Matkabloggaajan luontoluksus löytyy läheltä

Luonto tarjoaa pakopaikan arkirutiineista ja aikatauluista, mutta myös aktiviteetteja ja elämyksiä jännitystä ja rauhaa rakastaville. Eräs tapa ottaa maisemat haltuun on päiväpatikointi.

Yksi luontomatkailuun ja päivän mittaisiin patikointiretkiin hurahtaneista on Maailman äärellä -matkablogia kirjoittava Heidi Lehtosaari. Hän teki ensimmäisen patikointiretkensä ystävänsä houkuttelemana kolmisen vuotta siten Madridissa, jonka hektinen ilmapiiri vaihtui Guadarraman vuoriston jylhiin maisemiin.

Lehtosaaren mukaan patikoinnista on helppo innostua, sillä se tarjoaa tavallisesta poikkeavia ympäristöjä ja olosuhteita.

– Luonnossa samoilu antaa mielettömästi energiaa, ja työkiireet unohtuvat hetkessä. Kilometrit kertyvät, ja kunto kasvaa huomaamatta. Olenkin onnellisimmillani uusien luontokokemusten äärellä, hän toteaa.

– Luonnon keskellä, kaukana rantakaduista ja ihmisvilinästä syntyvät usein juuri ne mieleenpainuvimmat lomamuistot ja sykähdyttävimmät elämykset.

Päiväpatikointi sopii kaikille, ja sen voi aloittaa vaikkapa tunnin kävelyllä lähimetsässä.

–  Suomessa on paljon upeita kansallispuistoja, joissa on hyvin merkittyjä luontopolkuja. Myös ulkomaanreissulla matkakohde näyttää ihan erilaiselta, kun lähtee patikkapoluille. Esimerkiksi Kanariansaarilla on paljon kauniita, eritasoisia luontopolkuja.

 

Sykähdyttäviä luontoelämyksiä ja eläinkohtaamisia Lehtosaari on hakenut sekä kaukaa että läheltä. Hän nostaa upeimmaksi patikointikohteekseen Chilen Patagonian, joka on päiväpatikoijan paratiisi.

– Patikkareitillä ihailin lumihuippuisia vuoria, jäätiköitä ja turkoosina hohtavia laguuneja. Päiväretkeä pingviinien asuttamalle Magdalenan saarelle en unohda koskaan.

Vuosi sitten syttyi rakkaus Islantiin.

– Se on villi ja arvaamaton luontokohde, jossa hurmaavat jäätikkölaguunit, mustahiekkaiset rannat, valtavalla voimalla vyöryvät putoukset ja pohjoisen kummallinen avaruusmaisema. Lisäksi näin islanninhevosia, hylkeitä ja valaita.

Uusin luontokohdeihastus on Skotlanti, jossa Lehtosaari patikoi Isle of Skyen saarta ristiin rastiin häkellyttävän kauniissa maisemissa. Niiden lisäksi häntä ihastuttivat Lungan saaren suloiset lunnit.

Madeiran valteiksi hän taas katsoo ympärivuotisen monipuolisuuden.

– Siellä voi vaeltaa sumuisissa laakeripuumetsissä, merenrantamaisemissa ja pilvimassojen yllä kiemurtelevilla vuoripoluilla.

Seuraavaksi Lehtosaari suuntaa patikointimatkoille kuvauksellisen kauniille Färsaarille ja Dolomiiteille, kun taas tulevaisuudessa siintää pitkäaikainen haave luontomatkasta Uuteen-Seelantiin.

 

Vaikka kaukokaipuu on saanut Lehtosaaren matkustelemaan eri puolille maailmaa, hän korostaa parhaimpien luontoelämysten löytyvän läheltä: kotimaisemista Saimaan rannalta ja metsäpoluilta.

– Saimaalla ovat sekä Linnansaaren että Koloveden kansallispuistot. Suosikkialuettani on Pihlajavesi, jossa iso osa saimaannorpistakin asustaa. Auringonlaskut ja -nousut sekä nuotiokahvit Saimaan rannalla ovat parasta luontoluksusta mitä tiedän.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .