Kulttuurin nälkään

Pohjoismaista löytyy monta hienoa kohdetta.

Reykjavikin rannassa, kivenheiton päässä keskustasta, jököttää uhmakas lasirakennus, jonka seinistä heijastuvat ympäröivät vuoret ja meren aallot. Musiikkitalo Harpa oli alun pitäen islantilaisen pankin ja vakuutusyhtiön projekti. Ideana oli vuokrata rakennuksen tiloja yksityisille tahoille. Pankkikriisi katkaisi kuitenkin hankkeen, ja rakennustyömaan seistyä kuukausia valtio astui kuvioon.

Rakennus valmistui alkuperäissuunnitelmien mukaan, mutta suurieleisiksi suunnitellut pihaosuudet ja lisärakennukset jäivät puolitiehen. Se ei kuitenkaan himmennä tuhansien led-lamppujen valossa väriä vaihtavan rakennuksen lumovoimaa. Vuonna 2011 valmistunut Harpa on islantilaisten rakastama, ja helposti sille syttyy turistikin.

Harpa on musiikkitalo sanan varsinaisessa merkityksessä. Sen seinien sisään mahtuu nimittäin musiikki kaikissa tyylilajeissaan.

Vuonna 1958 perustettu Louisianan modernin taiteen museo ei sijaitse nimestään huolimatta Yhdysvaltojen neljänneksi suurimmassa osavaltiossa, vaan sen löytää Tanskan Humlebækista, noin 35 kilometriä Kööpenhaminasta pohjoiseen. Paikanpäälle pääsee vaivattomasti paikallisjunalla.

Museo näyttää ulkoapäin jotakuinkin normaalin omakotitalon kokoiselta, mutta se jatkuukin sinne tänne, ylös ja alas. Jatkosiiven jatkosiivillä kasvatettu tila istuu ympäröivään tanskalaiseen merenrantaan, lehtipuumetsään ja lampeen saumattomasti.

Samalla tapaa kuin Mäntän Serlachius-museon paviljongissa, myös Louisianassa raja ulko- ja sisätilan välillä hämärtyy ja ajoittain jopa katoaa. Sisällä kävellessä unohtuu ihailemaan puutarhan veistoksia ja ulkona tallustellessa katse osuu sisätilan teoksiin. Louisiana onkin nostettu maailman arvostetuimpien näyttelytilojen joukkoon.

Louisianassa taide ei rajoitu vain arkkitehtuuriin ja taideteoksiin. Museo-ravintolan annokset ovat niin kauniita, että niiden syöminen tuntuu miltei synniltä.

Tukholman Fotografiska-museo avasi ovensa Södermalmin vanhassa tullirakennuksessa vuonna 2010. Tämä valokuvataiteen museo ei ole oikeastaan museo siinä mielessä, että sillä ei ole omaa pysyvää kokoelmaa kuten museoilla yleensä. Varmaa on kuitenkin se, että Fotografiska on yksi maailman suurimmista nyky-valokuvataiteen keskuksista nimekkäine vaihtuvine näyttelyineen.

Museo sijaitsee vain kivenheiton päässä Viking Linen terminaalista. Jos jalat ovat jo väsyneet kaupungilla ravaamisesta, voi näyttelyn sijaan kivuta museon ylimmässä kerroksessa sijaitsevaan rustiikkiseen ravintolaan katselemaan sataman liikennettä. Ravintola voitti hiljattain arvostetun Gold Dragon palkinnon ja syyn tähän ymmärtää maistettuaan esimerkiksi tuoretta katkarapusalaattia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.