Lumoavan luonnonkaunis

Kreikkalaissaaren viehätys perustuu sen monipuolisuuteen.

Haaveiletko matkakohteesta, jossa häikäisevän turkoosi meri kimaltelee ja vehreät vuoret kurkottavat kohti sinistä taivasta? Vuoristotiet mutkittelevat uneliaiden pikkukylien läpi ja laskeutuvat välillä alaviin laaksoihin, joissa huojuvat oliivipuut. Valkoiset, pyöreäksi hioutuneet pikkukivet helisevät aaltojen vetäytyessä rannasta. Ei, kyseessä ei ole fantasiakohde, vaan Joonianmeren vehreä keidas, Lefkas.

Lefkas (kreik. Lefkada) on tunnettu kauneudestaan, luonnonrauhastaan ja alkuperäisestä kreikkalaisesta tunnelmastaan, joka on säilynyt turismista huolimatta. Saaren pohjoiskärjen ja mantereen välillä on pengertie, joten kulku mantereelta saarelle on vaivatonta.

Itärannikon luonto hurmaa rehevyydellään, ja rannikkoa reunustavat useat sievät kreikkalaiskylät. Näistä Ligia ja Nikiana sopivat hidastempoisuudesta ja leppoisuudesta nauttiville, kun taas aktiviteetteja ja kattavampaa ruokailu- ja ostostarjontaa arvostava suuntaa Nidriin. Sen pääkatua vierustavat leipomot, oliivituoteputiikit, kahvilat, tavernat ja kodikkaat hotellit.

Tuoretta kalaa, moussakaa ja souvlakia kannattaa nautiskella myös rantakadun ravintoloissa, joista aukeavat huikaisevat maisemat merelle ja lähisaarille.

Kuumaa päivää voi viettää Nidrin pikkukivirannalla tai patikoida Rachin vesiputoukselle, jossa voi myös kastautua hikisen retken päätteeksi.

Kaupungin vilinään haikaileva suuntaa saaren pääkaupunkiin, pohjoisosassa sijaitsevaan Lefkakseen. Sen satamaa koristavat purjeveneiden valkea rivistö ja värikkäät tavernat, keskustassa taas voi piipahtaa kahviloihin ja pikkuputiikkeihin.

Kaupungin edustalla häämöttävät myös keskiajalta peräisin olevan, merirosvojen ryöstöretkiä vastaan rakennetun Agia Mavran linnoituksen rauniot.

Saaren länsirannikon jumalaisen kauniita rantoja ei ylistetä suotta. Vaikka vuokra-autolla ajaminen on haasteellista mutkittelevilla ja kapeilla vuoristoteillä, on perillä siristeltävä silmiä meren kimaltaessa jylhien kallioiden alapuolella.

Eteläkärjessä sijaitsee yhdeksi maailman kauneimmaksi rannaksi nimetty Porto Katsiki, joka todella mykistää portaita alas laskeutuvan turistin. Värikkäät aurinkovarjot täplittävät valkoista sileäkivistä rantaa, jonka taustalla häikäisee turkoosi Joonianmeri. Yksinäinen purjevene keinuu aalloilla, ja aurinkopäivän viettäjät uinuvat varjojensa suojissa. Aaltojen loitotessa rannasta pienet kivet todellakin helisevät hauskasti!

Kauneudestaan kuuluisaa Egremnin rantaa pitää sen sijaan ihailla joko veneestä tai muutaman sadan metrin etäisyydeltä kalliolta. Marraskuinen maanjäristys tuhosi osan rannasta, ja jalkapatikassa eteneminenkin tyssää tielle kaatuneisiin puihin ja rinteestä valuneeseen soraan ja kiviin.

Lefkaksen pinta-alasta 70 prosenttia on vuoristoa, joten taloja pilkottaa länsipuolella myös korkeiden vuorien rinteiltä ja kallionkielekkeiden päältä.

Surffaajat suunnistavat tuuliseen Vasilikiin, kun taas luoteisosaan kannattaa mennä ihailemaan saaren kauneinta kylää, Agios Nikitasta. Sen rantaan laskeutuvan kävelykadun varrella on tavernoja ja kahviloita, mutta tunnelma on seesteisen rauhallinen.

Lefkaksen viehätys perustuu sen monipuolisuuteen. Saarella voi viettää rentoa rantalomaa, patikoida ja pyöräillä huimissa maisemissa, katsastaa lukuisia kirkkoja ja luostareita sekä vierailla arkeologisessa museossa tutkimassa saarelta löytynyttä esineistöä.

Yksitoikkoisia suuria hotellialueita ei ole, eikä aitoa kreikkalaista elämää tarvitse lähteä etsimään, sillä sitä on joka puolella. Saari lumoaa kävijänsä niin, että kotiinlähdön hetkellä miettii jo seuraavaa Lefkas-matkan ajankohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja jopa 1500-luvulta peräisin olevien puiden keskelle – metsäsopulikin viihtyy ikihonkien kehystämässä kansallispuistossa Saarijärvellä

Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"

Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta

Matkustaa ei voi, mutta maailmalle pääsee kotisohvalta – kierros Philadelphian vanhassa vankilassa ja valassafari Oregonissa ovat vain muutaman klikkauksen päässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.