Huippuvuorilla kuoleminen on kiellettyä, eikä jääkarhun reviirillä kylästä ei saa poistua ilman asetta – kuvasarja

Arktinen luonto lumoaa ja pitää ihmisen varpaillaan.

Kylästä ei saa poistua ilman asetta, sillä vastaan voi tallustaa jääkarhu. Kuoleminen on kiellettyä, koska kylmään maahan hautaaminen on hankalaa. Niukkojen terveyspalveluiden takia odottavat äidit lähtevät mantereelle hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa.

Huippuvuoret voi tuntua kummalliselta matkakohteelta, mutta luonnonystävä ymmärtää yskän. Tuhansia vuosia vanhat jäätiköt ja jylhinä kohoavat vuoret ovat upeita vaelluskohteita. Lumen alta paljastuu kitukasvuinen kasvusto, eikä missään näy metsää tai puita.

– Se on väärää tietoa! On meillä yksi puu, joka on seitsemän senttiä korkea, nauraa opas Sandra Ophorst, 36.

Saksalainen Ophorst on asunut Huippuvuorilla noin puolitoista vuotta. Turismi, hiiliteollisuus ja arktinen tutkimus tuovat leivän saariston vakituisten asukkaiden ruokapöytiin.

Toukokuun alussa valo näillä leveyspiireillä on hämmästyttävää. Yötön yö kestää huhtikuusta elokuuhun, ja kirkkaus paljastaa luonnon komeuden.

Kevään tullen aukenevat merireitit läheisiin venäläisomisteisiin hiilikaivoskyliin. Pyramidenin kaivokset ovat jo autioituneet, mutta Barentsburgissa louhitaan edelleen. Laivamatkan huhutaan olevan paras mahdollisuus nähdä jääkarhu.

Otson lisäksi Huippuvuorilla on vain kolme maalla elävää nisäkästä. Huippuvuorten peurat aterioivat laiskasti tienvarsilla ja vuorenrinteillä. Napaketun ulvontaa muistuttava haukku kaikuu illassa, ja onnekas kiikaroija bongaa eläimen loikkimassa vuorilla. Pieni idänkenttämyyrä voi puolestaan kokonsa vuoksi jäädä turistilta näkemättä.

Huippuvuoret kiinnostaa matkailijoita ympäri maailman, ja monelle arktiset olosuhteet ovat jo itsessään elämys.

Arktiselle laivamatkalle osallistuu turisteja farkuissa ja nilkkureissa, mutta suurin osa on hoksannut pukea päälleen lämpimimmät toppavaatteet.

– Joskus myös kokeneilla retkeilijöillä on vaikeuksia ottaa vastaan oppaan ohjeita. Täällä ylpeys kannattaa jättää kotiin, sillä olosuhteet ovat välillä äärimmäiset, Ophorst vinkkaa.

Longyearbyenin kylässä on yksi marketti ja muutama retkeilyvaatteita ja matkamuistoja myyvä liike. Vaikka Huippuvuoret on verovapaata aluetta, ruoka ja erityisesti tuoretuotteet ovat erittäin kalliita.

Syksyn tullen Huippuvorilla alkaa mørketiden, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle moneen kuukauteen. Pimeällä on tehtävänsä paikallisessa elämänmenossa.

– Kaamos on sosiaalista aikaa. Silloin tutustutaan uusiin ihmisiin. Koko päivän voi viettää yövaatteissa ilman omantunnon tuskia, saksalainen opas Vanessa Pitusi, 24, kertoo.

Paikalliset pubit täyttyvät asiakkaista niin pimeän aikaan kuin valoisina kesäiltoinakin. Huippuvuorten vakituisilla asukkailla kaupasta ostettava alkoholi on kortilla, mutta pubeissa tarjoillaan paikallisen, maailman pohjoisimman panimon oluita. Huurteinen maistuu erityisen hyvältä lumikenkäilyn jälkeen.

Varovaisista toiveista huolimatta jääkarhu ei näyttäydy viikon reissulla. Mielessä käy, onko peto vain saariston mainoskikka. Todellisuudessa 2700 ihmisasukasta jäävät toiseksi Huippuvuorten herruudessa, sillä saarilla elää yli 3000 arktista otsoa. Monet kylien ulkopuolella leiriintyneet oppaat kertovat olleensa tekemisissä jääkarhujen kanssa.

Peto pyritään ensisijaisesti karkottamaan metelöimällä, sillä jokaisesta ammutusta jääkarhusta seuraa tarkka tutkinta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .