Patikoijissa on paljon nuoria ja lapsiperheitä

Aittamajoitus on suosiossa Itä-Suomessa. Etelä-Suomessa telttaillaan.

Luonnossa liikkuminen on nyt trendikästä, mutta perinteisen telttailun suosio on vähenemään päin.

Esimerkiksi Länsi-Lapissa sijaitsevassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa retkeilijöiden määrä on kasvussa, mutta suuri osa heistä on lähiseudun majoitusyrityksissä yöpyviä päiväkävijöitä, kertoo Metsähallituksen luontopalvelujen erikoissuunnittelija Maarit Kyöstilä.

Telttailijoitakin Suomen suosituimmassa kansallispuistossa riittää yhä muun muassa pitkällä Hetta–Pallas-vaellusreitillä, mutta mökkimajoituksen kysyntä on selvästi suurempaa.

Samaa toteaa Markku Lappalainen, joka lieksalaisen Ruunaan retkeilykeskuksen entisenä yrittäjänä ja nykyisenä pienosakkaana on seurannut Ruunaan alueen kävijämääriä 19 vuoden ajan.

– Teltan tilalle valitaan nykyään mieluummin aittamajoitus. Saa nukkua pehmeällä ja on pitävä katto, Lappalainen tiivistää.

Sen sijaan niin sanottu kevyt luontomatkailu on hänen mukaansa yhä suositumpaa. Enää ei lähdetä rinkkojen ja telttojen kanssa päiväkausiksi vaeltamaan, vaan mieluummin majoitutaan palvelujen lähelle ja tehdään yksittäisiä päiväreissuja lähikohteisiin.

Eteläisemmässä Suomessa tilanne näyttää toiselta. Espoon kupeessa Nuuksion kansallispuistossa telttailijamäärät ovat viime vuosina jopa lisääntyneet.

Samoin Kouvolan ja Mäntyharjun alueella sijaitsevassa Repoveden kansallispuistossa yöpymisten määrä kasvaa jatkuvasti. Suosittuja ovat etenkin etukäteen varattavat kodat, mutta myös telttailijoita riittää.

Erityisen runsaasti on pääkaupunkiseudulta tulevia uusia kävijöitä, puistonhoitaja Aarno Tervosen sanoin ”retkeilyn harjoittelijoita”.

– Yllättävän paljon kävijöissä on nuoria ihmisiä, kaveriporukoita ja lapsiperheitä, Tervonen kiittelee.

Kävijämäärien kasvuun liittyy valitettavasti myös lieveilmiöitä. Telttailu Repovedellä on tähän asti ollut monista muista kansallispuistoista poiketen vapaata, mutta tulevaisuudessa se tullaan rajaamaan erikseen varatuille alueille.

Syynä on luonnon kulumisen lisäksi uusien retkeilijöiden käytös, joka Tervosen mukaan ei aina ole ollut luontoon sopivaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .