Kuin lentävässä lautasessa

Museo: Rio de Janeiron kuuluisin rakennus ei sijaitse Rio de Janeirossa.

”Um bilhete, por favor”, pyydän Rio de Janeiron keskustan lautta-aseman tiskillä. Muutamaa minuuttia myöhemmin astun lauttaan, joka vie minut Guanabaranlahden yli kohti Niteróita ja sen kuulua nykytaiteen museota.

Niterói on Rio de Janeiron vastarannalla sijaitseva puolen miljoonan asukkaan kaupunki. Lautta Rion keskustasta Niteróihin kulkee muutaman kerran tunnissa ja matka kestää kaksikymmentä minuuttia.

Lautassa kannattaa menomatkalla istua sen oikealle laidalle, jolloin voi ihailla taakse jäävää Sokeritoppavuoren ja valtavan Jeesus-patsaan komistaman Corcovado-vuoren hallitsemaa silhuettia.

Niteróin päänähtävyys on maailmankuulun brasilialaisen arkkitehdin, “kaarien kuninkaaksi” tituleeratun Oscar Niemeyerin suunnittelema Museu de Arte Contemporânea, MAC. Vuonna 1996 avattu, lentävää lautasta muistuttava nykytaiteen museo on Rion kuuluisin rakennus, mutta sijaitsee itse asiassa Rion vastarannalla.

Niteróin satamassa hyppään yhteen jonossa odottavista takseista ja suuntaan museolle. Mutkan takaa esiin tuleva, auringonpaisteessa valkoisena hohtava museorakennus on vaikuttava näky. Horisontissa häämöttää Rio de Janeiro, ja sekä oikealla että vasemmalla levittäytyvät Niteróin rantamaisemat.

Punainen käytävä kiemurtelee ylös kohti museon sisäänkäyntiä ja luo näyttävän kontrastin rakennuksen valkoiselle maalipinnalle sekä meren ja taivaan sinelle.

Kapeat ikkunat reunustavat museon seiniä, ja sisälle astuessa tuntuu siltä kuin olisin saapunut utopistisen elokuvan lavasteisiin. Itse museotila on pieni, eikä sisällä kulu puolituntista kauempaa. Mutta päänähtävyys täällä eivät olekaan taideteokset, vaan Niemeyerin lähes ilmassa leijuva mestariteos: museona toimiva UFO on kohotettu ilmaan taidokkaasti, ja se tuntuu hyväilevän kaarillaan Rio de Janeiron kurvikasta silhuettia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Euroopan 50 suurinta juna-asemaa pantiin paremmuusjärjestykseen – Helsingin päärautatieasema jäi kauas kärjestä

Mitä Kaj Franck teki Japanissa vuonna 1956? – Designmuseon näyttely esittelee pohjoismaisten muotoilijoiden ja arkkitehtien matkoja

Maailman suurimmalla temppelialueella vierailee vuosittain yli kaksi miljoonaa turistia – Kambodzhan lipusta tuttu Angkor Watin temppeli rakennettiin ensin hindulaisille

Vapaaehtoistyö tarjoaa elämyksiä, joita ei lomareissuilla saa – Juha ja Kristiina Raumanen tarkkailivat ja valokuvasivat villieläimiä Etelä-Afrikassa: "Joku voi tietysti ihmetellä, miksi maksaa näin paljon töiden tekemisestä"

Hilton-ketju sulki 150 hotellia Kiinassa koronaviruksen vuoksi

Qatariin lentää vuosittain 50 miljoonaa matkustajaa, mutta harva tietää sitä, että punaisia päin siellä ei kannata ajaa – sakko on jättimäinen

Euroopan saunamaraton kilpaillaan taas helmikuussa Otepäässä – saunan lauteilla on istuttava vähintään kolme minuuttia

Kahdeksan asukkaan kylä Italiassa vetää vuosittain kukkulalle satojatuhansia turisteja – maanvyöryjen pienentämään kylään pääsee vain yhtä siltaa pitkin pääsymaksua vastaan

Keskisuomalainen vieraili maailman suosituimmassa teemapuistossa – Walt Disney Worldin laajuus yllättää, mutta vessaan tai ruokapisteelle ei juurikaan tarvitse jonottaa

Oletko kiinalaisessa horoskoopissa rotta? Onnea, nyt alkaa sinun vuotesi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.