Menorca on liikkujan ja luontomatkailijan suosikki

48 kilometriä pitkä ja 17 kilometriä leveä espanjalainen Menorcan saari on kooltaan vain viidesosa Mallorcasta. Matkailu on Menorcallakin tärkeä elinkeino. Turistimäärät ovat paljon pienempiä, ja matkailussa panostetaan saaren luontoon ja luonnossa liikkumiseen, ympäristöön ja perinteisiin.

Menorcalta ei löydy kilometrien mittaisia, hotellien ja ravintoloiden reunustamia rantakatuja. Suurin osa saaren rannoista on pieniä, rakentamattomia ja luonnontilaisia rantapoukamia. Rantojen valkoinen hiekka, uskomattoman turkoosi kirkas vesi ja reunoilla kohoavat jyrkät rantakalliot luolineen ovat ihastuttavia.

Maaseudulle tyypillisiä ovat pieniä peltoja ympäröivät kivimuurit – kilometreissä mitattuna muureja on saarella noin 10 000 kilometriä.

 

Menorca on ollut pitkään asuttuna. Saari on ollut muun muassa arabien, roomalaisten, turkkilaisten, brittien ja ranskalaisten hallussa ennen Espanjaa. Esihistoriallisesta ajasta kertovat laivan muotoiset ja pyöreät kivirakennelmat, sekä t-kirjaimen muotoiset pylväät. Rakennelmien merkityksestä ei ole edelleenkään täyttä varmuutta.

Saaren kiertää muinainen hevospolku, 185 kilometriä pitkä Cami de Cavalls, jota markkinoidaan pyöräilijöille ja patikoijille. Tätä paikoin hyvinkin louhikkoista polkua pitkin pääsee rannoille, joihin ei välttämättä ole muuta tietä.

Cala Galdanan kylän ranta on yksi saaren suurimmista rakennetuista rannoista. Kylä on muutenkin oiva tukikohta, josta on helppo tutustua pieneen saareen.

Noin 20 kilometrin päässä Cala Galdanasta sijaitsee entinen pääkaupunki Ciutadella, joka on nykyisin saaren hengellinen pääkaupunki. Siellä on saaren ainoa katedraali ja vanhassa kaupungissa komeita palatseja, holvikäytäviä, kirkkoja ja hallintorakennuksia 1400–1700-luvuilta.

 

Saaren vastakkaisessa päässä sijaitseva Mahon on hallinnollinen keskus ja tärkeä satamakaupunki, jossa on maailman toiseksi syvin luonnonsatama. Mahonilla oli aikanaan myös tärkeä puolustuksellinen asema: sataman suulla on jyhkeät, 1700-luvulta peräisin olevat linnoitukset. Mahonin katukuvassa on nähtävissä brittiläinen arkkitehtuuri ja kaupunki on Ciutadellaa modernimpi.

Noin kymmenen kilometrin päässä Cala Galdanasta sijaitseva Ferreriesin kaupunki on tunnettu kengistään. Kaupungissa on muun muassa maailmankuuluja ballerinoja valmistavan Jaime Mascaron sekä perinteisen menorcalaisen työsandaalin mallin mukaisia kenkiä valmistavan Rian tehdas ja myymälä.

 

Menorcan mustat hevoset ovat saaren ylpeys. Takajaloillaan tanssivat hevoset ovat mukana alkukesän fiestoissa sekä paikallisten että turistien silmänilona.

Cala Galdanan lähellä sijaitsee Son Martorellet -tila, joka järjestää ratsastusnäytöksiä kahtena iltana viikossa. Päivisin talleilla voi vierailla katsomassa harjoituksia ja hevosia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .