Savolaisella kalamiehellä välähti, kun bensa loppui Lapissa – pyörittää nyt kymmenien tuhansien kävijöiden matkailubisnestä

Villi huuto kuuluu yössä Kakslauttasella Sodankylän kunnassa lähellä Inarin rajaa.

Kukaan ei ole säikähtänyt pimeää vaan päinvastoin.

Sankka joukko aasialaisia turisteja ihastelee revontulia.

Taivaan värikäs tanssi on yksi merkittävä vetovoima ulkomaalaisten houkuttelemiseksi Suomen Lappiin.

– Revontulet ihastuttavat, mutta turistit tulevat tänne muidenkin aktiviteettien innostamina. Ainutlaatuinen luonto kaikkinensa on se, joka viehättää. Ulkomaalaiset käyvät mielellään ajeluilla huskeilla, poroilla, hevosilla ja myös moottorikelkoilla. Pilkkiminen on todella kova juttu. Myös maastohiihtokoulut vetävät väkeä, Kakslauttasen yrittäjä Juhani ”Jussi” Eiramo kertoo.

Päätuotteena revontulet

Kakslauttasella on tarjolla siis monenlaisia viihdykkeitä. Revontulet ovat kuitenkin tietyllä tavalla päätuote. Matkailukeskus on muun muassa rakentanut kelo- ja  lasi-igluja, joista taivaan värikästä tanssia voi katsella sisätiloista. Kokonaisuuteen kuuluu myös lasikattoinen näkötorni.

– Kyllä meitä voi pitää edelläkävijöinä revontulimatkailussa. Rakensimme muun muassa ensimmäisenä lasi-iglut, Eiramo sanoo.

Matkailijoita lomakeskuksessa käy vuosittain 50 000 – 60 000.

– Ivalon lentokentän läheisyys on avaintekijä. Tosin jos se kenttä yksityistettäisiin, turisteja tulisi vielä paljon enemmän, Eiramo uskoo.

Hän kertoo, että vuosittain Lapin kohteessa käy turisteja noin 70 maasta.

– Yhdysvallat, Intia, Australia, Japani ja koko kiinankielinen maailma ovat paikkoja, joista väkeä tulee paljon. Myös arabeja käy runsaasti. Suomalaisia turisteja meillä oli viime vuonna laskujeni mukaan 30, Eiramo naurahtaa.

Ulkomaalaisten ihmisten virta on vaikuttanut myös työntekijöiden kansallisuuksiin. Suomea Kakslauttasella kuulee melko vähän.

– Työntekijöitä on tällä hetkellä noin 120, jotka tulevat 26 eri maasta. Muita kuin suomalaisia heistä on 95 prosenttia.

Kansainvälistä huomiotakin on kertynyt. Kakslauttasella käy silloin tällöin maailmantähtiä, jotka haluavat olla rauhassa.

Suuri merkkipaalu Eiramolle oli se, kun maailman tunnetuin urheilulehti Sports Illustrated kävi kuvaamassa suositun uimapukunumeronsa Lapin maisemissa viime vuonna.

– Sain sen jälkeen kutsun lehden julkistamistilaisuuteen New Yorkiin, ja pitihän siellä käydä, Eiramo kertoo.

Seuraava suuri hanke planetaario

Kakslauttasella on 550 vuodepaikkaa.

– Kymmenen viime vuotta ovat olleet kovan kasvun aikaa. Planetaario on seuraava suuri hanke, Eiramo selvittää.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kaikissa majoitustiloissa on se, että televisiota ei ole.

– Takka on meidän televisiomme. Television puuttuminen on täysin tietoinen ratkaisu. Joskus aikanaan meille tuli etukäteen varmistuksia, että eihän huoneessa ole televisiota. Joskus jouduimme poistamaan televisioita huoneista ja siihen nykyinen ratkaisu pohjautuu. Ihmiset haluavat viettää täällä aikaa yhdessä erilaisten aktiviteettien parissa, ja niihin ei kuulu televisionkatselu, torppariksi itseään kutsuva Eiramo kertoo.

– Voi minua sanoa yrittäjäksikin, mutta kai se torppari kuvaa paremmin, kun toiminta pyörii valtion vuokramailla, Eiramo hymähtää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .