Satumaisen kaunis Ceský Krumlov

Pikkukaupunki kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Jos suunnitteilla on Prahan-matka, kannattaa harkita päivän tai kahden pidempää reissua ja tehdä retki esimerkiksi historialliseen Český Krumloviin. Etelä-Böömissä Vltava-joen varrella oleva pikkukaupunki tarjoaa sadunomaisen aikamatkan keskiajalle nykyajan mukavuuksin.

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Český Krumlovin vanhankaupungin ehdottomin nähtävyys on linna, josta ensimmäiset kirjalliset maininnat löytyvät 1240-luvulta. Valtaosa vanhastakaupungista on rakennettu 1300–1600-luvuilla.

Kommunismin kaudella vanhakaupunki rapistui. Sitä on restauroitu vuoden 1989 samettivallankumouksesta lähtien.

Eri vuosisatojen rakennustrendit näkyvät restauroidun linnan alueella, johon kuuluu yli 40 rakennusta sekä yli 10 hehtaarin puutarha.

Linna on Tsekin tasavallan toiseksi suurin ja yksi Keski-Euroopan merkittävistä historiallisista nähtävyyksistä. Renessanssityylisin maalauksin ja figuurein koristeltu linnan torni hallitsee koko alueen maisemaa ja tarjoaa upean näköala yli kaupungin.

Linnaan kannattaa varata opastettu kierros, sillä tarinat sen hallitsijasuvuista ovat kiinnostavaa kuultavaa. Erikoista on se, että linnan vallihaudassa asuu yhä kaksi karhua. Ne ovat paikallisille niin tärkeitä, että niiden mukaan on nimetty lapsiakin, eikä niistä haluta luopua.

Vanhakaupunki on pieni ja siksi helposti haltuunotettavissa päivänkin vierailulla.

Pittoreskeja näkymiä tulee eteen tuon tuostakin: kapeita mukulakivikatuja, mutkittelevaa jokivartta terasseineen ja pieteetillä restauroituja pastellisävyisiä rakennuksia.

Pikkukaupungissa on noin 13 000 asukasta, mutta sen historiallisessa keskustassa asuu vain muutama sata ihmistä. Turisteja kohteessa käy vuosittain noin 1,5 miljoonaa.

Palvelukulttuuri Česky Krumlovissa on kehittynyttä: tarjolla on yli 160 ravintolaa ja lukuisia hotelleja. Jos haluaa erilaisen ravintolaelämyksen, kannattaa suunnata keskiajalla vankilana toimineeseen Krčma Šatlavaan.

Kellarissa olevassa ravintolassa kokki tekee ruokaa asiakkaiden keskellä avotulella. Paikka on myös paikallisten suosima, joten sinne kannattaa tehdä pöytävaraus.

Český Krumlov sijaitsee noin 170 kilometriä Prahasta etelään. Sinne on suora bussiyhteys Prahasta, ja matkaan menee runsaat kolme tuntia.

Kohteeseen pääsee myös junalla. Junaa vaihdetaan olutkaupunki České Budějovicessa, joka on myös kaunis historiallinen kohde.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.