. Rynnäkkökiväärein varustautuneita poliiseja on puolestaan sijoitettu maihinnousupaikoille. Poliisit partioivat myös saaren rannoilla, jotta uintikieltoa noudatetaan. Uinti on sallittu vain yhdellä, poijuilla merkityllä alueella.

– Boracay on virallisesti suljettu turisteilta. Yrityksiltä saari ei ole suljettu, mutta turistit eivät voi tänne tulla. Me panemme täytäntöön presidentin määräyksen, sanoi paikallispoliisin päällikkö Cesar Binag.

Paikallisen vihannesmyyjän mukaan satojen poliisien läsnäolo sai aikaan tunteen kuin saari olisi sotatilassa.

– Ehkä viranomaisten tarkoituksena on iskostaa pelkoa, jotta ihmiset noudattaisivat määräyksiä, myyjä arveli.

Hallituksen mukaan saarella ei ole todellista uhkaa. Sen sijaan poliisit ovat paikalla "vain varautumassa pahimman varalta", sanoi apulaissisäministeri Epimaco Densing.

Saaren ollessa suljettuna sinne pääsevät vain sen 40 000 asukasta, joiden on esitettävä tullessaan henkilöllisyystodistus.

Boracaylla käy vuosittain noin kaksi miljoonaa turistia. Turismi tuo maalle liki miljardin dollarin matkailutulot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.