Kymmenen koukkua Skooneen

Sydän-Eurooppa on lähempänä kuin uskottekaan. Eteläruotsalainen Skoonen maakunta on alue valtiossa, jossa sen ei ilmeisesti pitäisi sijaita. Skoonessa on lämpimämpi ilmasto kuin muualla Pohjoismaissa, sen pitkät hiekkarannat ovat kuin pala Ranskan Rivieraa, sen sadat linnat tuovat mieleen lähinnä Englannin yläluokan kotikonnut ja skoonelaisten luonteenlaatu on poikkeuksellisen pulppuava Skandinaviaan.

Mutta yksi asia on varma. Vaikka Skoone on lähellä, siellä pääsee hulppeasti irti arjesta. Se on kätevä ja notkea autoloman kohde.

Ai ette usko?

No, tässä kymmenen syytä, miksi se kannattaa ottaa huomioon perheen lomakohdetta pähkäiltäessä.

LADONIA:

Ruotsista irtaantunut kuvitteellinen valtio, joka julisti vuonna 2003 sodan Ruotsia, San Marinoa ja Yhdysvaltoja vastaan. Yhden neliökilometrin suuruinen Ladonia syntyi protestina, kun viranomaiset vaativat taiteilija Lars Vilksiä hävittämään kaksi suurta taideteosta, jotka hän on rakentanut Kullabergin luonnonpuistoon.

HIEKKARANNAT:

Skoonen pitkät, valkeat hiekkarannat ovat Pohjoismaiden parhaat. Monet kauneimmista rannoista ovat lisäksi kätevästi aivan kaupunkien tuntumassa.

HENNING MANKELL:

Maailmanmaineeseen nousseen kirjailijan Wallander-dekkarit sijoittuvat Ystadin kaupunkiin, jossa myös niiden tv-versiot on kuvattu. Wallanderin jalanjälkiä on helppo seurata Ystadissa, sillä kaupunki on koonnut tapahtumapaikat karttoihin ja niihin tehdään nähtävyyskierroksia. Ystadin elokuvastudioiden vierailukeskuksessa (Cineteket) esitellään muidenkin alueella kuvattujen elokuvien taustat.

YSTAD:

Pieni, 27 000 asukkaan kaupunki ei ole pelkkää Wallanderia. Ystadin galleriat, kahvilat, nupukivikadut ja 1200-luvulta peräisin oleva luostari kietovat turistin tunnelmallaan. Ystadissa on peräti 40 kilometriä rantaviivaa ja satama-alue, joka on kesällä koko kaupungin olohuone.

ALEN KIVET:

Rautakaudelta peräisin olevan kivimuodostelman alkuperäistä ideaa ei tiedetä. Sen arvioidaan liittyvän aurinkokulttiin, koska muodostelman vastakkaiset päät osoittavat aurinkoon juhannuksena ja keskitalvella. Toiset pitävät kiviä hauta- tai kulttipaikkana. Paikalla on 58 kiveä laivan muodossa. Muodostelma on 67 metriä pitkä ja 19 metriä leveä. Kivet löydettiin vuonna 1956 hiekan alta ja kaivettiin esille. Mielenkiintoista on, että samaa kivilajia ei löydy lähialueilta.

LINNAT:

Skoonessa on 350 linnaa, joista monet ovat kuin satukirjan sivuilta. Linnoja ympäröivät suuret puistot, joissa usein saa vapaasti ihastella upeita istutuksia.

TURNING TORSO:

Ruotsin korkein rakennus on Euroopan toiseksi korkein asuinrakennus. Malmössä sijaitseva Turning Torso on 190-metrinen pilvenpiirtäjä, jonka spiraalimaista rakennetta arkkitehtuurin ystävät ympäri maailman matkaavat pällistelemään. Talon rakentaminen kesti viisi vuotta.

HUIPPU-URHEILU:

Kesä tai talvi, Skoonessa voi ihastella huippuluokan palloilujoukkueita. Jalkapalloilun laatuseuroja ovat Helsingborg IF, Trelleborg FF ja Malmö FF. Jääkiekossa alueen ykkönen on Malmö Redhawks.

GOLF:

Alueella on 37 golfkenttää, jotka ovat korkeintaan tunnin automatkan päässä toisistaan. Lämpimän ilmaston ansiosta useat kentät ovat avoinna ympäri vuoden.

HELPPOUS:

Myös "Ruotsin Provence" kutsumanimen tunteva Skoone kannattaa tutkia autolla. Skooneen meno on Suomesta vaivatonta: omalla autolla matkaava voi pujahtaa Silja Linella nopeasti Ruotsiin. Toinen vaihtoehto on vuokra-auton ottaminen esimerkiksi Kööpenhaminan lentokentältä Kastrupista, josta ajaa kymmenessä minuutissa Juutinrauman sillan kautta Skooneen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Kolumni: Lentämistä pitäisi vähentää, mutta nykyaikainen lentäminen on liian mukavaa

Ahdistavatko lentojen päästöt? Valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan niiden vähentämisestä

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Mitä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin? Finavia vinkkaa

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.