Pompeijin pikkuveli yllättää

Kävijä laskeutuu konkreettisesti menneeseen maailmaan.

Vesuviuksen hautaamassa Herculaneumin kaupungissa puiset ikkunaluukut ja entisten asukkaiden luurangot tuovat menneisyyden kosketusetäisyydelle.

Luuranko nojaa seinään polvet koukussa, on kuin se olisi istahtanut hetkeksi lepäämään. Auki jäänyt suu antaa kuitenkin aavistuksen viimeisistä kauhunhetkistä.

Luuranko on yksi noin kolmestasadasta, jotka on löydetty Napolin eteläpuolella sijaitsevan muinaisen Herculaneumin raunioista. Kaupunki tuhoutui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79, yhdessä Pompeijin, Oplontiksen ja Stabiaen kanssa.

Siinä missä Pompeijissa monet asukkaat kuolivat niille sijoilleen ympäri kaupunkia, Herculaneumissa heillä oli enemmän aikaa paeta. Naiset ja lapset suojautuivat arvoesineidensä kera sataman venevajoina ja varastoina toimineiden kaariholvien alle, miehet jäivät rannalle. Molemmille kävi huonosti, kun pyroklastinen pilvi tavoitti kaupungin.

Pieni Herculaneum jää usein maailmankuulun Pompeijin varjoon, mutta on monella tapaa paljon kiehtovampi kohde. Siinä missä tuhka ja muu vulkaaninen aines poltti Pompeijista kaiken orgaanisen ja jätti jäljelle vain kiviset seinät ja kadut, Herculaneum hautautui parikymmenmetrisen tuffikerroksen alle. Kovettunutta massaa on vaikeampi irrottaa raunioista, mutta samalla se on säilönyt kaupungin paljon Pompeijia paremmin.

Muinainen Herculaneum on nyt keskellä modernia Ercolanon kaupunkia, sen katutason alapuolella. Kävijä laskeutuu konkreettisesti menneeseen maailmaan. Useissa taloissa on yhä jäljellä toinen kerros, ja näkyvissä on jopa mustaksi hiiltyneitä puurakenteita kuten kattopalkkeja, portaita ja ikkunaluukkuja. Samanlaisia ikkunaluukkuja, joita näkee tänäkin päivänä italialaisissa taloissa.

Mielikuvitusta ei tarvitse juuri käyttää myöskään paikallisessa ruokakaupassa. Nähtävillä on yhä puinen väliseinä ja hylly, jossa säilytettiin viiniä sisältäviä amforoita. Papyrusten huvilasta sen sijaan on löydetty kokonainen kirjasto täynnä papyrusrullia.

Ensisilmäyksellä pieneltä näyttävä Herculaneum tarjoaa paljon löytämisen iloa. Lähes jokaisessa talossa on jokin mielenkiintoinen yksityiskohta, värikäs mosaiikki tai fresko. Koska itse raunioissa on vain muutama opaskyltti, saa vierailusta enemmän irti oppaan tai nauhoitetun opastuksen avulla. Lipunmyynnissä on tarjolla ilmaisia opasvihkoja ja karttoja.

Ercolanosta löytyy myös virtuaalimuseo MAV, jossa voi tutustua Vesuviuksen hautaamien kaupunkien elämänmenoon ja kohtalokkaaseen purkaukseen. Herculaneumista löydettyjä patsaita ja muita esineitä sen sijaan voi ihailla Napolin arkeologisessa museossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Kolumni: Lentämistä pitäisi vähentää, mutta nykyaikainen lentäminen on liian mukavaa

Ahdistavatko lentojen päästöt? Valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan niiden vähentämisestä

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Mitä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin? Finavia vinkkaa

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.