Kun lähtee lentäen lyhyehkölle matkalle, ei tarvitse varautua neljään vuodenaikaan – kevyt pakkaaminen säästää aikaa ja rahaa

Kun lähtee lentäen lyhyehkölle matkalle, ei tarvitse varautua neljään vuodenaikaan. Näin sanoo matkailualan perustutkinnon suorittanut bloggaaja ja toimistovastaava Janina Saarimäki, 22.

– Voi huoletta ottaa pienen riskin ja jättää osan tavaroista kotiin, Saarimäki sanoo.

Hän on matkustanut elämässään paljon ja kutsuu itseään reissuriippuvaiseksi.

Kouvolalaisella Saarimäellä oli aikaisemmin tapana pakata lentomatkoille mukaan puoli omaisuuttaan. Valtavan matkalaukun raahaaminen lentokentälle, laukun odotteleminen hihnalta ja kiskominen perässä polttavan auringon alla alkoi kuitenkin ahdistaa. Sitä paitsi ruumaan menevistä tavaroista piti maksaa erikseen.

– Saatoin ottaa viikon mittaiselle Espanjan-matkalle mukaan lukuisia asukokonaisuuksia. Toin valtaosan käyttämättömänä takaisin Suomeen, hän sanoo.

 

Sitten Saarimäki löysi yhteisöpalvelu Pinterestin, jossa käyttäjät voivat jakaa linkkejä, vinkkejä ja kuvia eri teemoista.

Hän koki ahaa-elämyksen ja kiinnostui mahdollisimman vähillä matkatavaroilla matkustamisesta.

– Ymmärsin, että suunnittelemalla ja miettimällä pukeutumista etukäteen pääsee paljon vähemmällä stressillä, hän sanoo.

Matkustaminen on helpottunut huomattavasti, kun vaihtoehtoja on mukana vähemmän.

– Jos jotakin puuttuu, sen pystyy lähes aina hankkimaan paikan päältä.

Yhden asian hän on kuitenkin oppinut: housuja kannattaa aina ottaa mukaan kahdet. Kerran hän lähti yksillä, ja ne repesivät matkalla.

– Onneksi kaverillani oli mukana kahdet. Olemme samankokoisia, joten sain lainata hänen toisia housujaan, Saarimäki sanoo ja nauraa.

 

 

Moni pakkaa matkatavaransa suosiolla suureen, ruumaan menevään matkalaukkuun voidakseen ottaa mukaan erilaisia nesteitä.

Saarimäki on ratkaissut asian hankkimalla kaupasta korkeintaan sadan millilitran matkapulloja, joihin saa otettua mukaan sallitun määrän sampoota ja hoitoainetta. Yhteensä niitä saa olla sen verran, että ne mahtuvat yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.

– Hammastahnaa ja suihkusaippuaa en yleensä edes ota mukaan, vaan ostan ne paikan päältä, hän sanoo.

Hiustenhoitotuotteiden suhteen hän on tarkempi. Siksi hän ottaa tutut tuotteet mukaan koti-Suomesta.

Saarimäki ei myöskään yleensä pakkaa mukaan pyyhkeitä, sillä ne vievät paljon tilaa. Hotelleissa on omat pyyhkeensä, ja rannalle sopivan pyyhkeen hän ostaa usein edullisesti kohteesta. Se myös jää sinne.

– Ei toki ekologisin mahdollinen vaihtoehto, mutta jos haluaa säästää tilaa, joskus voi tehdä niin.

 

Kestävä kehitys on alkanut kiinnostaa Saarimäkeä yhä enemmän. Juuri siksi hän välttää turhan tavaran lennättämistä edestakaisin. Lisäksi hän on päättänyt vähentää lyhyiden viikonloppumatkojen tekemistä.

– Muutaman päivän reissut kuormittavat luontoa eniten, hän sanoo.

Hän on laskenut oman hiilijalanjälkensä ja todennut, että sitä suurentaa nimenomaan lentomatkustaminen.

Hän on parhaillaan runsaat kaksi viikkoa kestävällä Laosin-matkalla, jossa hän tekee vapaaehtoistyötä hoitamalla köyhien perheiden lapsia. Vuoden kuluttua lokakuussa hän on lähdössä kihlattunsa kanssa kuukaudeksi Balille.

– Sinne ei ihan käsimatkatavaroilla voi lähteä, mutta yritämme silti ottaa mukaan mahdollisimman vähän.

 

Jokin aika sitten pariskunta kävi neljän päivän matkalla Prahassa. Heidän kaikki tavaransa mahtuivat yhteen lentolaukkuun. Lisäksi miehellä oli mukana pieni reppu ja Saarimäellä käsilaukku.

– Pärjäsimme niillä hyvin. Laukkuun jäi vielä hiukan tilaa shoppaillakin, hän sanoo.

 

Käsimatkatavaroiden sallittuja kokoja ja painoja koskevat säännöt poikkeavat jonkin verran lentoyhtiöittäin. Mitat kannattaa tarkistaa etukäteen yhtiön verkkosivuilta.

Esimerkiksi Finnairin lennoille saa ilman erillistä maksua ottaa mukaan yhden käsimatkatavaran, jonka ulkomitat ovat enintään 56 x 45 x 25 senttimetriä. Lisäksi voi ottaa mukaansa yhden henkilökohtaisen tavaran, kuten pienen käsilaukun, kannettavan tietokoneen laukun tai pienen repun.

Henkilökohtainen tavara pitää pystyä sijoittamaan edessä olevan istuimen alle. Sillekin on määritelty tarkat ulkomitat (40 x 30 x 15 senttimetriä).

Norwegianilla sallittu käsimatkatavaran koko on lähes sama (55 x 40 x 23 senttimetriä). Lisäksi voi ottaa mukaan pienen henkilökohtaisen tavaran, kuten käsilaukun tai ohuen tietokonelaukun (25 x 33 x 20 senttimetriä).

Jos käsimatkatavarat ovat suurempia kuin lipputyyppi sallii, ne pitää lähtöselvittää koneeseen lisämaksun kera.

Ryanairin peruslipulla matkustava saa ottaa matkustamoon mukaansa vain käsilaukun, repun tai tietokonelaukun (35 x 20 x 20 senttimetriä). Matkustajalle sallitaan yksi käsilaukku tai salkku. Käsimatkatavararajoitukset ylittävien käsimatkalaukkujen hinta on 50 euroa kappaleelta.

Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata mukaan ainakin laturit, kuulokkeet, passit, aurinkolasit, hammasharja, korvatulpat, laastarit, kosteuspyyhkeitä, arvoesineet ja lääkkeet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .