Pohjois-Egyptissä on keitaita joka makuun

Nääntynyt aavikon kulkija ryömii viimeisillä voimillaan kohti pelastusta: sinisenä pilkottavaa vettä ja palmun tarjoamaa varjoa.

Sellainenhan se on. Yleisin mielikuva keitaasta.

Todellisuudessa keidas on paljon muutakin kuin yksi sininen lätäkkö äärettömässä autiomaassa. Muun muassa se selviää, kun käy ottamaan maistiaiset egyptiläisestä luksuskohteesta Almaza Baysta.

Pärinätön ranta

Almaza Bay on tuliterä rantalomakeidas Pohjois-Egyptissä, turkoosina välkkyvän Välimeren rannalla. Se sisältää kolme vierekkäistä täyden palvelun hotellikompleksia useine uima-altaineen, henkeäsalpaavan kauniin, puhtaan ja pärinättömän hiekkarannan sekä aurinkoa, aurinkoa ja aurinkoa.

- Rannoillamme ei sallita mitään bensiinimoottorilla käyvää vekotinta, ylpeilee Almaza Beach Resortin johtaja Hani Fouad.

Suomi-pojan kädenjälki näkyy Almaza Bayn hotelleissa: kahden hotellin kuntoilukeskuksissa porealtaiden vieressä lämpiävät muuramelaisen Harvian saunat.

Lämpöä löytyy paitsi saunasta ja auringosta, myös palvelualttiudesta. Jokainen vieras otetaan vastaan viileitä kasvopyyhkeitä ja kylmiä juomia jo ovella tarjoten, eikä matkatavaroita tarvitse itse rahdata huoneisiin. Kun ranteeseen vielä kietaistaan muoviranneke all inclusive -asiakkaan merkiksi, ruoka ja juoma - jopa alkoholi - on ilmaista aamusta iltaan.

Hotelleissa on tarjolla monia perinteisiä lomailijan aktiviteettejä. Jos ne - tai löhöily yli kilometrin mittaisella, Välimeren puhtaimmaksi väitetyllä valkohiekkaisella rannalla - alkavat kyllästyttää, on aika tutustua retkitarjontaan ja hypätä bussiin.

Muinaisiin aikoihin

Historiallista nähtävää Pohjois-Egyptistä löytyy yllin kyllin. Almaza Baysta katsoen lähimmästä kaupungista, 70 000 asukkaan Marsa Matruhista vajaan 40 kilometrin päässä, voi käydä bongaamassa paikalliset basaarit, mutta muinaisiin aikoihin uppoaminen vaatii reissun El Alameiniin, Aleksandriaan tai uniikkiin, Saharan ympäröimään Siwan keitaaseen

Retki El Alameiniin haukkaa puolet päivästä, mutta Egyptin toiseksi suurimmasta kaupungista Aleksandriasta ei selviä alle päivässä. Jos pyramidit ovat must-juttu, niidenkin näkeminen onnistuu Almaza Baysta käsin. Retki 20 miljoonan ihmisen Kairoon ja Gizan pyramideille lohkaisee lomasta kaksi päivää. Saman verran aikaa vie retki 23 000 asukkaan Siwaan, jossa ei tarvitse ruuhkista kärsiä.