Nähtävyydet haltuun pyöräillen ja jokiristeilyllä

Viikonloppuloma Tanskan pääkaupungissa piristää syksyä.

Kööpenhaminan kauppahalliin Torvehallerneen kannattaa suunnata, jos ruoka kiinnostaa edes vähäisen. Kauppahalli koostuu kahdesta lasisesta rakennuksesta sekä niiden väliin ja ympärille jäävästä piha-alueesta, ja valikoima on laaja.

Kauppahalli on paitsi hyvä nähtävyyskohde ja paikka tuliaisten hankkimiselle, myös erinomainen valinta ruokapaikaksi, sillä tarjonta on monipuolinen. Jokainen matkaseurueesta voi mielensä mukaan hakea esimerkiksi meksikolaista katuruokaa, paikallisia voileipiä eli smörrebrödejä, pitsaa, kalatiskistä myytäviä kalaruokia tai vihanneskauppiaan omista tuotteistaan valmistamaa keittoa.

Jälkiruoaksi tarjolla on muun muassa italialaista jäätelöä ja suklaita. Lähellä on puisto, johon jokainen voi tulla kauppahallista ostamansa saaliin kanssa nauttimaan ruoasta.

Puistojen ystävälle on Kööpenhaminassa paljon valinnanvaraa. Yksi kauniista kohteista on Ørstedparken, joka sijaitsee aivan kauppahallin lähellä.

Puiston keskellä on pieni järvi, jonka ympäri kävellessä voi sulatella kauppahallista hankittua lounasta. Puiston nähtävyyksiä ovat muiden muassa komeat puut ja patsaat. Patsaiden joukossa on myös puiston nimikkoveljesten, fyysikko Hans Christian Ørstedin sekä poliitikko ja juristi Anders Sandøe Ørstedin muistomerkit.

Kauppahallin toisella puolella on Kööpenhaminan kasvitieteellinen puutarha. Sinne pääsy on ilmaista, ja hyvällä ilmalla puistossa näkeekin paljon piknikillä olevia seurueita ja puiston rauhasta nauttivia kööpenhaminalaisia – sekä luonnollisesti turisteja.

Kööpenhamina on maineensa veroinen pyöräilykaupunki. Valkoisia kaupunkipyöriä voi vuokrata käyttöönsä kuka vain, ja niitä on saatavilla kattavasti eri puolilta kaupunkia.

Pyörän pystyy vuokraamaan luomalla itselleen käyttäjätilin. Tili luodaan pyörässä olevan tietokoneen kautta, ja vuokra maksetaan tiliin liitettävältä luottokortilta käytön mukaan. Vuokraus maksaa vajaat kolme euroa tunnilta.

Pyörässä on mukana navigaattori, joten sitä voi käyttää myös apuna kaupungissa suunnistaessaan.

Jos olet Kööpenhaminan ensikertalainen ja haluat nähdä kaupungin pakolliset nähtävyydet nopeasti, jokiristeily on hyvä vaihtoehto.

Jokiristeilyitä tehdään ympäri vuoden, ja risteilyn aikana pääsee näkemään esimerkiksi kuuluisan Pieni merenneito -patsaan. Kun nähtävyydet ottaa haltuun tehokkaasti vesiltä käsin, jää viikonloppulomalla aikaa tehdä muutakin.

Syyskuun loppupuolelle asti auki oleva Kööpenhaminan Tivoli on ollut toiminnassa vuodesta 1834 lähtien. Vaikka alue ei ole valtavan suuri, sinne on onnistuttu sijoittamaan monipuolisesti erilaisia huvipuistolaitteita sekä peli- ja ruokakojuja. Puistossa on klassikoita, kuten vuoristorata, keinukaruselli ja törmäilyautot, mutta myös erikoisempia kohteita.

Esimerkiksi Hans Christian Andersenin tunnetuimpia satuja esittelevä kierros on toteutettu kauniisti. Tivolissa olevalle pikkuiselle järvelle pääsee myös veneilemään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.