Italia haluaa monumenttien tärvelijät kuriin järeimmillä toimilla

Miltä tuntuisi kaivertaa oma nimi yli 2000 vuotta vanhan amfiteatterin kylkeen, jälkipolvien ihmeteltäväksi? Eikö olisi kutkuttavaa ajatella, että vielä vuosikymmenien, vuosisatojen tai jopa tuhansien vuosien kuluttua joku saa tietää, että juuri sinä kävit siellä vuonna 2017?

Houkutus oli liian suuri ainakin ranskalaiselle Sabrinalle, joka päätti raapustaa nimensä ja vuosiluvun 2017 Colosseumiin helmikuussa. 45-vuotiasta naista ei hillinnyt edes se, että hänen seurassaan oli alaikäinen tytär ja tämän kaksi täysi-ikäistä serkkua.

Tapaus on yksi Colosseumiin viime aikoina kohdistettujen tihutöiden sarjassa. Tammikuussa kaksi brasilialaista tunkeutui yöllä amfiteatteriin kiipeämällä nelimetrisen portin yli. Sankariteko päättyi kuitenkin nolosti, kun humalassa olleet miehet putosivat. Toinen heistä mursi lantionsa, ja toinen joutui soittamaan itse virkavallan paikalle. Seuraavana päivänä vastikään restauroidun Colosseumin marmoripylväistä löytyi kaksi graffitia, mustalla kirjoitetut sanat ”Morte” ja ”Balto”.

Rooman arkeologisista aarteista kaupunginhallinnossa vastaavan Francesco Prosperettin mukaan monumentin ympärille aiotaan nyt mahdollisesti luoda suojavyöhyke, johon olisi öisin pääsy kielletty. Kyse ei olisi fyysisestä aidasta, vaan pääsy kielletty -kylteillä rajatusta alueesta, jonka sisällä olisi tehostettu videovalvonta. Myös amfiteatterin valaistusta halutaan parantaa. Yövartijoihin Colosseumilla kun ei ole varaa.

Ranskalaisen Sabrinan tavoin iso osa monumenttien turmelijoista tekee tekonsa kuitenkin päiväsaikaan, ihmispaljouden keskellä. Siksi myös kulttuuriaarteiden tärvelijöiden rangaistuksia aiotaan koventaa. Parlamentin käsittelyssä parhaillaan oleva laki lätkäisisi heille vähintään vuoden ja enintään viiden vuoden vankeusrangaistuksen. Colosseum kun ei ole ainoa monumentti, joka on kärsinyt vandalismista.

Espanjalaisten portaiden edessä oleva Barcaccia-suihkulähde, sekin vastikään restauroitu, koki vuonna 2015 kovia hollantilaisten jalkapallohuligaanien käsittelyssä. Suihkulähteestä laskettiin yli sata vauriota sen jälkeen, kun hollantilaiset olivat muun muassa heitelleet sitä pulloilla. Tapaus kiristi maiden välejä, ja tavalliset hollantilaiset kiirehtivät lahjoittamaan Italialle rahaa lähteen korjaamiseksi.

Eivät kaikki vandaalit toki ole päässeet helpolla tähänkään asti. Suurikokoisen K-kirjaimen vuonna 2014 Colosseumiin kaivertanut venäläisturisti esimerkiksi sai neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion lisäksi 20 000 euron sakot. Sen luulisi jo vähentävän raapusteluintoa tulevaisuudessa.

Vuonna 2015 Colosseumilla otettiin käyttöön kuulutukset, jotka kertovat virallisen lipun hinnan ja neuvovat olemaan luottamatta epävirallisiin lipunmyyjiin. Kenties kuulutuksiin pitäisi lisätä lause, jossa kerrotaan videovalvonnasta ja varoitetaan vandalismin seurauksista. Latistaisihan se hieman tunnelmaa, mutta 6,4 miljoonan vuosittaisen kävijän seassa on aina muutama Sabrina.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.