Norjan Preikestolenin valloitus onnistuu vain vaeltamalla – uhkarohkeimmat istuivat jyrkänteen reunalla jalkoja heilutellen

Preikestolen on 604 metrin korkeudessa oleva kalliolohkare, joka nousee pystysuoraan Lysebotn-vuonon pinnasta.

Sen huipulle päästäkseen täytyy kuitenkin nähdä jonkin verran vaivaa. Preikestolenin huuman pääsee kokemaan vasta, kun on vaeltanut lähes kaksi tuntia ylöspäin kivikkoista ja paikoin erittäin jyrkkää reittiä.

Kun Preikestolen – suomeksi saarnastuoli – koko komeudessaan vihdoin aukeaa silmien eteen, ei ihmettele yhtään, miksi jopa lähes 100 000 turistia kiipeää näihin maisemiin vuosittain.

Preikestolen sijaitsee Länsi-Norjassa Stavangerin kaupungin kupeessa, Forsandin kunnassa. Ellei halua ajella omalla autolla Ruotsin ja Norjan halki, kannattaa mennä lentämällä lähemmäksi. Stavangeriin ei pääse suoralla lennolla, vaan on koukattava joko Oslon tai Riian kautta.

Stavangerin Fiskepiren-satamasta pääsee kätevästi lautalla Tauhun, josta lähtee bussi Preikestolenin juurelle. Avoimia menopaluulippuja lautta- ja bussimatkalle voi ostaa netistä ja satamasta. Hinta on noin 30 euroa henkilöltä.

Lauttamatka kestää 40 minuuttia ja bussimatka Preikestolenin juurelle noin puoli tuntia. Busseja ja lauttoja menee useita päivässä.

Bussi vie retkeilijän 270 metrin korkeudessa sijaitsevalle parkkipaikalle, josta alkaa noin neljän kilometrin kivikkoinen kävelyreitti huipulle. Nousua tulee kaikkiaan noin 350 metriä.

 

Me astuimme lauttaan Stavangerista kymmenen maissa aamulla. Muita turisteja oli paljon jo siihen aikaan.

Mukana oli eväitä, rakkolaastareita, särkylääkettä ja kertakäyttösadetakkeja. Eväiden lisäksi käyttöä tuli sadetakeille, mutta se ei nautintoa haitannut. Onneksi sumua ei ollut paljon.

Kävelymatka parkkipaikalta Preikestolenille on hyvin kyltitetty, joten retkeilijä tietää, miten pitkä matka vielä on jäljellä. Vaikka matka on vain vajaat neljä kilometriä yhteen suuntaan, siihen menee hankalahkon reitin vuoksi pari tuntia aikaa.

Reitin varrella on kohtia, joissa kaide tuntuisi tarpeelliselta. Tuntuikin hurjalta, että joillakin oli mukana vapaana juoksevia koiria. Huipulla eläimet olivat onneksi kytkettyinä. Hiuksia nostattavaa oli myös se, että jotkut ovat ottaneet mukaansa pieniä lapsia reppuselkään.

Vaellukselle on hyvä pukea käytännölliset ulkoiluvaatteet ja tukevat lenkkarit tai vaelluskengät. Sateella kallionlohkareet voivat olla liukkaat. Säätiedotuksia kannattaa tiirailla etukäteen, sillä jos on kovin sateista, maisemat jäävät näkemättä.

Eniten vaellusretkestä nauttii, jos peruskunto on hyvä. Mikään maratoonari ei tarvitse olla, sillä jokainen voi edetä huipulle omaan tahtiinsa eikä matkanteko alusta loppuun ole yhtä nousua. Välillä on myös tasaista kalliota ja pitkospuita.

Huonopolvisille en kokemusta suosittele, sillä myös alas on tultava omin voimin.

 

Lopulta Preikestolen avautuu eteen hiukan yllättäen. Tuossako se nyt on? Vau! 25 x 25 metrin kokoinen tasanne 600 metrin korkeudessa on unohtumaton näky.

Oma korkean paikan kammo saattaa aktivoitua Preikestolenin kaltaisessa paikassa. Itselleni ei olisi tullut mieleenkään mennä kahta metriä lähemmäksi kallion reunaa. Tuntui hurjalta nähdä joidenkin uhkarohkeiden istuvan reunalla ja heiluttelevan jalkojaan ilmassa — tai ottavan henkensä kaupalla mahdollisimman hyviä selfieitä.

Oli hienoa kivuta vielä jokunen metri ylemmäksi, avata eväsreput ja antaa katseen levätä Norjan tuntureilla ja Lysebotn-vuonossa, jota pitkin lipuvat lautat näyttivät kovin pieniltä.

Viivyimme huipulla vajaan tunnin, jonka jälkeen alkoi paluumatka. Siihen meni noin puolitoista tuntia. Uusia vuorenvalloittajia tuli jatkuvalla syötöllä vastaan.

Kun lähtöpiste eli parkkipaikka häämötti, vastaan tuli valkoiseen kauluspaitaan ja nappaskenkiin sonnustautunut perheenisä, jonka käsipuolessa kiukutteli viisivuotias vekara. Isälle teki mieli sanoa, että käänny hyvä mies takaisin, sillä sen verran monta hankalaa kohtaa heillä tulisi olemaan vielä edessä.

Enää en ihmetellyt ohjetaulua, jossa oli kuva korkokengistä ja ruksi päällä. Ilmeisesti jotkut optimistit todella lähtevät matkaan sellaisissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .