Pieni kaupunki Alpeilla

Koillis-Ranska: Ranskalainen Annecy on valittu monta kertaa maan kauneimmaksi kaupungiksi.

”Nyt olen elänyt. Nyt olen ollut onnellinen”, totesi nuori filosofi Jean-Jacques Rousseau nähtyään Annecyn ensimmäistä kertaa.

Alppien pohjoisreunalla Koillis-Ranskassa sijaitsevassa keskiaikaisessa kaupungissa onkin vetovoimaa, joka hurmaa piintyneimmänkin matkalaisen. Kaupunki on voittanut monta kertaa Ranskan kauneimman kaupungin tittelin.

Kaupunki on myös sopiva päiväkohde, se sijaitsee reilu 40 kilometrin päässä Genevestä.

Annecyn päänähtävyys on värikkäiden kivitalojen komistama, Thiou-joen ja kanaalien halkoma vanha kaupunki. Ravintolat levittäytyvät jokivarsille ja turistit pysähtyvät napsimaan kuvia silloilta. Tiistaisin ja perjantaisin kapeat mukulakivikadut täyttyvät lähiruokaa myyvistä kojuista ja ilmassa on pittoreskin Alppikylän tuntua.

Annecyssa riittääkin vierailijoita, mutta kaupungissa ei ole turistirysän tuntua: vanhan kaupungin kapeilla kaduilla pääsee romanttisiin tunnelmiin helpommin kuin kuuluisammassa sielunveljessään, Venetsiassa.

Annecyn, ja samalla koko Ranskan, valokuvatuimpia nähtävyyksiä on Thiou-joen keskellä sijaitsevalle saarelle 1100-luvulla rakennettu pieni linna, Palais d’Isle.

Aivan vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevassa linnassa voi käydä tutustumassa paikallishistoriaan tai jäädä vain nauttimaan tunnelmasta saarella sijaitsevan Café des Artsin terassille.

Linnan rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla Annecyssa hoviaan pitäneille Geneven kreiveille. 1400-luvulla Annecysta tuli Savoijin provinssin pääkaupunki ja Ranskalle Annecy siirtyi 1800-luvun lopulla.

Nyt suurehkossa linnassa on esillä entisaikojen huonekalumuotia ja nykytaidetta. Pihamaalta avautuu näkymä Annecyn punatiilikatoille, joiden lomasta erottaa Annecy-järven. Alppien huiput ovat peittyneet pilviharsoon ja syksyisen romanttinen tuntu laskeutuu kaupungin ylle.

Myös aktiivilomailijalle Annecyssa on tekemistä: Lac d’Annecy on Euroopan puhtain järvi, ja yksi Ranskan suosituimmista uimapaikoista. Järvellä voi myös tehdä erilaisia veneretkiä tai kokeilla vaikkapa suppausta.

Patikoija voi lähteä Annecya ympäröivien Alppien luontopoluille, shoppailija taas kiertää keskustan putiikkeja ja muotiliikkeitä.

Vinoseinäisten talojen elähdyttämä vanha kaupunki on kuitenkin ehdottomasti Annecyn vetonaula, jossa on vanhanajan charmia.

Ei siis ole ihme, että nuori Rousseau rakastui päätä pahkaa heti Annecyyn saavuttuaan. Täällä, sittemmin Rue Jean-Jacques Rousseauksi nimetyn kadun varrella, tuleva filosofi kohtasi ylhäisen naisen, johon rakastui ensisilmäyksellä.

Annecylla itsellään on samanlainen vaikutus vierailijaan: se hurmaa jalat alta nopeasti, ja jää sydämeen loppuiäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.