Merellinen löytöretki

Portugali: Parhaat maisemat näet, kun autoilet mahdollisimman lähellä rannikkoa.

Oletko aikeissa matkustaa Portugalin Algarveen, mutta haluaisit tehdä muutakin kuin löhötä rannalla? Tässä viisi merellistä vinkkiä, joiden avulla voit kokea hitusen enemmän.

Parhaat maisemat näet, kun vuokraat auton ja ajat mahdollisimman lähellä rannikkoa. Portugalin tiet ovat suurimmaksi osaksi hyvässä kunnossa, liikenne suhteellisen rauhallista ja opasteet selkeitä.

Sagres on parin tuhannen asukkaan kylä, joka on tunnettu erityisestä sijainnistaan. Se on vain kivenheiton päässä Manner-Euroopan lounaiskärjestä, Cabo de São Vicentestä. Sagresin jyrkät kalliot ja upeat maisemat Atlantin valtamerelle kannattaa kokea itse. Perille pääsee helposti esimerkiksi vuokraamalla auton Faron lentokentältä. Ajoaika on noin tunti ja 15 minuuttia.

Kylässä on myös upeita surffaus­rantoja, pieniä kalaravintoloita ja historiallinen linnoitus.

Arrifanassa sanotaan olevan yksi Portugalin hienoimmista rannoista, ja sitä se onkin. Atlantin aallot ovat täällä verrattomat.

Ajomatkaa Farosta tulee noin 115 kilometriä, ja ajomatka läpi luonnonpuiston voikin tuntua hetkellisesti pitkältä. Kun lähimmän kaupungin, Aljezurin, jälkeen maisemat Praia da Arrifanalle alkavat avautua, tiedät ettet tullut turhaan. Ranta on täynnä kaikenikäisiä surffareita, ja myös lajin kursseja järjestetään jatkuvasti.

Rannikolla kulkee myös Rota Vicentina -vaellusreitti.

Löytöretkeilijä Vasco da Gama asui hieman Algarvea pohjoisempana, Alentejossa. Sinesin kaupunki on kuitenkin kohtuullisen ajomatkan päässä sekä Farosta että Lissabonista. Kalastajakaupunki sijoittuu niiden välille.

Sinesistä löytyy historiaa ja ennen kaikkea aitoa portugalilaista tunnelmaa. Mainiossa Ageda de Sines (Rua Gago Coutinho 40) -perheravintolassa syö kolme pelkistettyä, mutta maukasta ruokalajia juomineen noin 13 eurolla. Loppusumman kokki laskeskelee ruutupaperin reunaan.

Parhaat paikat löydät, kun kysyt paikallisilta vinkkejä. Sellainen kohde on muun muassa Porto Covo, pieni kalastajakylä lähellä Sinesiä. Sen pitkät hiekkarannat ja upeat tyrskyt ovat monen paikallisenkin mieleen. Moni suuntaa tänne viikonloppuisin ja loma-aikaan.

Jokainen voi löytää rannalta oman rauhallisen sopukan, sillä alueella on paljon luonnon omia sermejä, kallioita. Kylän pääkatu on valkoisten talojen reunustama ja siellä on sekä myymälöitä että ravintoloita.

Jos lähdet road tripille, pysähtele ja tutki pienempiäkin paikkoja rohkeasti. Cabo Sardãon näköalapaikalta avautuvat maisemat salpaavat hengen, eikä jyrkänteen reunalle tee mieli mennä. Alueelle on rakenteilla kävelyreitti, eikä tällä hetkellä maisemapaikalla käynti maksa kuin vaivan verran. Paikan päälle pääsee autolla, joten jos liikut tällä suunnalla ja haluat tuntea meren voiman, älä jätä tätä kohdetta kokematta. Maisemat lyövät jopa Sagresin jylhyyden.