Lapsiperheen unelma oli juopuneen läävä

Puhelin piippaa Barcelonan lentokentällä. Airbnb:stä varatun huoneiston omistaja ilmoittaa tekstiviestillä, että ei ole vastassa seuruettamme. Nainen lupaa, että kaikki on kunnossa: hänen hyvä ystävänsä päästäisi meidät asuntoon. ”Hyvää matkaa, harmi kun emme tavanneet, toivottavasti viihdytte!”

Kaksi tuntia myöhemmin seison kerrostalon alaovella pienessä espanjalaisessa vuoristokylässä. Ilta hämärtyy, lapset ovat väsyneitä, kaikilla on nälkä.

Soitan majapaikan summeria. Ovelle raahautuu sänkipartainen, humaltunut mies. Hän ilmoittaa, että meillä ei ole mitään asiaa huoneistoon. Selviää, että Airbnb-emännän ”ystävä” on hänen ex-aviomiehensä, joka kuvailee entistä kumppaniaan hulluksi.

Miehen mukaan meidän tulostamme ei ole sovittu mitään, joten hän on majoittanut kodittoman romaniperheen olohuoneeseen. Mies päästää minut piipahtamaan asuntoon, jota on vaikea tunnistaa samaksi kuin majoitussivuston kuvissa. Sängyt on nostettu pystyyn, lattiat ovat täynnä vaatteita, roskia ja ruuantähteitä.

– Tuossa suunnassa on hotelli. Lähtisin näyttämään tarkemmin, mutta en ole ajokunnossa, mies sönköttää vajavaisella englannilla.

Lapset alkavat itkeä.

Airbnb lienee kehutuin 2010-luvun uusista matkailupalveluista.

Se on helppokäyttöinen, selkeä, edullinen ja sosiaalinen tapa majoittua tai tarjota majoitusta. Palvelu on niin suosittu, että sen avulla voi löytää kodinomaisen yösijan melkein kaikkialta maailmassa. Airbnb:n majapaikat ovat persoonallisempia kuin hotellit, vertaisarvioinnit pitävät huolen siitä, että majoittajien joukossa ei ole huijareita.

Airbnb on kerrassaan mainio palvelu – paitsi silloin, kun elämä tulee väliin. Suurin osa majoittajista on tavallisia ihmisiä, joten heitä koskevat tavallisten ihmisten ongelmat. Sellaiset kuin riitaisa avioero.

Airbnb markkinoi itseään taloudellisesti turvallisempana kuin muut kodinvuokrauspalvelut. Rahat maksetaan ensin Airbnb:lle, joka välittää ne vuokranantajalle vasta, kun asiakas on majoittunut.

Espanjalaisen pikkukylän hotellissa nuo lupaukset vaikuttavat kiusanteolta. Mobiilisovelluksella ei pysty ilmoittamaan, että emme päässeet majapaikkaan. Yritän soittaa asiakaspalveluun, jossa on ikuinen jono. Lähetän vuokraemännälle palvelun kautta kiukkuisen sähköpostin. Nainen pahoittelee tapahtunutta, mutta se ei vaikuta mihinkään. Seuraavana päivänä rahat siirtyvät hänelle.

Myöhemmin saan yhteyden Airbnb:n asiakaspalveluun, joka neuvoo viemään asian sovittelukeskuksen käsiteltäväksi. Sovittelukeskus pyytää näkemykset vuokralaiselta ja vuokranantajalta, ja tekee ratkaisunsa niiden perusteella. Vuokraemäntämme ei vastaa sovittelukeskukselle mitään, joten Airbnb avaa naisen kanssa käymäni kahdenkeskisen kirjeenvaihdon. Sen perusteella saan lopulta rahat takaisin ja 50 dollarin lahjakortin korvaukseksi vaivannäöstä.

Kun tapaus on käsitelty, saan Airbnb:ltä sähköpostia: ”Miten matkasi meni, jätä arvostelu majoittajastasi.”

Minun pitäisi kai kuvata koko katastrofi avoimesti ja rehellisesti. Siihen vertaisarvioinnit perustuvat: varoitetaan toisia matkailijoita huonoista paikoista, kehutaan hyviä.

En kirjoita Airbnb:n sivuille mitään. Pelkään, kuinka emäntä reagoisi, jos haukkuisin hänen toimintansa julkisesti. Majoittajat arvioivat Airbnb:ssä vieraitaan, joten nainen voi halutessaan vaikeuttaa tulevia matkojani jättämällä huonon arvostelun minusta. Lisäksi vierastan konflikteja, enkä halua muistella matkaa enää hetkeäkään.

Myöhemmin minulle tulee huono omatunto. Majapaikkamme säilyy Airbnb:ssä, kerää hyviä arvioita ja kehuja. ”Lapsiperheen unelma” jää odottamaan uutta eroriitaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Kolumni: Lentämistä pitäisi vähentää, mutta nykyaikainen lentäminen on liian mukavaa

Ahdistavatko lentojen päästöt? Valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan niiden vähentämisestä

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Mitä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin? Finavia vinkkaa

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.