Merenkulkijoiden Genova

Italia: Pohjoisitalialainen kaupunki on yhdistelmä satamakaupungin karheutta ja historiallisia palatseja.

Ensimmäinen mielikuva Genovasta on sen läpi puskeva, pilarien päälle nostettu moottoritie, 1960-luvun futuristinen Sopraelevata. Se jakaa kaupungin kahtia: toisella puolella avautuu vilkas satama-alue, toisella jyrkkien vuorenrinteiden rajaama historiallinen kaupunki.

Sopraelevata on ruma rakennelma, mutta on siitä hyötyäkin. Kun liikenne kulkee pääosin päiden yläpuolella, on kävelyalueeksi muutetussa vanhassa satamassa tilaa ravintoloiden terasseille ja erilaisille tapahtumille.

Pöydän äärestä onkin mukava katsella satamaa, josta on aikoinaan hallittu Välimeren kauppaa ja lähdetty uuteen maailmaan. Merenkulkijakaupunki rikastui 1500- ja 1600-luvuilla, mistä muistuttavat keskustan upeat Rolli-palatsit ja hulppeat kirkot. Tunnetuin Genovan tutkimusmatkailijoista on Kristoffer Kolumbus, jonka synnyinkotina pidetty talo sijaitsee vanhan kaupunginportin vieressä.

Merenkäyntihistoriaan perehdyttää tarkemmin merimuseo Galata del Mare.

Lapsiperheet innostuvat lisäksi satamaan ankkuroidusta merirosvolaivasta sekä Genovan jättimäisestä akvaariosta delfiineineen ja pingviineineen.

Pääkadun toisella puolen sukelletaan keskiaikaiseen caruggio-kujien labyrinttiin. Siellä täällä hämärät kujat laajenevat valoisiksi aukioiksi. Kirkon avoimet ovet kutsuvat sisään. Mammat ja papat turisevat sivummalla ja toivottavat tervetulleiksi.

Osa kirkoista on ollut rikkaiden genovalaisperheiden yksityisomistuksessa, kuten Dorian mahtisuvulle kuulunut San Matteon kirkko.

Loisteliaat maalaukset kertovat Raamatun tarinoita, hiljaisuus on lähes rikkumaton.

Kivenheiton päässä olevan San Lorenzon katedraalin lisäksi on poikettava vielä Gésun kirkkoon ihailemaan Pieter Paul Rubensin alttaritauluja.

Labyrintistä astutaan aivan toisenlaiseen Genovaan: valoisaan, hengittävään ja eleganttiin. Piazza Ferrarin suihkulähteen takana alkaa hienostokaupoistaan tunnettu XX Settembre -katu, jonka holvikäytävien lattiat on koristeltu mosaiikein.

Unescon maailmanperintökohteeksikin nostettua via Garibaldia on paras kulkea päiväsaikaan, kun kaupunkipalatsien ovet ovat auki. Sisäänkäynnit ja portaikot freskoineen ovat kaikkien ihasteltavissa, osa rakennuksista on muutettu museoiksi.

Lopuksi suunnataan palatseista kuuluisimpaan, Andrea Dorian vuonna 1530 valmistuneeseen Villa del Principeen. Muurien sisältä paljastuu kaunis klassinen italialaispuutarha muotoon leikattuine pensaineen ja suihkulähteineen. Museoidun renessanssipalatsin taideaarteet antavat aavistuksen Genovaa kerran hallinneen suvun merkityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

Vuokra-auto alle ja tien päälle – Yhdysvaltojen länsiosissa näkee samalla reissulla niin luontokohteita kuin suurkaupunkien hulinaa

Pyhä-Häkki vie kulkijan suomaisemiin ja jopa 1500-luvulta peräisin olevien puiden keskelle – metsäsopulikin viihtyy ikihonkien kehystämässä kansallispuistossa Saarijärvellä

Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"

Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta

Matkustaa ei voi, mutta maailmalle pääsee kotisohvalta – kierros Philadelphian vanhassa vankilassa ja valassafari Oregonissa ovat vain muutaman klikkauksen päässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.