Huijaavatko hotellit WLAN-maksuilla?

Lievästi kiukkuinen lukija soitti yövyttyään työmatkalla Lontoossa. Hotelli laskutti langattoman lähiverkon käyttämisestä huoneessa noin 25 euroa vuorokaudessa. Kun hotellin lobbyssa WLAN-verkkoa saattoi käyttää ilmaiseksi, lukijamme syytti hotellia huijauksesta.

–Täytyyhän WLANin toimia hotellihuoneessa pari kerrosta lobbyn yläpuolella ihan samoilla järjestelyillä kuin hotellin aulassakin. 25 euroa tuntuu sikamaiselta rahastukselta, epäili lukija.

Kuulostaako huijaamiselta, järjestelmäasiantuntija Harri Jalkanen?

–Näiden tietojen perusteella ei voi puhua huijauksesta. Usein on niin, että esimerkiksi rakennuksen alakerrassa toimiva WLAN-yhteys ei riitä yläkerroksiin. Kun yläkerroksiin joutuu vetämään kaapeloinnin, kustannuksia tulee.

–Se hotellin perimä maksu on usein jopa halpa, jos vertailukohtana ovat 3G-verkkojen datan verkkovierailumaksut ulkomailla. Suomalaisen sanomalehden verkkosivun aukaisemisesta voi roaming-maksuina kertyä jopa 5 euroa, jos sen tekee älypuhelimella tai mobiiliyhteydellä varustetulla kannettavalla. Paljon riippuu siitä, millaista kyseisessä maassa verkkoyhteyksien hinnoittelu on, sanoo Jalkanen.

Jalkanen suosittelee matkailijoille paikallisten operaattoreiden pre-paid -kortteja, joilla voi estää kalliit yllätykset.

Kannattaa myös tutkia etukäteen hotellien verkkosivuja, ja jopa tehdä valintoja niiden mukaan. Esimerkiksi Radisson Blu -ketju tarjoaa maksuttoman laajakaistayhteyden käytännössä kaikissa hotelleissaan ympäri maailman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.