Maailma ei lopu Galiciaan

Nykyään Fisterran uloimmalle niemekkeelle Espanjan Galician maakuntaan saapuvat pariskunnat ja rakastavaiset katsomaan tulevaisuuteen eli länteen. Mitä antaa huominen, mitä on edessä? Takana on ainakin koko Eurooppa.

Pannukakkua Galiciassa voi saada vain jälkiruuaksi mutta mistään maailmanlopun meiningistä ei ole tietoakaan. Sitä vastoin matkailijaa voidaan hemmotella hyvällä ruualla ja viinillä.

Lisäksi Galicia on uskomaton kulttuurikehto, satojen uimarantojen paratiisi ja kymmenien kiviaittojen maakunta. Galiciaa ei voi tuntea käymättä kirkoissa tai luostareissa, osa niistä on muutettu matkailukäyttöön huippuhienoiksi hotelleiksi.

Moni suomalainen tuntee Espanjasta vaikkapa Barcelonan, Madridin, Aurinkorannan tai Kanarian saaret. Mantereen luoteiskolkka on voinut jäädä tuntemattomaksi, onhan Galicia "vuorten takana" ja aikoinaan huonojen yhteyksien päässä.

Nyt kulku käy, EU-rahalla on tehty moottoriteitä ja siltoja. Mutta varoituksen sana liikenteestä: galicialaiset ajavat kuin mielipuolet. Välimatkoja toiseen ajoneuvoon ei pidetä eikä turvavöitä.

Kuoleman rannikko

Surullisen kuuluisaksi Galicia tuli vuonna 2001, kun öljytankkeri Prestige katkesi sen rannikolla ja tonneittain öljyä valui mereen. Nyt meri on toki palautunut ennalleen ja sen antimista voidaan nauttia.

Vaaralliseksi rannikon tekee juuri sen sokkeloisuus. Atlantissa on satoja hylkyjä, joiden kohtaloksi ovat tulleet Galician kuuluisat karit. Vieläkin seudulla purjehtivat saavat niitä varoa.

Satojen kilometrien pituinen rannikko on täynnä leirintäalueita, majataloja, ravintoloita ja hotelleja. Se on myös madridilaisten suosiossa, kun kyse on kesämökin, hulppean huvilan tai kakkoskodin rakentamisesta.

Matkailijoita Galiciassa vierailee vuosittain 3 miljoonaa, suurin osa tulee Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Englannista tai Brasiliasta.

Bongaa Zara tai kiviaitta

Galiciaa ei voi kiertää törmäämättä kuuluisan Zara-vaatetusketjun myymälöihin, koska merkin perustaja Amancio Ortega on kotoisin Corunasta. Hän avasi ketjun ensimmäisen liikkeen kotikaupungissaan 1975.

Nyt kansainvälisellä Zara-ketjulla on yli 600 myymälää 44 maassa, ja Galiciassa niitä on jokaisessa suuremmassa kaupungissa.

Myymälöistä löytyy yhtenäiset mallistot naisille, miehille ja lapsille.

Hintataso on Espanjassa edullisempi kuin esimerkiksi ketjun Suomen myymälässä. Samoin on muiden vaatteiden ja kenkien kanssa. Olisiko syynä se, että maakunnassa vierailee paljon kotimaan matkailijoita ja he eivät suostu korotettuihin turistihintoihin?

Jos Zara on nykypäivän makasiini, niin entisajoista kielivät sadat kivijaloilla seisovat aitat (horreot), joita on joka paikassa.

Kiviset jalat estävät näet tuhoeläinten pääsyn sisään ja ilmaraot pitävät huolta ilmanvaihdosta ja maissin kuivatuksesta. Koska kirkolle piti maksaa ennen kymmenykset, kiviaittoja on usein kirkkojen läheisyydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Oletko voin ystävä? – Harva keksisi perustaa voibaarin, mutta nyt sellainen on olemassa

Lentäminen voi pian vähentyä Suomessa niin kuin Ruotsissa, sanoo matkailun trendejä arvioiva asiantuntija – "Lentovero ei yksin selitä ruotsalaisten heikentynyttä lentämisintoa"

Tästä ikonisesta nähtävyydestä julkaistaan eniten Instagram-kuvaviestejä – Enemmistö matkailijoista uskoo, että matka on entistä parempi, jos siitä tekee päivityksiä sosiaalisessa mediassa

Passin ja henkilökortin hinnat laskivat vuoden alussa

Meripäivinä ei ole kiire, mutta pian edessä on taas uusi satama – Viikon risteilyyn Välimerellä mahtuu runsaasti ohjelmaa ja elämyksiä

Kapteeni Heikki Laakkosen vastuulla on valtava Sky Princess -alus, ja hän voi myös vihkiä hääpareja laivalla, mutta parasta ovat meret – "Silloin kun tuuli puhaltaa myrskylukemia, on helppo tehdä päätöksiä"

Moni matkustaa joulun ja uudenvuoden aikaan – Pääsevätkö tähtisadetikut läpi turvatarkastuksesta, entä milloin Helsinki-Vantaalla on eniten ruuhkaa?

Färsaarilla on enemmän lampaita kuin ihmisiä ja huikean kauniit maisemat – saarille pääsee myös kauppalaivan kyydissä Tanskasta

Jordaniassa historia on tätä päivää – Petra on entinen vilkas kauppakeskus, joka on äänestetty yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä

Himoreissaaja Seppo Kuusinen on nähnyt jalkapalloa 40 maassa ja 200 stadionilla – "Matkailusta voi tulla riippuvaiseksi"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.