Makedonia – yhdistelmä itää ja länttä

Piskuisen Makedonian, tulevan Pohjois-Makedonian tasavallan, matkailun valttikortit ovat kaunis luonto ja kiehtova yhdistelmä itää ja länttä.

Ohrid-järvi ja samanniminen kaupunki Albanian ja Makedonian vuoristoisella rajalla ottavat vastaan leijonanosan maahan saapuvista matkailijoista. Kirkasvetinen järvi on Euroopan vanhin. Sen keskisyvyys on noin 155 metriä. Ohridin vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Aivan lähellä sijaitseva Galicican kansallispuisto tarjoaa patikoijalle eripituisia reittejä. Puiston korkeimmalta kohdalta on upeat näkymät maan kahdelle suurimmalle järvelle, Ohridille ja Prespalle.

Kansallispuisto on myös riippuliitäjien ja maastopyöräilijöiden paratiisi. Patikoimaan pääsee helpoiten menemällä paikallisbussilla Elsanin kylään, mistä merkityt reitit alkavat.

 

Makedonian suosituin retkikohde on Matka-niminen kanjoni. Se sijaitsee noin 15 kilometrin päässä pääkaupunki Skopjesta. Kanjonissa virtaava kirkas vesi sekä jylhät kalliot luovat rauhallisen tunnelman. Valitettavasti kanjonissa ei voi tehdä patikointilenkkiä, vaan on palattava samaa reittiä aloituspisteeseen, jolloin retkeen menee aikaa 2–3 tuntia. Eväät ja vettä kannattaa pakata mukaan, sillä reitin varrella ei ole tankkausmahdollisuuksia.

 Vuonna 1963 sattunut maanjäristys tuhosi suurimman osan Skopjen keskustan rakennuksista. Ne rakennettiin nopeasti uudelleen betonikolosseilla ajan hengen mukaisesti. Keskustan kasvojen kohotukseksi kaupungin päättäjät polkaisivat pystyyn Skopje 2014 -projektin, jonka tuloksena keskustasta on kehkeytynyt mahtipontinen arkkitehtuurinen sekamelska.

Kaupungin keskusta on myös pullollaan patsaita, etunenässä Aleksanteri Suuren ratsastajapatsas keskusaukiolla. Sen sijaan Vardar-joen ylittävän vanhan kivisillan jälkeen alkava Carsija-basaarialue tuntuu aidolta ja maanläheiseltä. Tällä vanhalla puolella sijaitsee myös Kale-linnake ja useita moskeijoita ja kirkkoja. 

Skopjessa vuonna 1910 syntyneen Äiti Teresan museo on sekin arkkitehtuuriltaan sekava rakennus, mutta siellä voi viettää muutaman rauhallisen hetken tutustuen nunnan elämään liittyvään esineistöön.

Pieni pääsymaksuton museo käsittää vain yhden huoneen ja yläkerran kappelin. Äiti Teresan lausumia sitaatteja voi bongata seinälaatoissa ympäri keskustaa. Ja tottahan toki äiti Teresallekin on omistettu ainakin kaksi patsasta.

Englannilla pärjää Makedoniassa hyvin, mutta muutaman venäjän sanan ja kyrillisten kirjainten osaaminen helpottavat elämää. Rahayksikkö denaarin vaihtaminen onnistuu vain maan rajojen sisällä, mutta euroilla pärjää hyvin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .