Kreivin mailla

Alankomaat: Historiallinen Haag on Hollannin helmi.

Tunti sen jälkeen, kun olen noussut vinojen ja värikkäiden amsterdamilaistalojen keskeltä junaan, saavun Haagin modernille rautatieasemalle. Ympärilläni lasiset tornitalot kohoavat kohti pilvistä taivasta: ei uskoisi, että olen yhdessä Alankomaiden historiallisimmista kaupungeista.

Mutta tarvitsee kävellä vain muutama sata metriä kohti keskustaa ja Mauritshuisin museota, kun historia jo havisee Haagin kaduilla.

Mauritshuis rakennettiin yksityistaloksi 1600-luvun puolivälissä, ja muutettiin museoksi vuonna 1822. Nykyään Maurits­huis on yksi Haagin vierailluimpia nähtävyyksiä, ja Alankomaiden kulta-ajan taideaarteiden äärellä alkaakin ymmärtää maan rikasta historiaa paremmin.

Mutta tämä on vain pintaraapaisu: Mauritshuisin kupeessa sijaitsevat mahtipontiset Binnenhof ja Ridderzaal.

Ridderzaal on 1200-luvulta peräisin oleva goottilaistyylinen rakennus, jonka Hollannin kreivi, Floris V, rakennutti isoisänsä aiemmin ostamille tiluksille. Haagin virallinen nimi onkin s-Gravenhage, eli “kreivin metsikkö”, viitaten alueen käyttöön ylhäisön metsästysmaana lähes tuhat vuotta sitten. Pian Ridderzaalin ympärille alkoi kohota hallinnollisia rakennuksia, ja valtiomahtia uhoava Binnenhof oli syntynyt.

Nyt Binnenhof on maailman vanhin yhä käytössä oleva parlamenttirakennus, Ridderzaalia taas käytetään esimerkiksi kuninkaallisissa seremonioissa.

Lähes Helsingin kokoinen Haag on paitsi Hollannin mittakaavassa myös kansainvälisesti tärkeä hallinnon keskus. Kaupungissa sijaitsee lukuisia suurlähetystöjä ja esimerkiksi kansainvälinen rikostuomioistuin. Kansainvälisyys heijastuukin herkullisesti kaupungin ravintolatarjonnassa, ja Haagissa on jopa oma kiinalainen korttelistonsa.

Yksi Haagin suosituimmista ostospaikoista on Alankomaiden vanhin katettu ostoskatu De Passage. Haagin kerma rakennutti pienistä putiikeista koostuvan ostarin vuonna 1885 saadakseen Pariisin kaltaisia ostosmahdollisuuksia.

Nyt De Passagen lasikaton alta löytyy merkkiliikkeitä, matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja historiallisia putiikkeja, kuten vuodelta 1910 peräisin oleva P.W. Akkermanin kynäliike.

Teen ja kahvin ystävä vierailee kuudetta sukupolvea toimivassa Simon Léveltin myymälässä: putiikin aromit muistuttavat ajasta, jolloin Hollanti oli merellinen kauppamahti ja toi satamiinsa mausteita, kahvia ja eksoottisia tuotteita ympäri maailman.

Kun astun kimaltelevalta De Passagelta takaisin Haagin kaduille, pilvimassa rakoilee merenrantakaupungin yllä ja kaupunki näyttää parastaan. Haag on helposti lähestyttävä kaupunki, Hollannin historiallinen helmi.