Kallein teltta ei aina ole paras

Kupoli vai tunneli, alumiini vai lasikuitu, nailon vai polyesteri, satasen vai tonnin hintalappu? Teltan ostajalla on paljon pohdittavaa, eikä yhtä oikeaa vastausta ole, koska teltan valinta riippuu ensisijaisesti käyttötarkoituksesta.

Telttoja on tarjolla halvasta keskihintaisen kautta kalliiseen, tiivistää retkeilytarvikkeiden sisäänostaja Teemu Vuohensilta Partioaitasta.

– Kalliimmissa teltoissa on parempilaatuiset kankaat ja kaaret, ja usein ne ovat myös kevyempiä. Myös yksityiskohdat näkyvät esimerkiksi työn jäljessä, hän perustelee hintaeroja.

Aina ei silti tarvitse valita kalleinta. Esimerkiksi lyhyitä viikonloppureissuja tekevälle riittää Vuohensillan mukaan usein edullisempikin teltta, kun taas pitkiä matkoja vaativammissa oloissa vaeltavat investoivat arvokkaampiin telttoihin.

Teltta kannattaa kuitenkin aina valita haastavimman käytön mukaan. Jos kesällä tekee lähinnä parin kilometrin kävelyretkiä lammen rantaan yhdeksi yöksi mutta syksyllä aikoo lähteä Lappiin vaeltamaan, niin teltta on hyvä hankkia vaellusolosuhteita silmällä pitäen.

– Tarvittavat ominaisuudet voivat määrittyä jopa yhden reissun mukaan, jos on lähdössä vaikka avotunturiin tosi pahoihin keleihin.

Perusasioihin telttaa valitessa kuuluu nukkumatilan koko. Jos reissussa on mukana vaikkapa kaksi aikuista ja koira, kannattaa miettiä, olisiko kolmen hengen teltta sittenkin parempi valinta kuin kahden.

– Jos taas telttaa kannetaan viikko selässä, arvostetaan keveyttä, Vuohensilta toteaa.

Telttailumaasto puolestaan vaikuttaa telttamallin valintaan. Tilavampi ja paremmin suojaava tunneliteltta edellyttää, että sen narut saa kiilattua maahan tai kiinnitettyä esimerkiksi puihin. Sen sijaan kupoliteltat ovat itsestään seisovia, joten ne sopivat majoittumiseen vaikka paljaalla kallioluodolla.

Vuohensilta muistuttaa myös muista yöpymiseen tarvittavista varusteista. Esimerkiksi tarkoitukseen sopivia makuupusseja ja makuualustoja on hyvä miettiä telttahankinnan yhteydessä.

Uusimmat

Matka

Malawi on Kaakkois-Afrikan pieni ja köyhä maa, jolla on paljon iloa jaettavaksi – katso kuvasarja

Kulttuuria ja kuumaa kaakaota – keskiaikaan pysähtynyt Belgian Brugge houkuttelee nautiskelemaan kiireettä

Mitä hotellihuoneesta saa viedä mukanaan? Hotelliketjut vastaavat

Katso kuvat: Pariisi on kaunis talvellakin – pimeän ajan kohokohtia on Eiffel-tornin jokailtainen valoshow

Jalmari on lentänyt sata kertaa – joskus koiran lippu maksaa enemmän kuin emännän

Kolumni: Volga kaunistaa Jaroslavlia

Tutustu Mallorcaan bussin kyydissä – ihaile vuoristomaisemia ja poikkea pikkukyliin

Kolumni: Tunnistatko tästä itsesi? Kun lomalle lähdetään, ympäristövaikutukset unohdetaan välittömästi

Karjala on suomalaisille tuttu matkakohde, mutta Arkangelin alueella harva on käynyt

Suomalaiset matkailijat eivät piittaa rokotuksista ja ohjeista – Lääkäri: "En veisi pientä lasta Kauko-Itään"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.