Tarvitsenko rokotteita, jos matkustan lähialueilla ?

Matkailijan terveys: Rokotteisiin liittyy monia väittämiä.

Matkailuun ja rokotuksiin liittyy monia väittämiä. Missä niistä on perää, missä ei? Mehiläisen työterveyslääkäri Ahti Vainio vastaa.

En reissaa muualla kuin Suomessa ja lähialueilla, joten en tarvitse matkailijan rokotteita.

Tässä väittämässä on hieman perää, mutta sillä on merkitystä millä alueilla liikut. Jos asut tai lomailet esimerkiksi Turun saaristossa tai Ahvenanmaalla, kannattaa punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan suojautua rokotteella. Myös Baltiassa tavataan runsaasti punkkeja.

Saastuneen ruoan tai veden kautta tarttuvan hepatiitti A:n riski Pohjois-Euroopassa on pieni, mutta sitä suosittelen muualle matkaaville. Samoin suojamaattoman seksin ja veren välityksellä leviävää hepatiitti B:tä vastaan voi itsensä rokottaa, vaikkei kaukomaille matkustaisikaan.

Riskit sairastua ovat kuitenkin pienet.

Terveenä voi toki selvitä ilman rokotuksiakin, mutta jos harvinaisena pidetty sairaus mahdollisesti osuu kohdalle, se saattaa aiheuttaa vakavia seurauksia. Esimerkkinä tällaisesta sairaudesta voisin mainita vaikka Japanin aivotulehduksen, joka aiheuttaa Aasiassa vuosittain 50 000 raportoitua tautitapausta.

Pieniä lapsia ei tarvitse erikseen rokottaa matkalle lähtiessä.

Lapset saavat neuvolasta yleisen rokoteohjelman mukaiset rokotteet, jotka suojaavat kotimaassa esiintyviä sairauksia vastaan. Kuitenkin matkakohteesta riippuen myös lapset saattavat tarvita lisärokotteita.

Puutiaisaivokuume ja A-hepatiitti ovat lapsilla yleensä lievempiä sairauksia kuin aikuisilla, mutta silti on suositeltavaa rokottaa myös lapset niitä vastaan. Lapsena annetut A- ja B-hepatiittirokotukset tarjoavat elinikäisen suojan myös tulevia matkoja ajatellen.

Eksoottisempiin matkakohteisiin matkustettaessa tulee myös lasten kohdalla käydä erikseen läpi kuhunkin maahan liittyvät rokotesuositukset.

Rokottaminen on kallista, minulla ei ole varaa.

Rokotteiden hinta on yleensä pieni osa koko matkan kustannuksista. Useat matkailijoiden rokotteet antavat suojan pitkäksi aikaa, joten rokottaminen on pitkäkestoinen investointi terveyteen.

Olen reissannut paljon eksoottisissa matkakohteissa – rokotteeni ovat siis kunnossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ylläpitää maakohtaisia rokotesuosituksia. Listalta kannattaa aina tarkistaa se, mitä rokotuksia kullekin alueelle ja maahan suositellaan. Eksoottisempiin matkakohteisiin matkustavan kannattaa keskustella rokotuksista lääkärin kanssa.

En luota rokotteiden turvallisuuteen.

Suomessa käytettävät yleiset matkailijoiden rokotteet on testattu ja niiden turvallisuus on taattu. Mahdollisia reaktioita rokotteista voivat olla pistoskohdan kipu, turvotus ja kuumotus sekä toisinaan kuumekin. Vaarallinen, heti rokotuksen jälkeen ilmaantuva, anafylaksia on onneksi äärimmäisen harvinainen.