Pikkuruinen lomasaari turistikohteiden välissä on italialaisten oma salaisuus – katso kuvat

Miljoonakaupunki Napolin ja turistien suosiman Ischian välissä on pieni Procidan saari. Siellä kaikki tuntuvat tuntevan toisensa, ja turistille aletaan huikkailla buongiornoja viimeistään toisena päivänä.

Napolilaisilla on saarella kesäkoteja, ja lisäksi he piipahtavat sinne päiväreissuille. Muitakin turisteja on mutta enimmäkseen italialaisia ja kaiken kaikkiaan hallitusti.

Muutenkin turistia hämmentää, että pikkuruisella saarella asuu yli 10 000 ihmistä. Väkimäärä ei tunnu siltä edes vanhan puolen kapeilla kujilla, joilla kuljeskellessaan on vähän väliä pakko hypätä ovisyvennykseen päästämään auto ohi.

Saari on kokonsa puolesta helppo ottaa haltuun kävellen mutta vaatii korkeuserojensa vuoksi kuntoa kavuta mäkiä ja portaita. Kipuaminen palkitaan näköalatasanteilla, joilta avautuu huikeita näkymiä saarelle ja ympäröivälle merelle.

Postikorttimaisin näkymä tarjoutuu Terra Muratan kukkulalta. Sieltä voi ihastella vieri vieressä nököttäviä taloja ja Corricellan kalastajasatamaa. Ja ihmetellä sitä, kuinka saari onnistuu olemaan yhtä aikaa rapistunut ja hurmaava.

Hieman ylempää, kukkulan huipulta, avautuu lisäksi sellainen näkymä merelle, että samaan aikaan paikalle sattunut italialaispariskuntakin huudahtaa vaikuttuneena ”mamma mia”.

Maisemien ohella saari tarjoilee näköaloja italialaiseen elämänmenoon ja elämänrytmiin. Niihin kannattaa mukautua, sillä niitä ei samalla tavalla suurkaupungeissa tavoita.

Aamupäivällä voi seurata, kuinka papat ja mammat köröttelevät autoillaan asioille kirkkoon, kauppaan tai kahvilaan. Asioinnin aiheeksi riittää hyvin myös kuulumisten vaihto tuttavien kanssa kadunkulmassa. Monella on mukana hoidossa olevia lapsenlapsia.

Iltapäivällä koittaa siesta ja kadut hiljenevät. Liikkeiden luukuilla lukee ”chiuso”, ja vain harvat turisteille suunnatut paikat jäävät auki.

Elämä vilkastuu taas illalla. Silloin voi istahtaa piazzan laidalle nauttimaan aperitiivista ja seuraavasta näytöksestä. Tällä kertaa siihen osallistuvat kaikenikäiset ja kaikki kynnelle kykenevät.

Ravintolat availevat oviaan suurpiirteisesti ja ilman tarkkaa aikataulua seitsemän ja kahdeksan välillä. Italialaiset itse täyttävät pöydät vasta kahdeksan jälkeen, yleensä lähempänä yhdeksää.

Procida elää ja hengittää meren tahtiin, ja kalastus on edelleen elinvoimainen elinkeino. Päivisin kalaverkot lepäävät suurina kasoina satamassa, ja kalastajat kärräävät saaliitaan kalakauppoihin ja ravintoloihin.

Illalla edellisyönä pyydystetyt merenelävät katetaan lautasille. Ja mereneläviä saarella kannattaa ehdottomasti maistella, etenkin Corricellan sataman rantaravintoloissa. Siellä terassit yltävät lähelle vedenrajaa, ja illallisen aikaan voi katsella, kuinka kalastajat alkavat taas kasailla pyydyksiään.

Auringonlaskun jälkeen vene toisensa jälkeen suuntaa takaisin merelle. On aika pyytää lasku. Se on aina edullisempi kuin lauttamatkan päässä Napolissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .