Kuin lentävässä lautasessa

Museo: Rio de Janeiron kuuluisin rakennus ei sijaitse Rio de Janeirossa.

”Um bilhete, por favor”, pyydän Rio de Janeiron keskustan lautta-aseman tiskillä. Muutamaa minuuttia myöhemmin astun lauttaan, joka vie minut Guanabaranlahden yli kohti Niteróita ja sen kuulua nykytaiteen museota.

Niterói on Rio de Janeiron vastarannalla sijaitseva puolen miljoonan asukkaan kaupunki. Lautta Rion keskustasta Niteróihin kulkee muutaman kerran tunnissa ja matka kestää kaksikymmentä minuuttia.

Lautassa kannattaa menomatkalla istua sen oikealle laidalle, jolloin voi ihailla taakse jäävää Sokeritoppavuoren ja valtavan Jeesus-patsaan komistaman Corcovado-vuoren hallitsemaa silhuettia.

Niteróin päänähtävyys on maailmankuulun brasilialaisen arkkitehdin, “kaarien kuninkaaksi” tituleeratun Oscar Niemeyerin suunnittelema Museu de Arte Contemporânea, MAC. Vuonna 1996 avattu, lentävää lautasta muistuttava nykytaiteen museo on Rion kuuluisin rakennus, mutta sijaitsee itse asiassa Rion vastarannalla.

Niteróin satamassa hyppään yhteen jonossa odottavista takseista ja suuntaan museolle. Mutkan takaa esiin tuleva, auringonpaisteessa valkoisena hohtava museorakennus on vaikuttava näky. Horisontissa häämöttää Rio de Janeiro, ja sekä oikealla että vasemmalla levittäytyvät Niteróin rantamaisemat.

Punainen käytävä kiemurtelee ylös kohti museon sisäänkäyntiä ja luo näyttävän kontrastin rakennuksen valkoiselle maalipinnalle sekä meren ja taivaan sinelle.

Kapeat ikkunat reunustavat museon seiniä, ja sisälle astuessa tuntuu siltä kuin olisin saapunut utopistisen elokuvan lavasteisiin. Itse museotila on pieni, eikä sisällä kulu puolituntista kauempaa. Mutta päänähtävyys täällä eivät olekaan taideteokset, vaan Niemeyerin lähes ilmassa leijuva mestariteos: museona toimiva UFO on kohotettu ilmaan taidokkaasti, ja se tuntuu hyväilevän kaarillaan Rio de Janeiron kurvikasta silhuettia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Yhä useampi miettii matkansa vaikutuksia paikallisille – reilu matkailija suosii paikallisia yrittäjiä ja sammuttaa hotellihuoneesta valot

Kolumni: Lasten kanssa interrailaamaan – uhka vai mahdollisuus?

Hiekkarantoja, historiaa ja hyvä sijainti – Terijoki pyrkii tavoittamaan entisen loistonsa

Ilmailualan sivusto rankkasi USA:n lentoasemat – paras löytyy Kaliforniasta, huonoin Illinoisista

Hiljaisuuden keskellä on hyvä olla – Aito luonto kutsuu kävijän hengähtämään Sallassa

Kenen koti oli Casa Haartman? Kotimuseoissa turisti pääsee näkemään niin taidetta kuin tunnettujen henkilöiden arkeakin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.