Kaksi läppäriä mukanasi lentokoneeseen? Varo, matkasi saattaa tyssätä

Lentokoneella matkustava saattaa jatkossa kokea ikävän yllätyksen, mikäli hänellä on mukanaan kaksi kannettavaa tietokonetta. Uusien määräysten mukaan jos litiumakun energiatiheys on yli 100 Wh:a tai jos litiumin määrä ylittää kaksi grammaa, akkua ei saa viedä edes lentokoneen ruumaan.

Trafin organisaatiolupien ja liikenteenharjoittajien ryhmäpäällikkö Jorma Kivinen kertoo uusimmassa Ilmailu-lehdessä, että raja-arvo on haluttu tietoisesti pistää pieneksi, koska litiumakut voivat kuumeta, syttyä palamaan ja jopa räjähtää. Yksi tehokas läppärin akku on kyseisen raja-arvon kokoinen, 100 Wh.

Määräykset ovat jo yllättäneet muun muassa lennokkiharrastajia. Jos lennokkiharrastaja lähtee esimerkiksi viisikiloisen sähkömoottorisen lennokin kanssa kilpailuun ulkomaille vara-akkuineen, niin rajamäärät ylittyvät kymmenkertaisesti.

Toinen ongelma ovat polttomoottorilaitteet. Edes uudet polttomoottorit, joissa ei ole ikinä ollut polttoainetta, eivät pääse Finnairin verkkosivuilla olevien matkustusohjeiden mukaan kyytiin. Tämä koskettaa myös lennokkiharrastajia, mutta ongelmiin voivat joutua myös tavalliset matkustajat.

Uudet määräykset litiumakuista ja polttomoottoreista ovat tulleet voimaan tänä vuonna 1. tammikuuta.