Supersuositussa turistikohteessa kärsivät ennen pitkää niin asukkaat kuin matkailijatkin

Turistiryhmä toisensa jälkeen purkautuu busseista tsekkiläisen Český Krumlovin vanhan kaupungin reunalla. Vielä ei ole edes kovin sesonkiaika, mutta silti puoleen päivään mennessä kujilla kävely alkaa olla vaikeaa.

Turisteista suurin osa on aasialaisia ja he ovat tulleet kaupunkiin päiväretkelle. Český Krumlovia mainostetaan Euroopan parhaiten säilyneenä keskiaikaisena kaupunkina.

Suosiolla on kääntöpuolensa. Kaupungin kadut ovat täynnä matkamuistomyymälöitä ja ravintoloita. Tavallinen ruokakauppa löytyy vasta vanhan keskustan ulkopuolelta, sillä asukkaat ovat paenneet vanhasta kaupungista liian korkeiden hintojen takia.

Český Krumlovissa vierailee arvioiden mukaan pari miljoonaa matkailijaa vuodessa. Asukkaita siellä on noin 13 000. Český Krumlovin kaltaisia kohteita löytyy yhä enemmän eri puolilta maailmaa.

– Jos kohteessa on liikaa matkailijoita, kärsivät kaikki ennen pitkää: niin asukkaat kuin matkailijatkin, sanoo matkailun ja palveluiden asiantuntija Mari Holopainen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

Monissa kohteissa eri puolilla maailmaa liian suuret turistimäärät hankaloittavat jo asukkaiden perusarjen sujuvuutta. Metelin ja ruuhkien lisäksi puhdasta vettä ei välttämättä ole tarjolla riittävästi ja jätehuolto toimii tehottomasti.

 

Syitä siihen, miksi jokin kohde nousee supersuosituksi, on monia. Joissakin vetovoima perustuu luonnon erityisyyteen tai historiallisiin paikkoihin. Toisissa kiinnostuksen kohteena on turisteja varten rakennettu ympäristö, kuten Disney-puistoissa.

– Joskus suosioon voi riittää vain kuuluisan elokuvan kuvauspaikkana toimiminen tai hintojen lasku. Suosituimmille kohteille yhteistä on erityisen vetovoimatekijän lisäksi helppo saavutettavuus, Holopainen kertoo.

Hän nostaa esimerkiksi Ranskan, joka on vuosi vuoden jälkeen listattu Euroopan kärkikohteeksi.

– Ranskalla on seitsemän naapurimaata ja erittäin hyvät kulkuyhteydet kaikkialle.

 

Viime vuosina monessa suositussa turistikohteessa on noussut vastarintaa. Palman kaupungissa Mallorcalla paikalliset ovat järjestäneet mielenosoituksia. Palmassa päätettiin aivan hiljattain alkaa rajoittaa turistien määrää. Sama on tehty monessa muussa kohteessa.

– Myös aukioloaikoja on rajoitettu tai alueita on suljettu kokonaan. Jotkut kaupungit ovat lainsäädännön avulla kieltäneet esimerkiksi yksityisasuntojen vuokrauksen matkailijoille tietyillä alueilla tai muuttaneet vuokraamisen luvanvaraiseksi, Holopainen kertoo.

– Ikävä kyllä monessa paikassa toimenpiteitä on herätty miettimään vasta ongelmien tullen, ei ennakoiden vuoropuheluna kaupunkiorganisaation, matkailualan toimijoiden ja asukkaiden välillä.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .