Matkailu avartuu

Matkakertomuksista saa vinkkejä, ideoita ja rohkaisua erilaisiin matkoihin.

Mitä näille matkakuville tekisi? Minne nämä matkatarinat tallentaisi muistiin? Kiinnostaisivatko tarinat ehkä jotakin muutakin? Perustaisinko matkablogin!

Oululainen Anna Koskela, 45, perusti Tämä matka-matkablogin noin viisi vuotta sitten suurin piirtein noiden ajatusten siivittämänä. Ensin hän kirjoitti matkapäiväkirjaa, jota alussa vain muutamat tutut lukivat. Pikku hiljaa hän halusi kehittää blogia, tehdä sitä entistä paremmin. Ja lukijat lisääntyivät.

Nyt blogi on Koskelalle kuin kolmas lapsi. Viime talvena hän perusti myös Matkabloggaajat.fi-sivuston. Sen tarkoitus on koota Suomen parhaimmat matkablogit yhteen.

– Sivusto eroaa muista blogiyhteisöistä siinä, että se liittyy ihan selkeästi pelkästään matkustamiseen.

Bloggauksesta on osin tullut Koskelalle työ. Lisäksi hän kouluttaa yrityksissä blogi- ja someasioita.

Anna Koskela matkustaa todella paljon. Viime vuonna matkapäiviä oli 172.

– Matkustaminen liittyy niin työhön kuin vapaa-aikaankin. Joka kuukausi teen pari–kolme reissua.

Koskelan mieleen matkoista ovat jääneet erityisesti Meksiko–Guatemala-kiertomatka, Egyptin kiertomatka sekä viimeisimpänä Kuuban kiertomatka.

– Koska tahansa lähtisin uudestaan myös ikisuosikkikohteisiin Espanjaan ja Thaimaahan. Saksakin on upea matkailumaa ja kohteena aivan liian aliarvostettu!

Matkabloggaajat saavat paljon myös viestintä- tai matkailutoimistojen kautta kutsuja eri kohteisiin. Ilmaiset matkat voivat tuntua maallikosta houkuttelevalta ajatukselta. Koskelasta asia ei ole näin yksiselitteinen.

– Ne matkat ovat työtä. Lomamatkat ovat asia erikseen. Pressimatkoilla päiväohjelmat ovat erittäin tiukkoja ja minuutintarkkoja. Järjestetystä ohjelmasta ei voi jäädä pois.

Koskelan omat matkat rakentuvat useimmiten sen mukaan, minne saa edullisia lentolippuja.

– Matkakohteessa tyypillisin matkustustapa minulle on vuokra-autolla eteneminen. Yhdessä kohteessa ollaan yleensä vain yksi päivä.

Koskela on aina ollut omatoimimatkaaja. Hän uskoo, että blogien rohkaisemana yhä useammat hieman varttuneemmatkin ihmiset uskaltavat itse suunnitella erilaisia matkoja ilman välikäsiä.

– Varmasti käsitys matkustustavoista on blogien myötä laajentunut.

Matkan suunnittelu on tärkeää, jotta matkanteko olisi sujuvaa eikä aikaa kuluisi turhaan haahuiluun.

Koskela neuvoo, että jos matkalla täytyy vaihtaa lentokonetta, kannattaa ottaa selvää terminaalien sijainneista ja miten siirtymät on mahdollista tehdä.

Ensimmäiset ja viimeiset matkapäivät on hyvä tehdä mahdollisimman helpoiksi.

– Varsinkin pitkän lennon jälkeen saavutaan kohteeseen illalla tai yöllä, voi olla viisainta valita hotelli lentokentän läheltä ja lähteä vasta valoisan aikaan etenemään.

Jos tarkoituksena on vuokrata auto, se kannattaa tehdä hyvissä ajoin kunnollisesta autovuokraamosta.

– Ettei tulisi tilannetta, että luvattua autoa ei lentokentällä olekaan.

Autoreitteihin kannattaa perehtyä ennakkoon.

– Autossa tulisi olla navigaattori. Kartat voi ladata myös puhelimeen. Paperikarttaa ei kuitenkaan korvaa mikään. Se auttaa hahmottamaan välimatkoja ja auttaa, jos nykytekniikka pettää.

Hotellien valinnassa Anna Koskelalla on rautainen neuvo: sijainti, sijainti, sijainti.

– Ei ole järkeä mennä historialliseen kaupunkiin ja asua jossakin muualla kuin siellä historiallisessa keskustassa.

Hotelleja on hauissa hyvä rajata myös hintatason mukaan. Tähtiluokitusta Koskela itse ei katso, sillä niiden merkitys eri maissa on erilainen.

– Pienillä boutiquehotelleilla, joita suosin, ei edes ole käytössä tähtiluokitusta.

– Itse haen hotelleja usein myös sillä perusteella, kuinka vanhemmat pariskunnat ovat antaneet hotellille pisteitä. Jos lapset eivät ole mukana, eivät lapsiperheiden arvioinnit tietenkään silloin kiinnosta minua.

Hotelleja voi etukäteen varata myös vaikka ei olisi aivan varma, käyttääkö huonetta.

– Valitsee vain sellaisia hotelleja, jotka voi tarvittaessa peruuttaa ilman kuluja, jos reitti vaikka muuttuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.