Piece of Uganda vie suomalaisia safarille – Ulkomaalaisten turistien määrä Afrikassa on lähes kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Ulkomaalaisten turistien määrä Afrikassa on lähes kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Vakiintuneiden matkailumaiden lisäksi myös uudet tulokkaat, kuten Uganda ja Ruanda, tekevät töitä matkailubisneksensä kasvattamiseksi.

Ukko Liikkanen ja Nina Prittinen perustivat oman matkailuyrityksensä Piece of Ugandan Entebbeen vuonna 2015. Kysytään siis heiltä, miksi kannattaisi matkustaa itäisen Afrikan maista mieluummin Ugandaan kuin esimerkiksi Tansaniaan tai Keniaan.

– Uganda on vielä hiomaton timantti. Sen hienous alkaa pikkuhiljaa näkyä. Tapa, jolla Länsi-Afrikan sademetsät yhdistyvät Itä-Afrikan savanneihin 56 heimon maassa, luo mielenkiintoisen kokonaisuuden, Liikkanen miettii.

– Sademetsän ja savannien äänet ovat mahtavia, kaskaat ja sirkat, leijonat ja naapurissa oleva kirkko, lukuisat linnut ja varsinkin vuohet. Jokainen pitää ääntä vuorollaan.

Sää kiinnostaa aina suomalaisia. Ukko Liikkasen mukaan Ugandan säässä ei ole paljon vaihtelua. Kelit ovat paikasta riippuen melkein joka päivä samat: 28–29 astetta päivällä ja 18–20 astetta yöllä.

Toki sadekauden aikana sataa muutaman kerran, mutta sade ei tavallisesti kestä kauan.

– Täällä tulee ikävä suomalaisia vuodenaikoja, Liikkanen myöntää.

Liikkasen mukaan Ugandassa hienointa ovat ihmiset, jotka ovat ystävällisiä ja aidosti lämminsydämisiä.

– Kun oppii olemaan vähän vähemmän sinisilmäinen ja lopettaa turhan stressaamisen, niin tässä viidakossa vain taivas on rajana.

Matkailu kasvaa ja niin kasvaa Piece of Ugandakin. Suunnitelmissa on lomakylän rakentaminen kansallispuiston viereen.

– Ugandassa haastavinta on erilainen toimintakulttuuri vai olisiko parempi sanoa toimimattomuuskulttuuri. Skandinaavinen tehokkuus ei ole täällä muodissa, ja miksi olisikaan, kun ei ole pakko.

Liikkanen on tyytyväinen siihen, että saa olla aitiopaikalla seuraamassa Ugandan tarinan kehittymistä.

– Elinvoima, joka tässä maassa odottaa nurkan takana, on melkoinen. Voimavaraa riittää kulttuurihistorian ansiosta.

Matkailun kehittyminen alkaa Ugandassa näkyä. Nousee uusia hotelleja, safariyrittäjä ja kuljetuspalveluita.

Omatoimimatkailun kannalta hankalia ovat pitkät etäisyydet, huonot tiet ja ainakin maaseudulla sähkön puute. Kun tulee pimeä, on todella pimeä, eikä silloin tee mieli olla ulkona.

Suurin osa Piece of Ugandan asiakkaista on suomalaisia, joille matka räätälöidään ryhmän tarpeiden mukaan. Se tarkoittaa sitä, että matkat pysyvät kohtuullisina kaikkien osallistujien istumalihasten mukaan.

– Safari jo sanana tarkoittaa matkaa, mutta joustavalla aikataululla ja etukäteissuunnittelulla ajomatkat saadaan pidettyä kohtuullisina. Olemme rehellisiä etukäteen, joten pahoja yllätyksiä ei yleensä tule vastaan.

Rehellisyydellä Liikkanen tarkoittaa asioita, jotka saavat suomalaisen helposti repimään pelihousunsa: aikataulut eivät pidä, netti ei toimi, tiet ovat huonoja eikä matkan varrelta löydy mieluisia tankkauspaikkoja.

– Parin tunnin huteja on joskus tullut ruuhkista tai muista yllätyksistä johtuen, Liikkanen sanoo.

Kaikkea ei voi etukäteen suunnitella, sillä kuten sanontakin kuuluu: ”Tämä on Uganda. Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy.”

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .