Miksi lentokoneessa itkettää helpommin kuin maassa? Psykologi listaa viisi syytä

Lentokoneessa itkettää helpommin kuin maan päällä. Virgin Atlantic lentoyhtiö tutki ilmiötä jo vuonna 2011 ja lisäsi kyselytutkimuksen jälkeen lennoilla näytettävien elokuvien alkuun varoituksen siitä, että ne saattavat aiheuttaa tavallista suurempia tunnereaktioita. Matkailusivusto The Points Guy julkaisi helmikuussa artikkelin, jossa psykologi selittää, miksi niin moni herkistyy koneessa kyyneliin.

1. Evoluutio

Kyyneleet viestittävät toisille matkustajille, että saatat tarvita apua. Tämä voi kääntyä eduksi mahdollisessa hätätilanteessa. Tel Avivin yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että ihmiset auttoivat itkevää läheistä ja yhden itkeminen lisäsi ryhmähenkeä.

2. Matkustaminen on väsyttävää ja stressaavaa

Matkustamiseen liittyvä stressi ja mahdollinen unettomuus voimistaa psykologisia reaktioita. Väsyneet ja stressaantuneet ihmiset käyttäytyvät useammin äreästi toisiaan kohtaan ja myös itkevät helpommin.

3. Lentäminen vaikuttaa meihin fyysisesti

Lentokoneen ilmanpaine aiheuttaa nestehukkaa, ja nestehukka puolestaan aiheuttaa mielialanvaihteluita ja väsymystä. Se voi purkautua kyynelinä. Toisille pieneen istuimeen ahtautuminen voi aiheuttaa myös fyysisistä epämukavuutta ja jopa kipua. Henkisen stressin ja fyysisen epämukavuuden yhdistelmä voi aiheuttaa itkuisuutta.

4. Kontrollin menetys

Kontrollin luovuttaminen toisille voi aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta. Koneessa kuuluu omituisia ja kovia ääniä, jotka saattavat aiheuttaa jännitystä, ja jos jotain tapahtuu, pelastuminen on lähes täysin toisten käsissä. Kontrollin menettämisestä aiheutuva ahdistus voi sekin purkautua kyynelinä.

5. Lentäminen tarkoittaa etäisyyttä lähimmäisistä

Monille matkustaminen tarkoittaa ystävien ja perheen hyvästelemistä, tai vähintäänkin mukavasta kohteesta pois joutumista. Hyvästit saattavat nostaa pintaan myös aiempia muistoja siitä, kuinka on joutunut eroon rakkaistaan tai muuten tuntenut itsensä surulliseksi, yksinäiseksi, ahdistuneeksi tai pelännyt.

Psykologin mukaan lentokoneessa purkautuvaa stressiä voi hillitä nukkumalla hyvin, syömällä hyvin ja yrittämällä pysyä rentona esimerkiksi hengitysharjoitusten avulla. Ennen koneeseen astelemista voi soittaa ystäville, ja koneessa voi yrittää keskittyä johonkin mukavaan, vaikka kirjaan tai elokuvaan. Toiset saavat myös lohtua jostain tutusta esineestä, jota pidellä. Hyvä vaihtoehto on myös se, että itkee, kun itkettää. Itku helpottaa purkamaan negatiivisia tunteita, ja sen jälkeen olo tuntuu usein paremmalta ilman muita kikkoja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .