Lunnibongausta pohjoisen Pompejissa: Heimaeyn saari on jylhä ja vaikuttava luontokohde

Tammikuussa 1973 Heimaeyn saaren asukkaat heräsivät järkytykseen.

Maa oli revennyt auki lähellä saaren asutettua kylää. Islantiin kuuluvien Vestmannasaarten pääsaaren asukkaista valtaosa evakuoitiin nopeasti, mutta laava teki kylälle tuhojaan.

Lähes kolmasosa kylän rakennuksista ja kodeista tuhoutui tai jäi tuhkan alle. Virallisesti tulivuorenpurkaus oli ohi vasta heinäkuussa, viiden ja puolen kuukauden jälkeen siitä, kun Eldfell-tulivuori oli sylkäissyt ensimmäiset tuhka- ja tulisuihkunsa ilmoille.

Nyt 45 vuotta purkauksen jälkeen Heimaeyn saarella asuu noin 4 500 ihmistä.

Eldfell-tulivuoren juurella on jo kasvillisuutta, ja tulivuoren laelle kiipeäminen on suosittu turistikohde. Laelta näkee myös viereisen, kasvillisuuden peittämän Helgafell-tulivuoren, jonka purkautumisesta on kulunut tuhansia vuosia.

Pohjoisen Pompejiksi nimitetyllä saarella on yhä näkyvissä monia merkkejä tuoreimmasta tulivuorenpurkauksesta. Kylässä on suuria laavakiviröykkiöitä, jotka on kasattu purkauksen jälkiraivauksen aikana.

Saaren pinta-ala kasvoi purkauksen ansiosta reilun parin neliökilometrin verran, kun laava valui mereen. Heimaeyn koillisosassa voi siten käydä katselemassa saaren uusinta osiota.

Eldfellin lähellä olevassa museossa puolestaan on nähtävillä tuhkan alta kaivettu talo. Lattialle jääneet astiat ja tavarat kertovat, että koti on 45 vuotta sitten pitänyt jättää taakse nopeasti.

Vestmannasaaret ovat muutakin kuin tulivuorikohde.

Pääsaari Heimaey, joka on saarista suurin ja ainoa helposti saavutettavissa oleva kohde, on suosittu lintubongauspaikka. Suurin vetonaula ovat lunnit, jotka saapuvat saarille keväällä ja viipyvät siellä yleensä elokuuhun saakka.

Lunnit viihtyvät saarten kasvillisuuden peittämillä jyrkänteillä, joissa niillä on hyvin maastoon kätkeytyviä koloja. Lunniyhdyskuntia on pääsaarellakin useassa paikassa, mutta Heimaeyn eteläosa on yksi helpoimmin saavutettavia bongauspaikkoja.

Sinne rakennetusta lintujentarkkailumökistä on kätevä seurata lunnien tepastelua ja lentoonlähtöä rinteestä. Kaupan päälle saa katsella myös lampaita, jotka laiduntavat samoissa rinteissä.

Parasta aikaa lunnien katsomiselle on ilta. Päivälläkin voi nähdä yksittäisten lintujen piipahtavan kolonsa ulkopuolella, mutta varsinainen lunninäytös alkaa vasta illalla.

Vestmannasaarille matkustamiseen on useita vaihtoehtoja.

Reykjavikista järjestetään saarille päivämatkoja, ja Reykjavikista pystyy myös lentämään Vestmannasaarille. Edullisin vaihtoehto kuitenkin on lautta, joka lähtee Landeyjahöfnistä vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista.

Reykjavikista voi vuokrata auton ja kiertää sillä myös Heimaeytä. Reykjavikista kulkee Landeyjahöfniin myös linja-autoja, jos saarella haluaa mieluummin liikkua jalan, vuokrata saarella pyörän tai hypätä Heimaeyllä paikallisen kiertoajelubussin kyytiin.

Päiväretkelläkin ehtii nähdä Vestmannasaarten jylhää luontoa, mutta varsinkin linnuista kiinnostunut matkaaja saa enemmän reissustaan irti, jos malttaa viettää saarella myös illan ja yön.

Heimaeyllä on hotelleja, majataloja, hostelleja ja leirintäalue majoittumista varten. Myös yksityisten ihmisten vuokraamia huoneita on tarjolla netin varaussivustoilla.

Paluumatkalla saarilta kannattaa pysähtyä Landeyjahöfnin lähellä olevalla Seljalandsfoss-vesiputouksella, joka oli kuuluisa jo ennen kuin Justin Bieber kuvasi paikalla musiikkivideotaan.

Seljalandsfossilla vierailuun kannattaa varata joko vedenpitävät vaatteet tai matkaan mukaan vaihtovaatteet, sillä putouksen erikoisuutena on, että sen takaa pääsee kävelemään – mutta kuivana elämyksestä ei selviä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .