Kadriorgin linna ja puisto Virossa täyttävät 300 vuotta – alue on hurmaava yhdistelmä taidemuseoita, suihkulähteitä ja luonnontilaisia niittyjä

Tallinnassa sijaitseva Kadriorgin puisto, jota kutsutaan myös Viron omaksi mini-Versaillesiksi, viettää tänä kesänä 300-vuotisjuhliaan.

Puiston rakennustyöt aloitti alueen kauneuteen ihastunut Pietari Suuri vuonna 1718. Tsaari vieraili alueella yhdeksän kertaa ennen kuin teki päätöksen kesäpalatsin rakentamisesta sinne.

Palatsi ja puisto saivat nimensä Venäjän tsaaritar Katariina I:n mukaan.

Yhä edelleen italialaisen Niccolo Michettin suunnittelema palatsi ja sitä ympäröivä muotopuutarha ovat upea näyte tsaarinajan loistosta.

Kadriorgin puiston ympäristöön rakennettiin vuosien saatossa upeita puuhuviloita, ja siitä kehittyi yläluokan kaupunginosa. Yhä edelleen se on Tallinnassa arvostettu asuinalue, jossa sijaitsee useita suurlähetystöjä sekä Viron presidentin virka-asunto.

Kadriorgilla oli myös tärkeä rooli Viron kylpyläkulttuurin kehityksessä, sillä sinne perustettiin vuonna 1813 Venäjän keisarikunnan ensimmäinen merenrantakylpylä.

Tänä päivänä barokkipalatsissa toimii Viron taidemuseon ulkomaisen taiteen museo. Siellä on esillä hieno kokoelma 1500–1900-lukujen kuvataidetta sekä länsimaista että Venäjältä.

Kadriorgin puisto puolestaan on ainutlaatuinen yhdistelmä taidemuseoita, muistopatsaita, kukka­istutuksia, solisevia suihkulähteitä, lasten leikkipuistoja sekä luonnontilaisia niittyjä ja metsikköjä polkuineen.

Kadriorgin juhlavuosi huipentui sen syntymäpäivänä 22.7., jolloin puistossa ja palatsissa oli monenlaista ohjelmaa koko päivän ajan.

Samana päivänä Kadriorgin palatsissa avautui Kadriorg300-näyttely, jonka pääosassa ovat ihmiset – niin hallitsijat, lomalaiset kuin kirjailijatkin.

Näyttelyn esineet on koottu Pietarin Eremitaasin, Aleksander Vassiljevin säätiön sekä virolaisten ja latvialaisten museoiden kokoelmista.

Puiston juhlavuoden Kadriorg300-näyttely on avoinna Kadriorgin taidemuseossa 22.7.–22.10.2018.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .