Päijänne on henki ja elämä

Lukijaraadin mielestä luonto on parasta, mitä maakunta voi vierailijoille tarjota. Myös Jyväskylä sai runsaasti mainintoja.

Keski-Suomen parhainta matkailuantia tarjoaa maakunnan luonto. Yli puolet Keskisuomalaisen lukijaraadin vastaajista piti luontoa, kuten järviä ja kansallispuistoja, maakunnan ykköskohteena.

Vastauksissa eniten yksittäisiä mainintoja saivat Päijänne (73), Jyväskylä (52) ja Etelä-Konneveden kansallispuisto (33).

Maaliskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 359 raatilaista, vastausprosentti oli 48. Vastaajille ei annettu vaihtoehtoja, vaan he saivat nimetä maakunnan parhaan matkailukohteen itsenäisesti. Äänet jakautuivat laajalle, sillä niitä annettiin yhteensä lähes sadalle kohteelle ja paikalle eri puolille maakuntaa.

”Päijänne on Keski-Suomen henki ja elämä. Sieltä löytyy kaikki mahdollinen tarvittava.” Tässä lauseessa tiivistyy monen raatilaisen rakkaus Päijänteeseen. Suomen toiseksi suurinta järveä kiiteltiin myös sen kirkasvetisyydestä, monimuotoisesta luonnosta, hyvistä retkikohteista sekä kalavesistä.

”Rantamilla ja saarissa paljon hyviä retkikohteita, vesireitit, monta upeaa kuntaa ja vierasvenesatamaa, mahtavat maisemat, pääkaupungin raakavesilähde, kruununa kansallispuisto, laivaliikenne. Kelpaisi biosfäärialueeksi edustavuudellaan.”

”Hienot kalliosaaret ja siintävät ulapat, eikä ole kallis kohde.”

Raatilaiset antoivat myös kritiikkiä ja kehittämisehdotuksia:

”Hyödyntämätön helmi. Kehitettyine monine satamapalveluineen ja opastettuine kierroksineen se olisi todellinen vetonaula. Nykymeno on niin perin juurin surkeaa ja näköalatonta.”

”Aliarvostettu myös, mutta en toivoisi sinne miljoonaa vuosittaista kävijää.”

”Päijännettä matkailukohteena pitäisi aktiivisesti markkinoida ja mainostaa.”

Jyväskylää äänestäneiden raatilaisten mielestä kaupunki on maakunnan paras matkailukohde ennen kaikkea tapahtumiensa ja sijaintinsa vuoksi. Kaupunkia kiiteltiin myös kauniiksi ja luonnonläheiseksi. Jyväskylän vetovoimaa raatilaiset perustelivat esimerkiksi näin:

”Jyväskylä on Suomen kauneimpia kaupunkeja ja sen ympäristö on puhdasta Järvi-Suomea parhaimmillaan. Jyväskylän keskusta on toimiva ja viihtyisä kävelykatuineen. Luonto on lähellä kaupunkia.”

”Jyväskylä tarjoaa kesä- ja talvitapahtumia monille ihmisille. On Jyväskylän Kesä, Suurajot, urheilutapahtumat, Alvar Aallon kohteet, Toivolan Vanha Piha, Jyväsjärvi jne.”

”Täällä on kaikkea. Kaunis, vilkas, nuorekas, historiallinen. Järvet ja rannat ja kaupat ja tapahtumat.”

”Olen ollut poissa 41 vuotta ja kun palasin takaisin, olen niin kuin Liisa ihmemaassa: niin paljon kaunista ja ihanaa on tullut Jyväskylään.”

”Jyväskylässä käytännössä yhdistyy kaikki mikä on oleellista Keski-Suomelle: maisemat, luonto, itäisen ja läntisen luoma kulttuuri, murteiden sekoittuminen ja pian mainio hyppyrimäkikeskus.”

Keski-Suomen uusin kansallispuisto, Etelä-Konnevesi nousi maakunnan kansallispuistojen ykköseksi. Sen valtteina olivat paitsi jylhät maisemat, myös ohjatut reitit.

”Luontoa ja sen hiljaisuutta kaikille. Täydellinen vastakohta kaikelle hulabaloolle.”

”On harkiten ja hyvällä maulla ja tiedolla toteutettu.”

”Luulen, että sillä on kaikki mahdollisuudet nousta kävijämäärältään isoksi matkailukohteeksi.”

Maakunnan muista matkailukohteista nousivat esiin ennen kaikkea Himos ja Peurunka. Himosta kiiteltiin erityisesti sen monipuolisuudesta ja Peurunkaa sen harrastusmahdollisuuksista.

Osa vastaajista oli sitä mieltä, että Keski-Suomesta ei oikein nouse esiin mikään yksittäinen kohde tai että sellaisen valitseminen on vaikeaa tai turhaa.

”Keski-Suomessa on monta hyvää luonnonpuistoa. Muut matkailukohteet ovat vähän näkymättömiä.”

”Ei ole olemassa yhtä parasta, niitä on useita. Miksi pitäisi valita paras?”

Lukijaraatiin voi liittyä osoitteessa http://asiakaspalvelu.ksml.fi/vaikuta/lukijaraati/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Kolumni: Lentämistä pitäisi vähentää, mutta nykyaikainen lentäminen on liian mukavaa

Ahdistavatko lentojen päästöt? Valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan niiden vähentämisestä

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Mitä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin? Finavia vinkkaa

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.