Pieni kaupunki Alpeilla

Koillis-Ranska: Ranskalainen Annecy on valittu monta kertaa maan kauneimmaksi kaupungiksi.

”Nyt olen elänyt. Nyt olen ollut onnellinen”, totesi nuori filosofi Jean-Jacques Rousseau nähtyään Annecyn ensimmäistä kertaa.

Alppien pohjoisreunalla Koillis-Ranskassa sijaitsevassa keskiaikaisessa kaupungissa onkin vetovoimaa, joka hurmaa piintyneimmänkin matkalaisen. Kaupunki on voittanut monta kertaa Ranskan kauneimman kaupungin tittelin.

Kaupunki on myös sopiva päiväkohde, se sijaitsee reilu 40 kilometrin päässä Genevestä.

Annecyn päänähtävyys on värikkäiden kivitalojen komistama, Thiou-joen ja kanaalien halkoma vanha kaupunki. Ravintolat levittäytyvät jokivarsille ja turistit pysähtyvät napsimaan kuvia silloilta. Tiistaisin ja perjantaisin kapeat mukulakivikadut täyttyvät lähiruokaa myyvistä kojuista ja ilmassa on pittoreskin Alppikylän tuntua.

Annecyssa riittääkin vierailijoita, mutta kaupungissa ei ole turistirysän tuntua: vanhan kaupungin kapeilla kaduilla pääsee romanttisiin tunnelmiin helpommin kuin kuuluisammassa sielunveljessään, Venetsiassa.

Annecyn, ja samalla koko Ranskan, valokuvatuimpia nähtävyyksiä on Thiou-joen keskellä sijaitsevalle saarelle 1100-luvulla rakennettu pieni linna, Palais d’Isle.

Aivan vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevassa linnassa voi käydä tutustumassa paikallishistoriaan tai jäädä vain nauttimaan tunnelmasta saarella sijaitsevan Café des Artsin terassille.

Linnan rakennustyöt aloitettiin 1100-luvulla Annecyssa hoviaan pitäneille Geneven kreiveille. 1400-luvulla Annecysta tuli Savoijin provinssin pääkaupunki ja Ranskalle Annecy siirtyi 1800-luvun lopulla.

Nyt suurehkossa linnassa on esillä entisaikojen huonekalumuotia ja nykytaidetta. Pihamaalta avautuu näkymä Annecyn punatiilikatoille, joiden lomasta erottaa Annecy-järven. Alppien huiput ovat peittyneet pilviharsoon ja syksyisen romanttinen tuntu laskeutuu kaupungin ylle.

Myös aktiivilomailijalle Annecyssa on tekemistä: Lac d’Annecy on Euroopan puhtain järvi, ja yksi Ranskan suosituimmista uimapaikoista. Järvellä voi myös tehdä erilaisia veneretkiä tai kokeilla vaikkapa suppausta.

Patikoija voi lähteä Annecya ympäröivien Alppien luontopoluille, shoppailija taas kiertää keskustan putiikkeja ja muotiliikkeitä.

Vinoseinäisten talojen elähdyttämä vanha kaupunki on kuitenkin ehdottomasti Annecyn vetonaula, jossa on vanhanajan charmia.

Ei siis ole ihme, että nuori Rousseau rakastui päätä pahkaa heti Annecyyn saavuttuaan. Täällä, sittemmin Rue Jean-Jacques Rousseauksi nimetyn kadun varrella, tuleva filosofi kohtasi ylhäisen naisen, johon rakastui ensisilmäyksellä.

Annecylla itsellään on samanlainen vaikutus vierailijaan: se hurmaa jalat alta nopeasti, ja jää sydämeen loppuiäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.