Lapin kausityöläiset ovat kulkureita ja seikkailijoita – "Olen huomannut, että ruotsalaisilla ja virolaisilla on paljon yhteistä", sanoo safariopas Anders Persson

Enontekiön Hetassa aamu on kirkas ja huuruinen. Taivaanrannassa siintää horisontin pituinen viiva, kun kuopiolainen kokki Edit Heiskanen, 30, avaa ulko-oven ja lähtee töihin.

– Kyllä sen huomaa, että päivä on pidentynyt, Heiskanen huomauttaa ja katsahtaa Ounasjärvelle, jonka takana siintää Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Heiskanen on Hetassa kolmatta kautta.

– Olen tehnyt koko urani sesonkityötä. Seitsemän vuoden aikana olen ollut Ylläksellä, Levillä, Saariselällä ja Norjassa, hän laskeskelee.

Kausityöläisen elämäntapa sopii hänelle. Kausityö on erinomainen tapa tutustua erilaisiin paikkoihin, ja lisäksi se antaa mahdollisuuden matkustella eri maissa.

– Töitä riittää ja palkka on hyvä, Heiskanen kuvailee.

Heiskasen työpaikka on Lapland Hotels -ketjuun kuuluva retrohenkinen hotelli, jonka puista baaritiskiä koristaa revontulista innoituksensa saanut valaistus.

Työmatka ei ole pitkä. Parinkymmenen metrin päässä hotellista sijaitsee työntekijöiden asuntola. Asuntola toimi sotien jälkeen Suomen matkailuliiton retkeilymajana. Rakennus huokuu ajan patinaa. Heiskanen kokeekin talon kiehtovaksi paikaksi asua.

– Täältä on löytynyt kaikenlaista vanhaa esineistöä, kuten vanha kassakone. Myös huonekalut ja tekstiilit ovat retkeilymajan vuosikymmeniltä. Entisen retkeilymajan työntekijöiden kämpät näkyvät keittiön ikkunasta, Heiskanen kuvailee.

 

Myös kalajokelainen Anette Peltola, 23, viihtyy asuntolassa. Tarjoilijana työskentelevä Peltola on tätä ennen toiminut matkaoppaana sesongin ajan Turkissa.

Käytävällä tassuttelee pieni musta koira, jota asukkaat käyvät kukin vuorotellen rapsuttamassa. Keittiöstä kantautuu englannin kieltä. Peltola ja Heiskanen kuuluvatkin vähemmistöön, sillä suurin osa työntekijöistä on ulkomaalaisia, iso osa heistä virolaisia.

– Monet tulevat tekemään kausitöitä saadakseen kokemusta, kuvailee Ruotsin Edsbystä kotoisin oleva Anders Persson, 33

Hän ihastui kesäretkellä Lapin luontoon ja toimii nyt talvisesongin ajan safarioppaana Lapland Safareissa.

– Mielestäni monikulttuurinen työ- ja asuinympäristö on erinomainen keino avartaa maailmankuvaa. Olen huomannut, että ruotsalaisilla ja virolaisilla on paljon yhteistä, Persson jatkaa.

Monia Lappiin tulleita työntekijöitä yhdistää intohimoinen suhde luontoon. Heiskanen harrastaa talviurheilua ja Persson perhokalastusta.

– Pidän luonnosta. Olen ympäristöinsinööri ja olen toiminut myös kalastusoppaana, Persson lisää.

Vapaa-aikana mies tekee musiikkia yhtyeelleen Gamla Mejerietille.

Kaamos ei ole aiheuttanut työntekijöille päänvaivaa.

– Aluksi olin väsyneempi, mutta pian siihenkin tottui. Talvi on ollut upeaa aikaa. Taivaalla on paljon erilaisia värejä, Persson kuvailee.

– Lapin kahdeksan vuodenaikaa tarjoavat hienot kokemukset ruskasta keskikesän aurinkoon, Heiskanen jatkaa.

Kausitöitä onkin tarjolla lähes vuoden ympäri, ja Heiskanen suunnittelee jäävänsä tänä vuonna Hettaan koko vuodeksi. Myös Peltola odottaa kevään alkavaa sesonkia, uusia turisteja ja kausityöntekijöitä.

– Meitä kausityöläisiä yhdistää se, että olemme uteliaita ihmisiä. Eräänlaisia kulkureita ja seikkailijoita, Peltola naurahtaa.

 

Lapin talvisesonki on vetänyt tänäkin vuonna työvoimaa ympäri maailmaa. Merkittävä osa sesonkitöistä tehdään vuokratyövoimalla. Vuokratyöfirmoista StaffPoint on suurin toimija Lapissa.

– Meillä matkailu- ja sesonkitoimiala työllistää eri sesonkeihin jopa 1 000 ihmistä vuosittain. Näistä joulusesonki on selkeästi suurin, matkailu- ja sesonkitoimialojen toimialajohtaja Timo Kärki StaffPointista kuvailee.

Vuokrafirmojen tarve on suuri.

– Työntekijöiden rekrytointi vaatii ammattitaitoista prosessia, johon yksityisyrityksillä ei ole aina mahdollisuutta, Kärki kommentoi.

– Lisäksi kaikilla yrityksillä ei ole välttämättä resursseja sitoa ympärivuotisesti omaa, osaavaa henkilökuntaa.

StaffPoint rekrytoi kausityöntekijöitä myös Lapland Hotels -ketjulle, kuten Lapland Hotels Hettaan. Hotelli- ja safaripäällikkö Elina Tukiaisen mukaan vuokratyöntekijät ovat hotellille erittäin tärkeä työvoima.

Sesonkityöläisiä tulee Suomen Lapin talveen ympäri maailmaa. Iso osa Lapland Hotels Hetan vuokratyöntekijöistä on ulkomaalaisia.

– Keittiön henkilökunnasta 80 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia ja safaripuolella lähes kaikki, Tukiainen laskee.

Suurin osa heistä on virolaisia. Matala palkkataso ei ole ainoa, joka selittää ulkomaista työvoimaa.

– Monet tulevat tänne hakemaan kokemuksia, Tukiainen sanoo.

Lapin matkailun kansainvälinen kasvu on ollut tähän asti talvivetoista. Timo Kärki on kuitenkin huomannut, että sesongit ovat pidentyneet ja työvoiman tarve kasvanut koko vuodelle. Myös Lapland Hotels Hetassa työvoimaa tarvitaan joulusesongin jälkeenkin.

– Turistit työllistävät työntekijöitä ainakin kevääseen asti, Tukiainen kuvailee.

Työttömänä ei Lapissa tarvitse olla sesonkien ulkopuolellakaan.

– Valtakunnallisena toimijana meillä on hyvät mahdollisuudet työllistää työntekijöitä myös kausien välissä. Sesonkityöt ovat ammatillisesti vaativia, ja monet työnantajat arvostavat suuresti Lapin kausityökokemuksesta, Kärki lisää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .