Museossa voi tutustua Hiskiin ja Luukkoseen ja Kakolassa löytää kakusta viilan – Turku tarjoilee turistille keskiaikaista historiaa ja tätä päivää

Kolea viima ei haittaa Pirjo Kaski Nymania ja Mona Laxia Turun kattojen yllä.

Kaski Nyman halusi esitellä Vaasasta kyläilemään tulleelle Laxille Walo-nimisen, huhtikuussa avatun kattobaarin, joka on Turussa ensimmäinen laatuaan.

– Turku on mukava, kaunis ja vehreä kaupunki, Kaski Nyman kehuu.

Kattobaarista avautuu 360 asteen näkymät Turkuun, muun muassa kaupungin kuuluisalle Kauppatorille. Torin alle rakennetaan parhaillaan toriparkkia.

 

Aurajoen suulle rakentunut Turku oli jo keskiajalla vilkas kauppakaupunki. Keskiaikaisen Turun tärkeät paikat, kuten Vanha Suurtori ja tuomiokirkko, ovat suomalaisille televisiosta tuttuja. Joulurauhan julistus nimittäin luetaan joka vuosi Vanhalla Suurtorilla Brinkkalan talon parvekkeelta.

Turun keskiaikaiseen historiaan pääsee tutustumaan esimerkiksi Aboa Vetus & Ars Nova -museossa.

Museon tunnetuimpiin esineisiin kuuluu kaksi kissan luurankoa. Toinen on nimetty luisen olemuksensa mukaan Luukkoseksi ja toinen Hiskiksi eli historialliseksi kissaksi.

Museon hämärässä pääsee muun muassa näkemään Turun keskiaikaisten rakennusten raunioita, joita on löydetty nykyisen katutason alta.

Keskiaikaan pääsee tutustumaan myös Turun linnassa.

 

 

Jos Aurajoki oli tärkeä keskiajalla, sitä se on nykyäänkin. Aurajoen ranta saa erityismaininnan Kaski Nymanilta.

– Ranta on parhaimmillaan iltahämärässä, kun lamput syttyvät.

Terassit levittäytyvät pitkin jokivartta, ja ihmiset kulkevat lehmusten alla. Kun samaan näkymään lisätään vielä vastarannan keskiaikainen tuomiokirkko, voi kuvitella olevansa Keski-Euroopassa.

Jokirannassa kilometrin matkalla on melkoinen ravintolakeskittymä. Turkua tituleerataan myös Suomen ravintolapääkaupungiksi.

 

Aurajoen voi ylittää lukuisten siltojen lisäksi legendaarisella jokilautalla Förillä. Lautan löytää Martinsillalta puolisen kilometriä joen alajuoksulle päin.

Föri kulkee tält pualt jokke tois pual jokke ja toisinpäin. Termistön hallintaa helpottaa muistisääntö siitä, että ”täl pual jokke” on Turun vanha keskusta ja tuomiokirkko, kun taas ”tois pual jokke” tarkoittaa Turun nykyistä keskustaa, jossa myös Kauppatori sijaitsee.

Kivenheiton päässä Förin lännenpuoleiselta pysäkiltä sijaitsee Turun toinen ilmainen kulkupeli eli toukokuussa liikennöinnin aloittanut funikulaari, joka on kuitenkin toistaiseksi pois käytöstä. Funikulaaria käyttämällä pääsee Kakolanmäelle minuutissa.

 

Funikulaarin yläaseman vieressä sijaitsee legendaarinen Kakolan vankila, jossa on nykyään museo ja kahvila. Kahvilan erikoisuuksiin kuuluu viilalla varustettu kakku.

Jos Turusta haluaa jatkaa matkaansa vesiteitse, sieltä pääsee kätevästi Ahvenanmaalle ja Ruotsiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .