Toisen maailmansodan tuhkasta Elben Firenzeksi nousseen kaupungin parhaat aarteet löytyvät sisätiloista – Dresden on yllättävien superlatiivien saksalaiskaupunki

Näky Dresdenin juna-asemalla ei hivele silmiä. Pilvet laahaavat matalalla Itä-Saksan aikaisten laatikkotalojen yllä ja kaupungin yleisväri vaikuttaa olevan harmaa. On vaikea kuvitella, miksi toisessa maailmansodassa lähes maan tasalle pommitettu Dresden tunnetaan Elben Firenzenä.

Dresdenin nimi on peräisin slaavilaisesta sorbin kielestä ja tarkoittaa metsän kansaa. Elbe-joen rannalle kohonnut Dresden kehittyi kuitenkin nopeasti ”metsäläisten” kylästä Saksin keskukseksi ruhtinaineen ja rikkauksineen.

Kukoistuskausi alkoi vuonna 1697, kun Saksin vaaliruhtinas Frederik Augustista tuli Puolan kuningas August II Väkevä. Tyranni oli myös taiteiden ystävä, ja väkevän hallitsijan luotsaama Dresden uusine palatseineen ja hovielämän rientoineen houkutteli taitelijoita ympäri Euroopan.

Moni Dresdenin komeimmista löydöistä rakennettiinkin juuri August II:n aloitteesta. Tällöin saivat alkunsa myös nykymatkailijoita ihastuttavat palatsit ja taidekokoelmat veistoksista hienostuneisiin posliiniesineisiin.

Vajaan parin kilometrin kävely juna-asemalta vanhaan kaupunginosaan tuokin pontta Dresdenin maineelle Firenzen pohjoisena vastineena, sillä vanhan kaupungin arkkitehtuuri lupaa loisteliaita löytöjä.

Yksi komeimmista näyistä on Dresdenin linnan ulkoseinässä komeileva Saksin hallitsijasuvun mahtia kronikoiva friisi, joka on maailman suurin posliinitaideteos. Dresden osoittautuu yllättävien superlatiivien kaupungiksi, sillä täällä sijaitsee myös maailman kauneimmaksi maitokaupaksi tituleerattu Pfunds.

Sisätilat ovatkin Dresdenin viehättävin piirre ja kaupungissa kuluu helposti viikonloppu.

 

Yksi hämmästyttävimmistä löydöistä on Dresdenin linnan vihreä sali Grünes Gewölbe barokki-tyylisine koriste-esineineen.

Grünes Gewölbe kätkee holvikaariensa alle Euroopan suurimman aarrekokoelman, eikä tilassa saa valokuvata. Vain muutama tusina vierailijaa päästetään tänne kerralla ja turvaporttien läpi kuljetaan pariin otteeseen. Matkailijoiden vähyyden ansiosta esineitä saa ihailla rauhassa, mikä on harvinaista Euroopan suosituimmissa museoissa.

Matalissa saleissa jalokivien loiste ja kullan kimallus häikäisevät. Suurista simpukankuorista ja strutsien munista rakennettujen esineiden yltiöpäinen koristeellisuus kielii Saksin ruhtinaiden ylellisestä elämäntavasta.

Päivä on osoittanut määreen Dresdenistä Elben Firenzenä oikeutetuksi. Museoaarteiden ihastelun jälkeen kaipaan tilkkasen ylellisyyttä myös omaan elämääni, ja kävelen barokkisen Freuenkirchen kupeesta löytyvään, 1820-luvun tunnelmiin heittävään gini- ja sikarisalonkiin.

Vaikka Dresden on komea ulkoa, on kaupungin vetovoima sen sisätiloissa: punaisella plyysillä päällystetyssä ginibaarissa, pittoreskeissa maitokaupoissa ja kimaltelevia rikkauksia kätkevissä holveissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .