Lentokone ilman pilotteja?

Tulevaisuuden tutkijat ovat väläytelleet asioita, jotka voivat olla tulevaisuudessa totta. CNN haastatteli Pekingissä asuvaa suosittua bloggaajaa David Fengiä ja lentoasema- ja lentoliikenteen asiantuntijaa Roger Thomasia, jotka analysoivat tulevaisuuden tutkijoiden väläytyksiä, antaen niille mahdolliset toteutumisprosentit.

 

1. Kukaan ei ohjaa enää lentokoneita, toteutumisprosentti 60

Junat kulkevat joissain paikoissa jo ilman ohjaajaa, mutta lentokoneet ovat vielä pitäneet pilottinsa. Australialaistutkijat ovat sitä mieltä, että 50 vuoden päästä lentokoneiden ohjaamiseen ei ihmistä enää tarvita. Feng ja Thomas ovat myös sitä mieltä, että ilman pilotteja liikkuva lentokonet voi hyvinkin olla tulevaisuutta.

- Aion kyllä ensin matkustaa metrolla, jossa ei ole kuljettajaa, Feng naurahtaa.

 

2. Avaruudesta tulee yksi lomakohteista, toteutumisprosentti 70

Tulevaisuuden tutkijat ennustavat, että avaruudesta tulee yksi peruslomakohteista. Esimerkiksi Virgin Galatic aloittaa avaruusmatkojen järjetämisen turisteille vuonna 2013. Avaruusmatkoja on tällä hetkellä myyty maailmanlaajuisesti yli 530 kappaletta. Thomas uskoo, että avaruusmatkat lisääntyvät, mutta vain tietyille ryhmille. Peruslomakohdetta hän ei usko avaruudesta koskaan tulevan.

 

3. Avaruuteen tulee oma hotelli, toteutumisprosentti 50

Jos avaruusmatkat kasvattavat suosiotaan, täytyy siellä tietenkin olla myös hotelli. Suunnitteilla onkin majapaikka avaruusmatkailijoille, johon mahtuu kerrallaan yöpymään seitsemän matkaajaa

 

4. Maglev-junat korvaavat lentomatkustamisen, toteutumisprosentti 90

Suurnopeusjunat vähentävät jo tälläkin hetkellä lentomatkustamista. Maglev-junat ovat sähkömagnetismiin perustuvia kulkuneuvoja. Ne eivät fyysisesti kosketa alustaansa, vaan leijuvat sen yllä magneettisesti. Junien vauhti voi on jopa 580 km/t:ssa. Junien odotetaan korvaavan, tai ainakin vähentävän lentomatkustamista merkittävästi.

 

5. Passeja ei enää tarvita, toteutumisprosentti 80

Sähkösirut ja biometriset tiedonvarastointijärjestelmät voivat tehdä perinteisistä matkustusasiakirjoista hyödyttömiä. Matkustajan voi tulevaisuudessa tunnistaa esimerkiksi silmän iiriksestä, tai sormenjäljestä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.