Tein minä pillin porkkanasta, ja kurkusta ja selleristä...

Paras pajupillin tekoaika alkaa olla juuri nyt. Mutta kuka urbaani ihminen enää jaksaa talsia risukkoon, etsiä sopivaa pajua ja veistää puukolla sormeensa? Helpommalla pääset, kun otat jääkaapista porkkanan, poraat siitä huilun ja pistät soitellen.

Mallia vihannessoittimista voi katsoa wieniläiseltä maailman ainoalta kasvisorkesterilta. Ryhmä on soittanut erilaisilla kasviksilla ja vihanneksilla vuodesta 1998, ja kiertää nykyään keikoillaan ympäri maailman.

Orkesterin instrumenteiksi taipuvat porkkanat, kurkut, sellerit, kurpitsat ja monet muut. Jokainen instrumentti kestää yhden keikan tai levytyspäivän, jonka jälkeen se päätyy biojätteeseen.

Kasvisorkesterin keikoilla ei yleisönkään tarvitse olla nälkäisenä, koska soitinten valmistamisesta ylijäävät palat käytetään keittoon, joka tarjoillaan yleisölle.

Orkesteri kertoo nettisivuillaan ostavansa soitintarpeensa kotikaupungissaan Wienissä Naschmarktin ruokatorilta. Maailmalla hyvien instrumenttien löytäminen voi olla hankalaa. Esimerkiksi porkkanan täytyy olla tietyn kokoinen ja napakka, jotta siitä lähtee parhaat soundit. Reissatessaan orkesteri suosiikin toreja, koska sieltä löytyy kaupungista riippumatta tuoreimmat kasvikset.

Tulevana kesänä orkesteri konsertoi muun muassa Istanbulissa ja Lausannessa. Syksyllä heillä on keikka Beethovenfesteillä Bonnissa.

Ja ei, orkesterin soittajat eivät ole kasvissyöjiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.