"Mitä kylmempi tulee, sitä etelämmäksi ajamme" – Emma Nikander ja Emilia Haljala kiertävät Eurooppaa asuntovaunulla

Kesätoimittaja Emma Nikander, 27, kiinnitti kotinsa autoon ja kiertää nyt Eurooppaa. Matka kestää koko syksyn. Nikander ja Emilia Haljala, 29, aikovat käydä kolmen kuukauden aikana 14 maassa.

– Sunnuntaina ajoimme Jämsästä Helsinkiin ja maanantaina lähdimme Via Balticaa kohti etelää. Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin, Nikander kommentoi Latviasta tiistaina.

Nikander on työskennellyt Keskisuomalaisessa kaksi kesää ja asunut sillä aikaa 40-vuotiaassa asuntovaunussa Jämsässä.

– Ostin kärryn toissa keväänä, sain sen tosi halvalla, Nikander nauraa.

Silloin hän ei arvannut, että vaunu olisi myös ulkomaanasunto.

– Kopperossa ei ole lämmitystä eikä mukavuuksia. Ajatuksena on, että mitä kylmempi tulee, sitä etelämmäksi ajamme.

Ajatus kiertomatkasta syntyi, kun Nikanderista ja Haljalasta tuli seinänaapureita tammikuussa.

– Olemme olleet ystäviä jo pitkään mutta idea syntyi silloin. Molempien syksyn suunnitelmat olivat avoinna. Meillä oli samantyylisiä urahaaveita ja suunnitelmia yhteisistä projekteista. Oivalsimme, että tähän voi yhdistää kaiken, Haljala kertoo.

Kyseessä on siis työloma. Haljala valmistui näyttelijäksi vuosi sitten, hän opiskeli Barcelonassa. Nikander valmistuu toimittajaksi Tampereen yliopistosta tämän vuoden lopussa. Kummankin juuret ovat Jämsässä.

– Halusimme aikaa luovuudelle ja oikeiden tarinoiden kertomiselle. Kärryn kanssa pääsemme pieniin paikkoihin ja lähelle ihmisiä. Matkan varrella vierailemme myös tuttujen paikallisten luona, meidän on kutsuttu muun muassa Espanjan Nerjaan kyläilemään.

Nikander kirjoittaa matkalta kolumneja Keskisuomalaiseen.

Nyt luultavasti Nikander ja Haljala ovat jo Puolassa.

– Puola on varmaan ensimmäinen sellainen maa, johon jäädään vähän pidemmäksi aikaa. Emme ole suunnitelleet tarkkaan reittiä, mutta maita kylläkin.

Puolasta matka jatkunee ainakin Unkariin, Tsekkiin, Slovakiaan, Kroatiaan, Italiaan, Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin ja Saksaan.

– Matkustamme kaikessa rauhassa Portugaliin ja varaamme sieltä sitten pari viikkoa kotimatkaan. Suunnitelma on, että palaamme joulukuun alussa.

Naiset kunnostivat vanhan asuntovaunun matkaa varten. Ruskea väritys vaihtui pastellisävyihin ja vaunu huollettiin perusteellisesti.

– Olemme saaneet hirveästi apua, ilman ympärillä olevia ihmisiä emme voisi lähteä tällaiselle matkalla, Nikander ja Haljala kiittävät.

Mukana matkustavat Nikanderin kääpiöpinserit Nipsu ja Myy. Matkaa on suunniteltu myös koirien kannalta.

– Koirille piti hankkia passit ja loishäätöjä. Lisäksi on maakohtaisia ohjeita, esimerkiksi Portugalissa koirilla pitää olla kuonokopat.

Kun erilaiset maakohtaiset säädökset ovat tuttuja, pystyvät matkalaiset keskittymään paremmin tuntemattomaan.

– Uudenlainen olosuhde voi tuoda myös itsestä esiin uusia puolia. Tämä on nimenomaan heittäytymistä tuntemattomaan. Meitä viehättää se, ettei kaikkea edes voi ennakoida. Sellaistahan koko elämä pohjimmiltaan on.

Matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa nimellä @homeiswheremyneighbouris.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .