Pompeijin pikkuveli yllättää

Kävijä laskeutuu konkreettisesti menneeseen maailmaan.

Vesuviuksen hautaamassa Herculaneumin kaupungissa puiset ikkunaluukut ja entisten asukkaiden luurangot tuovat menneisyyden kosketusetäisyydelle.

Luuranko nojaa seinään polvet koukussa, on kuin se olisi istahtanut hetkeksi lepäämään. Auki jäänyt suu antaa kuitenkin aavistuksen viimeisistä kauhunhetkistä.

Luuranko on yksi noin kolmestasadasta, jotka on löydetty Napolin eteläpuolella sijaitsevan muinaisen Herculaneumin raunioista. Kaupunki tuhoutui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79, yhdessä Pompeijin, Oplontiksen ja Stabiaen kanssa.

Siinä missä Pompeijissa monet asukkaat kuolivat niille sijoilleen ympäri kaupunkia, Herculaneumissa heillä oli enemmän aikaa paeta. Naiset ja lapset suojautuivat arvoesineidensä kera sataman venevajoina ja varastoina toimineiden kaariholvien alle, miehet jäivät rannalle. Molemmille kävi huonosti, kun pyroklastinen pilvi tavoitti kaupungin.

Pieni Herculaneum jää usein maailmankuulun Pompeijin varjoon, mutta on monella tapaa paljon kiehtovampi kohde. Siinä missä tuhka ja muu vulkaaninen aines poltti Pompeijista kaiken orgaanisen ja jätti jäljelle vain kiviset seinät ja kadut, Herculaneum hautautui parikymmenmetrisen tuffikerroksen alle. Kovettunutta massaa on vaikeampi irrottaa raunioista, mutta samalla se on säilönyt kaupungin paljon Pompeijia paremmin.

Muinainen Herculaneum on nyt keskellä modernia Ercolanon kaupunkia, sen katutason alapuolella. Kävijä laskeutuu konkreettisesti menneeseen maailmaan. Useissa taloissa on yhä jäljellä toinen kerros, ja näkyvissä on jopa mustaksi hiiltyneitä puurakenteita kuten kattopalkkeja, portaita ja ikkunaluukkuja. Samanlaisia ikkunaluukkuja, joita näkee tänäkin päivänä italialaisissa taloissa.

Mielikuvitusta ei tarvitse juuri käyttää myöskään paikallisessa ruokakaupassa. Nähtävillä on yhä puinen väliseinä ja hylly, jossa säilytettiin viiniä sisältäviä amforoita. Papyrusten huvilasta sen sijaan on löydetty kokonainen kirjasto täynnä papyrusrullia.

Ensisilmäyksellä pieneltä näyttävä Herculaneum tarjoaa paljon löytämisen iloa. Lähes jokaisessa talossa on jokin mielenkiintoinen yksityiskohta, värikäs mosaiikki tai fresko. Koska itse raunioissa on vain muutama opaskyltti, saa vierailusta enemmän irti oppaan tai nauhoitetun opastuksen avulla. Lipunmyynnissä on tarjolla ilmaisia opasvihkoja ja karttoja.

Ercolanosta löytyy myös virtuaalimuseo MAV, jossa voi tutustua Vesuviuksen hautaamien kaupunkien elämänmenoon ja kohtalokkaaseen purkaukseen. Herculaneumista löydettyjä patsaita ja muita esineitä sen sijaan voi ihailla Napolin arkeologisessa museossa.