Nähtävyydet haltuun pyöräillen ja jokiristeilyllä

Viikonloppuloma Tanskan pääkaupungissa piristää syksyä.

Kööpenhaminan kauppahalliin Torvehallerneen kannattaa suunnata, jos ruoka kiinnostaa edes vähäisen. Kauppahalli koostuu kahdesta lasisesta rakennuksesta sekä niiden väliin ja ympärille jäävästä piha-alueesta, ja valikoima on laaja.

Kauppahalli on paitsi hyvä nähtävyyskohde ja paikka tuliaisten hankkimiselle, myös erinomainen valinta ruokapaikaksi, sillä tarjonta on monipuolinen. Jokainen matkaseurueesta voi mielensä mukaan hakea esimerkiksi meksikolaista katuruokaa, paikallisia voileipiä eli smörrebrödejä, pitsaa, kalatiskistä myytäviä kalaruokia tai vihanneskauppiaan omista tuotteistaan valmistamaa keittoa.

Jälkiruoaksi tarjolla on muun muassa italialaista jäätelöä ja suklaita. Lähellä on puisto, johon jokainen voi tulla kauppahallista ostamansa saaliin kanssa nauttimaan ruoasta.

Puistojen ystävälle on Kööpenhaminassa paljon valinnanvaraa. Yksi kauniista kohteista on Ørstedparken, joka sijaitsee aivan kauppahallin lähellä.

Puiston keskellä on pieni järvi, jonka ympäri kävellessä voi sulatella kauppahallista hankittua lounasta. Puiston nähtävyyksiä ovat muiden muassa komeat puut ja patsaat. Patsaiden joukossa on myös puiston nimikkoveljesten, fyysikko Hans Christian Ørstedin sekä poliitikko ja juristi Anders Sandøe Ørstedin muistomerkit.

Kauppahallin toisella puolella on Kööpenhaminan kasvitieteellinen puutarha. Sinne pääsy on ilmaista, ja hyvällä ilmalla puistossa näkeekin paljon piknikillä olevia seurueita ja puiston rauhasta nauttivia kööpenhaminalaisia – sekä luonnollisesti turisteja.

Kööpenhamina on maineensa veroinen pyöräilykaupunki. Valkoisia kaupunkipyöriä voi vuokrata käyttöönsä kuka vain, ja niitä on saatavilla kattavasti eri puolilta kaupunkia.

Pyörän pystyy vuokraamaan luomalla itselleen käyttäjätilin. Tili luodaan pyörässä olevan tietokoneen kautta, ja vuokra maksetaan tiliin liitettävältä luottokortilta käytön mukaan. Vuokraus maksaa vajaat kolme euroa tunnilta.

Pyörässä on mukana navigaattori, joten sitä voi käyttää myös apuna kaupungissa suunnistaessaan.

Jos olet Kööpenhaminan ensikertalainen ja haluat nähdä kaupungin pakolliset nähtävyydet nopeasti, jokiristeily on hyvä vaihtoehto.

Jokiristeilyitä tehdään ympäri vuoden, ja risteilyn aikana pääsee näkemään esimerkiksi kuuluisan Pieni merenneito -patsaan. Kun nähtävyydet ottaa haltuun tehokkaasti vesiltä käsin, jää viikonloppulomalla aikaa tehdä muutakin.

Syyskuun loppupuolelle asti auki oleva Kööpenhaminan Tivoli on ollut toiminnassa vuodesta 1834 lähtien. Vaikka alue ei ole valtavan suuri, sinne on onnistuttu sijoittamaan monipuolisesti erilaisia huvipuistolaitteita sekä peli- ja ruokakojuja. Puistossa on klassikoita, kuten vuoristorata, keinukaruselli ja törmäilyautot, mutta myös erikoisempia kohteita.

Esimerkiksi Hans Christian Andersenin tunnetuimpia satuja esittelevä kierros on toteutettu kauniisti. Tivolissa olevalle pikkuiselle järvelle pääsee myös veneilemään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.