SpaceX-yhtiö uhoaa jo turismista Marsiin

Avaruusmatkailua vuodesta 2002 lähtien suunnitellut SpaceX-yhtiö arvioi, että turistimatkat Mars-planeetalle maksavat vähintään 500 000 Yhdysvaltain dollaria eli noin 380 000 euroa. Amerikkalaisyhtiön toimitusjohtaja Elon Musk lupaa kertoa yhtiönsä Mars-matkojen yksityiskohtia tänä vuonna.

Muskin mukaan ensimmäisille matkoille haluavien on kuitenkin kaivettava pankkitiliään paljon, paljon syvemmältä kuin puolesta miljoonasta.

– Menee jonkin aikaa ennen kuin Mars-matkojen hinta saadaan painettua inhimilliseksi. Alussa Marsiin meno on paljon kalliimpaa. Ilmiö on sama kuin vaikkapa hybridiautojen kehittelyssä, hinnat putoavat vasta kun tuote arkipäiväistyy ja teknologia yksinkertaistuu, perusteli Musk useiden amerikkalaislehtien julkaisemassa haastattelussa.

SpaceX-yhtiön Dragon-raketilla on tehty neljä koelaukaisua, mutta asiantuntijat epäilevät yhtiön todellisia mahdollisuuksia kehittää Marsiin yltävä alus. On arvioitu, että Marsiin – siis lähimmillään 57 miljoonan kilometrin päähän maapallolta – päästään miehitetylle tutkimusmatkalle aikaisintaan vuonna 2030. Pelkkä menolento Marsiin kestäisi avaruustutkijoiden mukaan satoja vuorokausia, ja paluumatkalle pääsemisen tiellä on nykytietämyksen mukaan vielä turhan paljon riskejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.