Rantoja ja raunioita

Begurin rannat kuuluvat Espanjan parhaimpiin.

Espanjan Costa Brava on ollut suosittu turistikohde 1950-luvulta lähtien. Pohjois-Euroopasta saapuvien pakettimatkalaisten lisäksi alueella ovat viihtyneet myös julkisuuden tähdet Salvador Dalísta Elizabeth Tayloriin ja Penelope Cruziin.

Lähes keskellä Costa Bravaa sijaitseva Begur on noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta. Begurin asukasluku on nelisentuhatta, mutta luku kymmenkertaistuu kesäsesongin aikaan – silti Begurista puhutaan yhä Costa Bravan ”piilotettuna helmenä”.

Kylän viehkein piirre on sen arkkitehtuuri, jossa näkyvät maurilainen ja espanjalainen kädenjälki kuubalaiseen huvilaelämään yhdistettynä.

Kuubalaiset hacienda-tyyliset huvilat selittyvät 1800-luvulla Kuubaan suunnanneella muuttoaallolla, kun neljäsosa begurilaisista lähti Kuubaan ja muualle Etelä-Amerikkaan. Ja kun nämä entiset begurilaiset olivat vaurastuneet Etelä-Amerikassa, he palasivat kotikyläänsä ja rakennuttivat itselleen villan. Nyt värikkäät huvilat komistavat Begurin katukuvaa valkoisten kalastajamökkien lomassa.

Ravintoloita Begurista löytyy vanhan kaupungin tapasbaareista romanttisiin pikkuravintoloihin. El Tapas de Begeurin terassilla raikaa espanjalainen ja ranskalainen puheensorina. Baarin edessä kiireettömät ikämiehet tarkkailevat ohikulkijoita. Tapasten maut ovat täyteläiset, ja ihastuin heti Katalonian klassikkoon pa amb tomàquetiin, paahdettuun leipään tomaatilla ja oliiviöljyllä.

Myös aktiivilomailijalle löytyy omansa, ja lounaan päälle voi käydä jaloittelemassa kauniissa maisemissa. Helppokulkuiset patikkareitit suuntaavat kohti kumpuilevaa maaseutua tai kulkevat pitkin rannikon komeaa kalliomaisemaa: Costa Brava tarkoittaakin rosoista rannikkoa.

Yksi vaihtoehto on kiivetä Beguria kukkulaltaan vartioivalle Castell de Begurille. Keskiaikainen linnoitus tuhoutui Napoleonin sodissa vuonna 1810. Katalonialaisesta elämänmenosta kertoo se, että legendan mukaan ohikulkijan on tarjottava linnaa vartioiville aaveille lasi viiniä.

Kuuluisin Begur on kuitenkin rannoistaan. Laskeutumalla kymmenisen minuuttia kohti Costa Bravan rantaviivaa auringonpalvojille aukenee mahdollisuuksia mistä valita. Cala Aiguablava rantaravintoloineen on suosittu, kun taas läheinen Platja Fonda on vaikeapääsyisempi ja siten rauhallisempi.

Hieman pohjoisemmassa sijaitsee myös kuulu nudistiranta Illa Roja.

Beugrin rannat onkin valittu Espanjan kolmanneksi parhaimmiksi matkahakukone Skyscannerin äänestyksessä. Ja miksikäs ei? Täällä myös Elizabeth Taylorin on kelvannut poseerata valkoisessa uima-asussaan Äkkiä viime kesänä -elokuvan kuvauksissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.