Minttuteen ja musiikin maa

Pääkaupunki Rabat tarjoilee tulijalle kauniita historiallisia kohteita ja makeita herkkuja.

Muhammed V:n mausoleumin vihreä katto erottuu vaaleasta ympäristöstään kauniina. Nykyisen Marokon kuninkaan isän, isoisän ja sedän viimeisen leposijan ovensuuta vartioi mies, joka seisoo hievahtamatta paikallaan, kun hänen ohitsensa astuu.

Kaiteen yli voi kurkistaa alapuolella näkyvään koristeelliseen huoneeseen, jossa haudat sijaitsevat. Seinän vierellä mies lukee vainajille Koraania. Katon kupolissa välkkyy värikäs, mosaiikkimainen lasi.

Mausoleumi sijaitsee aukion laidalla, jonka toista puolta hallitsee minareetti. Sen oli alun perin tarkoitus olla maailman suurin ja osa moskeijaa, jota aloitettiin rakentaa 1100-luvulla. Moskeija ei kuitenkaan koskaan valmistunut.

Aukiota täyttävät maanjäristyksessä katkenneet vaaleat pylväät, joiden oli tarkoitus olla osa moskeijaa.

Kokonaisuus on yksi merkittävimpiä nähtävyyksiä Rabatissa, Marokon pääkaupungissa. Vaikka Casablanca on useimmille suomalaisille tuttu, maan pääkaupungissa on teollisuuskeskusta enemmän historiallisia nähtävyyksiä.

Toinen merkittävä nähtävyys on rannikon vieressä sijaitseva Medina eli vanhakaupunki. Sitä suojaa komea ruskea muuri. Kun oviaukosta astuu sisään, vanhasta kaupungista paljastuu kuitenkin välimerellisiä vivahteita: sinivalkoisia seiniä.

Sokkeloisia katuja pitkin vaellellessa saattaa törmätä ympäriinsä kulkeviin kissoihin ja leikkiviin lapsiin. Eräs sinivalkoinen katu johtaa tasanteelle, josta avautuu näköala merelle, rannalle, Rabatin suurimmalle hautausmaalle sekä naapurikaupunki Saléen.

Alempana Medinassa on muurien suojaan kätketty kukoistava puutarha. Siellä voi kävellä ja ihastella erivärisiä kukkia.

Yksi puutarhan oviaukoista johtaa sinisävyiseen kahvilaan, josta on kauniit näkymät merelle. Kahvilassa tarjoillaan marokkolaista minttuteetä sekä leivonnaisia. Marokkolainen tee kaadetaan korkealta kannusta ja nautitaan pienistä laseista.

Medinasta löytyy myös hennataiteilijoita, jotka koristelevat käden muutaman euron maksusta. Hennamaalia tulee pitää kädellä usean tunnin ajan, jotta tulos on kestävä.

Kun päällyskerroksen on pessyt pois, oranssinsävyinen tatuointi säilyy iholla noin viikon ajan.

Teehetken ja hennatatuointien jälkeen voi suunnata tien toisella puolella sijaitsevalle Medinan markkina-alueelle.

Siellä myydään monenlaisia matkamuistoja avaimenperistä koruihin sekä koristelautasista huiveihin.

Tinkiä voi yrittää, mutta kaikki myyjät eivät ole siitä niin innostuneita kuin voisi kuvitella.

Siellä täällä myydään tahmeita leivonnaisia. Alueella sijaitsee myös oma kapea katu kenkämyyjille.

Markkina-alueen Mellahissa ei arvaisi, että kävelee juutalaisalueella – kovin näkyviä merkkejä alueen taustasta ei ole. Ainoa on kenties se, etteivät kaikki kirpputorin kojut ole sapattina auki.

Toisenlainen ostoskatu on Fal Ould Oumeir. Rabatin Oxford Streetiltä löytyy muun muassa vaateliikkeitä, elektroniikkaa ja kukkakauppoja.

Markkina-alueella on myös kahviloita, joissa saa maistaa crepes-lettuja, jotka ovat perintöä Ranskan siirtomaa-ajalta.

Taiteen ystäville Rabatissa on upea nykytaiteen museo, joka on nimetty Muhammed VI:n mukaan. Muutaman euron sisäänpääsymaksulla pääsee ihastelemaan näyttelyjä useassa kerroksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

La Gomera on Kanariansaarten rauhallisimpia kolkkia – turistille saari tarjoilee hienoja näkymiä ja omalla kielellään viheltäviä asukkaita

Lesboksen pienet kylät ovat oivallisia paikallisen elämänmenon ja merimaiseman ihailuun

Kaukomaiden rantakohteet rankattiin – tämä suomalaisillekin tuttu keidas nousi ykkössijalle

Lennonjohtajaksi hakee tuhansia ja vain muutama pääsee koulutukseen – jyväskyläläislähtöisellä Osmolla, 37, on poikkeuksellisen vastuullinen työ

Etelänmatkojen kauppa käy nyt kuumana, moni pakenee Suomen pimeyttä ulkomaille – tässä ovat suomalaisten suosikkikohteet

Annika, 45, tavoittelee täydellistä vapautta – näin moneen maahan se on hänet vienyt

Tallinnan joulutorin sydän on perinne 1400-luvulta – tänä vuonna se avautuu entistä aiemmin

Kilimanjaro on upea mutta olla myös julma – huipulla ei ole helppo hengittää, mutta sinne pääsy on kaiken vaivan arvoista

Hotellin kylpyhuoneessa ei läheskään aina ole joka kodin vakiovarustetta – "Uusittaviin huoneisiin se on tulossa"

Maya-kulttuuri on yhä vahvasti läsnä Belizessä – Xunantunich-temppelin huipulta näkee viidakon yli

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.