Hurjaa kyytiä tarjolla – reissaaja huomasi, että vieressä istuneen miehen haaravälissä oli käsiase

Ulkoministeriön konsuliavustustapausten mukaan onnettomuuksia tapahtuu turisteille eniten maissa, joissa matkailijoita liikkuu paljon ja liikennekulttuuri eroaa totutusta. Esimerkiksi Thaimaa on maa, jossa nämä tekijät yhdistyvät.

– Myös Venäjä näkyy tässä arvioinnissa, suurelta osin vilkkaan rajan ylittävän liikenteen johdosta, ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Antti Putkonen sanoo.

Ulkomailla voi silti pärjätä ihan mukavastikin. Suosittu matkabloggaaja Veera Bianca on reissuillaan nähnyt tilanteen jos toisenkin. Silti hän ei pelkää.

– Jossain määrin koen Thaimaan liikenteen joskus jopa Suomen liikennettä turvallisemmaksi, koska ajonopeudet ovat ruuhkissa matalammat, hän sanoo.

Bloggaaja muistaa ensimmäisen matkansa Vietnamin suurimpaan kaupunkiin Ho Chi Minh Cityyn. Kävelymatka hotellia vastapäätä olevaan kahvilaan tuntui itsemurhalta. Thaimaassa vietetyn talven jälkeen Vietnamin liikenne ei tuntunutkaan enää niin pahalta.

– Opin kulkemaan autojen välissä ja luotin siihen, ettei kukaan aja päälleni.

Kaukomaille suuntaavia Veera Bianca neuvoo tarkkailemaan paikallisten käyttäytymistä.

– Katu kannattaa ylittää paikallisten mukana, ja taksi ottaa sieltä, mistä paikallinenkin sen ottaa. Lisäksi Thaimaassa käytän Grab-taksisovellusta, ja myös Uber-palvelut toimivat monissa kohteissa hyvin.

Taksin löydyttyä Veera Bianca suosittelee sopimaan matkan hinnan etukäteen, jottei yllätyksiä pääse syntymään. Taksamittarin toiminta kannattaa tarkistaa pari kertaa matkan aikana. Lisäksi muihin matkustajiin on hyvä suhtautua varauksella.

– Kyytiä etsiessäni en koskaan mene autoon, jossa kuljettajan vieressä on toinen ihminen. Kerran Kiinassa kanssamme matkusti mies, jonka haaravälissä oli käsiase.

Poliisin asuunkaan ei voi aina luottaa maailmalla. Thaimaan Suomalainen -nettilehti kertoo liikennepoliiseista, jotka antavat sakkoja ilman selvää syytä. Nämä valepoliisit saattavat myös sujauttaa avonaisesta ikkunasta auton sisään huumeita ja syyttää kuljettajaa tämän jälkeen huumausainerikoksesta.

Veera Biancalla on ollut onnea, sillä hän ei ole milloinkaan joutunut liikenneonnettomuuteen. Mutta jos sellainen omalle kohdalle sattuu kenelle tahansa, korvataan esimerkiksi riksan tai taksin kyydissä olleelle turistille koituneet henkilövahingot yleensä matkustajavakuutuksesta.

Ajoneuvon mahdollinen kasko korvaa puolestaan muun muassa onnettomuuteen joutuneen ajoneuvon korjauksen ja hinauksen lähimmälle korjaamolle sekä mahdolliset matkanjatkokulut takaisin Suomeen. Kolaritilanteessa korjauksesta maksetaan kaksinkertainen omavastuu, mikäli vahinko sattuu Pohjoismaiden ulkopuolella.

– Matkanjatkokuluja maksamme maksimissaan 300 euroa per henkilö. Jos liikenneonnettomuus on omaa syytä, voi kulut joutua maksamaan itse, kertoo korvausratkaisija Niko Heinvuo Fenniasta.

Fennia korvaa eniten Ruotsissa, Norjassa, Virossa ja Saksassa sattuneita liikennevahinkoja.

– Turistien liikennevahingot ovat tyypillisesti kaistanvaihtoja, peräänajoja ja parkkipaikkavahinkoja. Itä-Euroopassa on jonkin verran enemmän automurtoja ja varkauksia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .