Tarvitsenko rokotteita, jos matkustan lähialueilla ?

Matkailijan terveys: Rokotteisiin liittyy monia väittämiä.

Matkailuun ja rokotuksiin liittyy monia väittämiä. Missä niistä on perää, missä ei? Mehiläisen työterveyslääkäri Ahti Vainio vastaa.

En reissaa muualla kuin Suomessa ja lähialueilla, joten en tarvitse matkailijan rokotteita.

Tässä väittämässä on hieman perää, mutta sillä on merkitystä millä alueilla liikut. Jos asut tai lomailet esimerkiksi Turun saaristossa tai Ahvenanmaalla, kannattaa punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan suojautua rokotteella. Myös Baltiassa tavataan runsaasti punkkeja.

Saastuneen ruoan tai veden kautta tarttuvan hepatiitti A:n riski Pohjois-Euroopassa on pieni, mutta sitä suosittelen muualle matkaaville. Samoin suojamaattoman seksin ja veren välityksellä leviävää hepatiitti B:tä vastaan voi itsensä rokottaa, vaikkei kaukomaille matkustaisikaan.

Riskit sairastua ovat kuitenkin pienet.

Terveenä voi toki selvitä ilman rokotuksiakin, mutta jos harvinaisena pidetty sairaus mahdollisesti osuu kohdalle, se saattaa aiheuttaa vakavia seurauksia. Esimerkkinä tällaisesta sairaudesta voisin mainita vaikka Japanin aivotulehduksen, joka aiheuttaa Aasiassa vuosittain 50 000 raportoitua tautitapausta.

Pieniä lapsia ei tarvitse erikseen rokottaa matkalle lähtiessä.

Lapset saavat neuvolasta yleisen rokoteohjelman mukaiset rokotteet, jotka suojaavat kotimaassa esiintyviä sairauksia vastaan. Kuitenkin matkakohteesta riippuen myös lapset saattavat tarvita lisärokotteita.

Puutiaisaivokuume ja A-hepatiitti ovat lapsilla yleensä lievempiä sairauksia kuin aikuisilla, mutta silti on suositeltavaa rokottaa myös lapset niitä vastaan. Lapsena annetut A- ja B-hepatiittirokotukset tarjoavat elinikäisen suojan myös tulevia matkoja ajatellen.

Eksoottisempiin matkakohteisiin matkustettaessa tulee myös lasten kohdalla käydä erikseen läpi kuhunkin maahan liittyvät rokotesuositukset.

Rokottaminen on kallista, minulla ei ole varaa.

Rokotteiden hinta on yleensä pieni osa koko matkan kustannuksista. Useat matkailijoiden rokotteet antavat suojan pitkäksi aikaa, joten rokottaminen on pitkäkestoinen investointi terveyteen.

Olen reissannut paljon eksoottisissa matkakohteissa – rokotteeni ovat siis kunnossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää maakohtaisia rokotesuosituksia. Listalta kannattaa aina tarkistaa se, mitä rokotuksia kullekin alueelle ja maahan suositellaan. Eksoottisempiin matkakohteisiin matkustavan kannattaa keskustella rokotuksista lääkärin kanssa.

En luota rokotteiden turvallisuuteen.

Suomessa käytettävät yleiset matkailijoiden rokotteet on testattu ja niiden turvallisuus on taattu. Mahdollisia reaktioita rokotteista voivat olla pistoskohdan kipu, turvotus ja kuumotus sekä toisinaan kuumekin. Vaarallinen, heti rokotuksen jälkeen ilmaantuva, anafylaksia on onneksi äärimmäisen harvinainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

La Gomera on Kanariansaarten rauhallisimpia kolkkia – turistille saari tarjoilee hienoja näkymiä ja omalla kielellään viheltäviä asukkaita

Lesboksen pienet kylät ovat oivallisia paikallisen elämänmenon ja merimaiseman ihailuun

Kaukomaiden rantakohteet rankattiin – tämä suomalaisillekin tuttu keidas nousi ykkössijalle

Lennonjohtajaksi hakee tuhansia ja vain muutama pääsee koulutukseen – jyväskyläläislähtöisellä Osmolla, 37, on poikkeuksellisen vastuullinen työ

Etelänmatkojen kauppa käy nyt kuumana, moni pakenee Suomen pimeyttä ulkomaille – tässä ovat suomalaisten suosikkikohteet

Annika, 45, tavoittelee täydellistä vapautta – näin moneen maahan se on hänet vienyt

Tallinnan joulutorin sydän on perinne 1400-luvulta – tänä vuonna se avautuu entistä aiemmin

Kilimanjaro on upea mutta olla myös julma – huipulla ei ole helppo hengittää, mutta sinne pääsy on kaiken vaivan arvoista

Hotellin kylpyhuoneessa ei läheskään aina ole joka kodin vakiovarustetta – "Uusittaviin huoneisiin se on tulossa"

Maya-kulttuuri on yhä vahvasti läsnä Belizessä – Xunantunich-temppelin huipulta näkee viidakon yli

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.