Maisema kuin postikortista – Slovenian suurin järvi hurmaa luontomatkailijan

Itä-Alppien juurella makaa kirkasvetinen Bohinj-järvi toistaen ympäröivät vuoret tyynessä pinnassaan peilin lailla. Pilvet roikkuvat alhaalla järveä ympäröivänä renkaana. Maisema on kuin postikortista.

Ensikertalainen aloittaa usein Slovenian luontoon tutustumisen maan tunnetuimmilta järviltä, Blediltä tai Bohinjilta. Maan suurin järvi Bohinj ei ole vielä saanut samanlaista suosiota osakseen kuin suosituin lomakohde Bled-järvi – ja hyvä näin. Vuorten syleilyssä sijaitsevan Bohinjin kiireettömyys, henkeäsalpaavan kauniit maisemat ja alueen monipuoliset aktiviteetit tekevät siitä mainion kohteen rauhaa rakastavalle luontolomailijalle.

 

Etenkin luontomatkailijat ovat löytäneet Slovenian lomakohteena viime vuosina. Pieni ja metsäinen maa tarjoaa kokoonsa nähden paljon nähtävää ja tekemistä.

 

Bohinj-järvi sijaitsee 80 kilometriä maan pääkaupungista Ljubljanasta luoteeseen, maan ainoan kansallispuiston Triglavin laitamilla. Eritasoisten patikkapolkujen täyttämä kansallispuisto on nimetty maan lippuunkin päässeen kolmipäisen Triglav-vuoren mukaan. Vuori kohoaa kansallispuiston keskellä lähes kolmeen kilometriin.

 

Jos Bohinjilla on aikaa vain yhteen luontokokemukseen, erinomainen vaihtoehto on järven ympärikävely.

12 kilometrin mittainen enimmäkseen tasamaata kulkeva lenkki on sopivan vaivaton aloittelevallekin patikoijalle. Vaikka reitti on helppo, näköaloista ei tarvitse tinkiä.

Järveä kiertäessä kannattaa poiketa lähes 80 metriä korkealle Savica-vesiputoukselle. Tämä pidentää patikkaa muutamalla kilometrillä, mutta putoukselle päästyään tietää lisälenkin olleen vaivan arvoinen.

Vaihtoehtoisesti vesiputoukselle voi mennä myös autolla tai polkupyörällä, jolloin käveltäväksi jää vain jyrkähkö nousu parkkipaikalta perille.

 

Mostnicaa voi pitää erityisen kauniina retkikohteena, sillä syvässä rotkossa kuohuu kristallinkirkas vesi. Virtaukset ovat taiteilleet jylhiä kivimuodostelmia. Taustalla kohoavat korkeat vuoret.

Mostnica-rotko on itsessään vain parin kilometrin mittainen. Reitistä saa kuitenkin aikaiseksi kelvollisen pituisen patikan, kun jatkaa matkaa latojen ja laiduntavien lehmien pilkuttaman Voje-laakson läpi aina Mostnica-vesiputoukselle saakka.

 

Patikoinnin lisäksi Bohinjilla on monenlaisia mahdollisuuksia vesiaktiviteetteihin. Välinevuokraamosta voi lunastaa käyttöönsä kanootin tai sup-laudan ja lähteä tutkimaan järveä selältä käsin.

Jos haluaa nähdä, miltä Bohijn näyttää pinnan alta, voi osallistua ohjatulle laitesukellukselle.

Luvan kanssa on mahdollista myös kalastaa. Kirkkaista vesistä koukkuun voi tarttua taimenia, nieriöitä ja salakoita.

 

Kesäaikaan järvellä kulkee vene, jonka kyydillä pääsee järven poikki Ribčev Lazin kylästä Ukancin kylään ja takaisin. Rauhallisen venematkan aikana on englanninkielinen opastus, jonka avulla Bohinjista voi oppia uutta.

 

Bohinj ei ole vain kesäkohde. Aivan järven vieressä on Vogelin hiihtokeskus, jossa voi talvikuukausina lasketella ja hiihtää — ja vaikkapa laskea vuoren rinteitä alas ilmatäytteisellä lautalla kuin koskia konsanaan.

 

Hiihtokeskus sijaitsee noin kilometrin korkeammalla kuin Bohinj-järvi. Ylös 1 535 metrin korkeudessa sijaitsevalle asemalle kuljettaa kaapelihissi. Hissi on toiminnassa ympäri vuoden, joten myös kesäkuukausina voi nousta Vogel-vuorelle ihailemaan slovenialaista alppimaisemaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .